Mange vender i disse uger tilbage til arbejdet efter sommerferien, og det betyder også tilbage til arbejdet med den grønne omstilling.
Og ifølge Dansk Erhverv har coronakrisens spor i den danske økonomi givet mulighed for, at genstarte økonomien med grønt fortegn.
– Først skal vi have en investeringsplan for grøn, økonomisk genopretning nu, og så skal vi have en konkret og samlet klimahandlingsplan i efteråret for hele økonomien, lød det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i forbindelse med organisationens grønne handleplan i juni.
Så leder du efter inspiration og eksperter, som ved hvad de taler om, har vi samlet en liste med nogle af de forskere på bæredygtighedsscenen herhjemme, som er værd at skele til, når tonen i debatten slås an i det nye arbejdsår.
Katherine Richardson
Katherine Richardson er professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet. Derudover er hun medlem af Klimarådet og tidligere formand for Klimakommissionen.
Hun forsker særligt i, hvordan menneskets handlinger påvirker Jorden.
Sammen med tidligere Klimaminister og EU-Kommissær Connie Hedegaard har hun i 2021 lavet en podcastserie om implementeringen af FN’s Verdensmål i det danske erhvervsliv.
Læs også: Connie Hedegaard: Alle tigger om reguleringer
I podcasten ‘De Utålmodige’ mødes de to værter med en række profiler fra det danske erhvervsliv for at tale om alt fra affaldshåndtering til ligestilling. Serien peger blandt andet på, at der skal flere reguleringer til for at hjælpe erhvervslivet mod en bæredygtig fremtid.
Katherine Richardson er født i 1954 i Chicago, Illinois i USA. Hun kom til Danmark i starten af 80’erne, da hun er gift med en dansker. I 2011 blev hun slået til Ridder af Dannebrog.
Jeremy Moon
Jeremy Moon er leder af Sustainability Center ved CBS, og så er han forfatter til en række fagbøger om bæredygtighed og CSR, herunder ‘Corporate Social Responsibility’ fra 2014 og ‘Visible Hands’ fra 2019.
I sidstnævnte bog peger Jeremy Moon og medforfatter Jette Steen Knudsen blandt andet på, at CSR i højere grad skal tænkes sammen med statslige reguleringer, og ikke længere skal være et område, der udelukkende ligger hos den enkelte virksomhed.
Det bliver ikke mindst et aktuelt spørgsmål, når man på tværs af lande – og dermed lovgivninger – samarbejder mellem virksomheder.
Steen Hildebrandt
Steen Hildebrandt er professor emeritus i organisations- og ledelsesteori ved Aarhus Universitet. Han holder desuden foredrag om blandt andet FN’s Verdensmål, og hvordan de kan forstås i en dansk kontekst.
Gennem mere end ti år har Steen Hildebrandt været blandt dem, der har peget på, at en virksomhed bliver nødt til at tænke bæredygtigt, hvis den vil overleve – og det længe før det blev en særlig populær påstand på direktionsgangene.
Steen Hildebrandt er født i 1944 og er forfatter til en lang række bøger om ledelse og bæredygtighed, herunder ‘Bæredygtig ledelse – ledelse med hjertet’ fra 2014, ‘Bæredygtig global udvikling’ fra 2016 samt ‘Introduktion til Teori U’ fra 2012.
Hold også øje med disse
Trine Plambech er leder af forretnings- og forskningsområdet for Digital Grøn Omstilling ved Alexandra Instituttet.
Hun har i en rapport for instituttet adspurgt en række virksomheder om, hvad der holder dem tilbage i forhold til den grønne omstilling, og hun peger på, at opfattelsen af, hvad en virksomhed kan imponere sine omgivelser med, har ændret sig:
– Vi befinder os i et paradigmeskift, og vi står over for en ny måde at drive virksomheder på. Vi har været vant til den her industrielle måde at tænke virksomheder på, som handler om bundlinje og indtjening, sagde Trine Plambech til Sustain Report i juni.
Steen Vallentin er CSR- og bæredygtighedsekspert og lektor ved Copenhagen Business School.
Hans forskning fokuserer især på, hvilken rolle regeringer spiller, når det kommer til at drive og udvikle CSR-området. Han forsker desuden i ledelse og bæredygtig udvikling i bred forstand.
Læs også: Virksomheder skal genbruge mere it-udstyr, mener ekspert
– Scope 3 er en djævelsk udfordring for de fleste at få styr på, og det er som regel bare omsat til, at man arbejder, så godt man kan med sin leverandørkæde og sine stakeholders for at påvirke dem, sagde Steen Vallentin til Sustain Report tilbage i maj.
Forsiden lige nu:

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.

Største danske rumfremstød nogensinde på vej til USA
Danske aktører kan spille ind med førende rumteknologi på det amerikanske marked. Sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen vil 30 danske virksomheder og forskere tilbringe næste uge i Houston og mødes med relevante aktører med henblik på at styrke amerikansk-dansk samarbejde om rumforskning og -teknologi.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
