Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Disse sustainability-forskere bør du holde øje med

Sustain Report giver fem bud på forskere med fingeren på den grønne puls.

Sustain Report giver fem bud på forskere med fingeren på den grønne puls.

Mange vender i disse uger tilbage til arbejdet efter sommerferien, og det betyder også tilbage til arbejdet med den grønne omstilling.

Og ifølge Dansk Erhverv har coronakrisens spor i den danske økonomi givet mulighed for, at genstarte økonomien med grønt fortegn.

– Først skal vi have en investeringsplan for grøn, økonomisk genopretning nu, og så skal vi have en konkret og samlet klimahandlingsplan i efteråret for hele økonomien, lød det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i forbindelse med organisationens grønne handleplan i juni.

Så leder du efter inspiration og eksperter, som ved hvad de taler om, har vi samlet en liste med nogle af de forskere på bæredygtighedsscenen herhjemme, som er værd at skele til, når tonen i debatten slås an i det nye arbejdsår.

Katherine Richardson

Katherine Richardson er professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet. Derudover er hun medlem af Klimarådet og tidligere formand for Klimakommissionen.

Hun forsker særligt i, hvordan menneskets handlinger påvirker Jorden.

Sammen med tidligere Klimaminister og EU-Kommissær Connie Hedegaard har hun i 2021 lavet en podcastserie om implementeringen af FN’s Verdensmål i det danske erhvervsliv.

Læs også: Connie Hedegaard: Alle tigger om reguleringer

I podcasten ‘De Utålmodige’ mødes de to værter med en række profiler fra det danske erhvervsliv for at tale om alt fra affaldshåndtering til ligestilling. Serien peger blandt andet på, at der skal flere reguleringer til for at hjælpe erhvervslivet mod en bæredygtig fremtid.

Katherine Richardson er født i 1954 i Chicago, Illinois i USA. Hun kom til Danmark i starten af 80’erne, da hun er gift med en dansker. I 2011 blev hun slået til Ridder af Dannebrog.

Jeremy Moon

Jeremy Moon er leder af Sustainability Center ved CBS, og så er han forfatter til en række fagbøger om bæredygtighed og CSR, herunder ‘Corporate Social Responsibility’ fra 2014 og ‘Visible Hands’ fra 2019.

I sidstnævnte bog peger Jeremy Moon og medforfatter Jette Steen Knudsen blandt andet på, at CSR i højere grad skal tænkes sammen med statslige reguleringer, og ikke længere skal være et område, der udelukkende ligger hos den enkelte virksomhed.

Det bliver ikke mindst et aktuelt spørgsmål, når man på tværs af lande – og dermed lovgivninger – samarbejder mellem virksomheder.

Steen Hildebrandt

Steen Hildebrandt er professor emeritus i organisations- og ledelsesteori ved Aarhus Universitet. Han holder desuden foredrag om blandt andet FN’s Verdensmål, og hvordan de kan forstås i en dansk kontekst.

Gennem mere end ti år har Steen Hildebrandt været blandt dem, der har peget på, at en virksomhed bliver nødt til at tænke bæredygtigt, hvis den vil overleve – og det længe før det blev en særlig populær påstand på direktionsgangene.

Steen Hildebrandt er født i 1944 og er forfatter til en lang række bøger om ledelse og bæredygtighed, herunder ‘Bæredygtig ledelse – ledelse med hjertet’ fra 2014, ‘Bæredygtig global udvikling’ fra 2016 samt ‘Introduktion til Teori U’ fra 2012.

Hold også øje med disse

Trine Plambech er leder af forretnings- og forskningsområdet for Digital Grøn Omstilling ved Alexandra Instituttet.

Hun har i en rapport for instituttet adspurgt en række virksomheder om, hvad der holder dem tilbage i forhold til den grønne omstilling, og hun peger på, at opfattelsen af, hvad en virksomhed kan imponere sine omgivelser med, har ændret sig:

– Vi befinder os i et paradigmeskift, og vi står over for en ny måde at drive virksomheder på. Vi har været vant til den her industrielle måde at tænke virksomheder på, som handler om bundlinje og indtjening, sagde Trine Plambech til Sustain Report i juni.

Steen Vallentin er CSR- og bæredygtighedsekspert og lektor ved Copenhagen Business School.

Hans forskning fokuserer især på, hvilken rolle regeringer spiller, når det kommer til at drive og udvikle CSR-området. Han forsker desuden i ledelse og bæredygtig udvikling i bred forstand.

Læs også: Virksomheder skal genbruge mere it-udstyr, mener ekspert

– Scope 3 er en djævelsk udfordring for de fleste at få styr på, og det er som regel bare omsat til, at man arbejder, så godt man kan med sin leverandørkæde og sine stakeholders for at påvirke dem, sagde Steen Vallentin til Sustain Report tilbage i maj.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.