Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Det sker på plastområdet i den nærmeste fremtid

Her er de tre tendenser inden for plast, som du skal kende til lige nu.

Der har nok aldrig været så meget fokus på plastik som nu – både i Danmark og i udlandet. Mange forandringer er allerede foretaget, men der er flere i sigte.

Sustain Report har talt med miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, for at høre, hvad vi kan forvente på plastområdet i fremtiden, og hvad virksomheder skal være særligt opmærksom på.

Producentansvar
– Vi kan se frem til, at der i 2025 kommer producentansvar på plastemballage. Det gælder både på business to business-emballage, men også på emballagen, som ryger ud til slutforbrugeren. Det betyder overordnet, at hvis du sætter det på markedet, har du også ansvaret for, at det bliver samlet ind igen og bliver behandlet miljørigtigt – altså genanvendt, siger Christina Busk.

Virksomheder skal derfor i højere grad til at se på plastemballagen som en ressource. Det gælder uanset, om ens virksomhed selv producerer emballagen eller kun anvender det i transportsammenhænge.

 Det er ikke helt afklaret endnu, hvordan rollerne bliver fordelt i forbindelse med producentansvaret. For det er både producenterne af emballage, dem der fylder i emballagen, samt kommunerne og forbrugerne, som får en rolle i at placere plasten korrekt. Men det vil blive defineret, siger Christina Busk.

Generelt kan virksomhederne forvente, at der bliver øget fokus på selve genanvendelsen af plast.

 Genanvendelsen af plast sker bedst, hvis man samarbejder og lærer hinanden at kende. Derfor skal man kigge sin virksomhed igennem. Er der noget plast, som i dag sendes til forbrænding, som andre kunne modtage i stedet? Eller kan man bruge genanvendeligt plast i det materiale, man køber? Man kan derfor sørge for at gå i dialog med sine producenter og leverandører, samt undersøge om genanvendelsesvirksomheder kan modtage noget af ens plast i stedet, siger Christina Busk.

Engangsplast
En del af den danske plasthandlingsplan ”Plastik uden spild”, der udkom sidste år, omhandlede engangsplast. Her stod blandt andet skrevet, at en række engangsprodukter produceret i plast ikke længere må indeholde plastik i 2021.

Engangsplastdirektivet er baseret på den handlingsplan, som EU lavede. Her har man identificeret ti plastprodukter, som særligt findes på strandene, og nogle af dem må i 2021 ikke længere produceres i plastik. Det gælder for eksempel vatpinde, sugerør og engangsplastik. Og så er der andre produkter, hvor der kommer producentansvar på – eksempelvis takeaway-emballage, siger Christina Busk.

De ti produkter af engangsplast, der ikke længere må indeholde plastik, kan findes her. Forbuddet kommer generelt til at ramme mange takeaway-restauranter i udlandet, men herhjemme fylder det lidt mindre, påpeger Christina Busk.

 I Danmark har vi ikke nogen virksomheder, der producerer sugerør og vatpinde, men vi har mange, der producerer den emballage, som takeaway kommer i. Så det handler stadig om, at vi skal øve os i at samle det sammen og sende det til genanvendelse. Det er det, vi særligt skal blive bedre til.

Plastsortering
Sidste år holdt Plastindustrien for første gang ”Forum for cirkulær plastemballage”, hvor virksomheder på tværs af leverandørkæden var til stede i selskab med NGO’er og politikere. På grund af det initiativ og den danske plasthandlingsplan, er der nu en ny plan på vej til plastsorteringen, fortæller Christina Busk.

 Der kommer en ensretning af plastsorteringen. Det kommer til at gøre det meget nemmere for virksomhederne, fordi de i højere grad kan guide deres forbrugere. Vi har hørt fra flere fødevarevirksomheder, at de ikke kan vejlede forbrugerne i, hvad de skal gøre med emballagen, fordi det er forskelligt, hvordan det skal genanvendes.

Som det er i dag, har kommunerne nemlig forskellige retningslinjer for genanvendelse. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår der kommer en mere ensartet og national sorteringsplan for plast, men hos Plastindustrien håber de, at det er snart.

Vi vil gerne have, at en ensretning af indsamlingen af plast i kommunerne sker hurtigt. Så vi håber, at der i forbindelse med regeringsskifte måske kommer en stramning, så det bliver hurtigere og mere bindende, siger Christina Busk.

Kig virksomheden igennem
De fleste brancher er allerede i gang med at se på, hvordan de genanvender plast i virksomhederne, fortæller Christina Busk. Og hos Plastindustrien opfordrer de også til, at man ser sin værdikæde og forretning igennem.

 Vores vigtigste budskab er, at man tænker over, hvor de ting, man sætter på markedet, ender som affald. Bliver de sendt til genanvendelse eller forbrænding? Det handler også om, hvilken materialetype man vælger. Hvis man laver noget i bionedbrydeligt materiale, skal det helst ikke i skraldespanden til genanvendelse af plast. Og hvis man vil lave noget bæredygtigt, hvordan arbejder man så med hele cirklen. Det har jeg haft meget dialog med virksomhederne om, siger Christina Busk og fortsætter:

 Generelt er det vigtigt for virksomheder at overveje, om den forretningsmodel, de har, også passer til fremtidens cirkulære økonomi.

Forsiden lige nu:

Dansk forskning er dybt afhængige af EU – men vi skal af med omstridt princip

REPORTAGE. På Christiansborg var dansk forskning, erhvervsliv og politikere samlet til en diskussion af, hvordan vi bidrager til stærk prioritering af forskning i EU, så unionen både kan konkurrere med Kina og USA og komme dansk forskning til gode. Når det kommer til sidstnævnte kalder tiden på et opgør med et “fornuftsstridigt” regnestykke, lød det.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading