Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Ditlev Engel: Jeg vil ikke fokusere mere på vind end på andre teknologier

Vind er en af mange teknologier i den globale grønne omstilling, siger Ditlev Engel.

På det igangværende COP24 i Katowice i Polen får Ditlev Engel sin debut som Danmarks særlige udsending for klima og energi.

Han skal “styrke Danmarks globale partnerskaber, fremme private investeringer i grøn omstilling og understøtte Danmarks internationale klimaindsats frem mod FN’s klimatopmøde i september 2019”, fremgår det af en pressemeddelelse.

Hvordan kan der politisk og lovgivningsmæssigt skabes gode rammebetingelser for investorer uden alt for mange barrierer?

Det er en udløber af de initiativer statsministeren har lanceret i forhold til Investeringskoalitionen for Ren Energi og P4G-topmødet i oktober i år, der havde fokus på globale partnerskaber. Efterfølgende er Danmark blevet bedt om at bidrage til klimatopmødet i september 2019 med en særlig indsats i forhold til investeringer i den grønne omstilling, forklarer Ditlev Engel i et mailsvar og tilføjer:

– Jeg vil indgå i det arbejde og frem for alt være med til at italesætte behovet for at se på, hvordan det gode investeringsklima skabes. Det gælder i min optik først og fremmest om at se på, hvordan der politisk og lovgivningsmæssigt skabes gode rammebetingelser for investorer uden alt for mange barrierer.

Hvad er dit første konkrete skridt i den nye stilling?

– Nu skal jeg i samarbejde med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og Udenrigsministeriet først lige have lagt en slagplan for det kommende år, men jeg håber allerede at kunne indtage en rolle under COP24 som del af det investeringsspor, som løber af stablen dér.

Som særlig udsending vil jeg ikke fokusere mere på vind end andre teknologier

Du har jo en kendt fortid inden for vindenergi. Vil vind også have en særlig forrang, når du ser på, hvad Danmark kan tilbyde i forhold til klimaindsatsen, eller kan andre sektorer og løsninger i lige så høj grad være nogle af de “danske løsninger der bliver set og hørt ude i verden”, som ministeren omtaler?

– Min tid som CEO for Vestas har selvfølgelig været med til at skabe både min interesse for klima- og energiområdet og opbygge min viden om de problemstillinger, som knytter sig til dagsordenen. Men som særlig udsending vil jeg ikke fokusere mere på vind end andre teknologier og løsninger, som er nødvendige i den globale grønne omstilling.

–I min nuværende stilling som CEO-Energy for DNVGL, beskæftiger jeg mig i forhold til teknologi med, sol, vind, transmission, lagering, energi integration og brug af digitalisering samt energieffektivitet generelt. Så ja, vind bliver noget af det, men langt fra det hele.

– I forhold til det fokus jeg vil have som særlig udsending på investeringer, så har vi fra dansk side også meget at byde på, herunder ikke mindst et politisk system og tradition for holdbare og brede politiske forlig, som skaber tryghed for investeringer. Som eksempel blev Danmark i 2017 kåret af Verdensbanken til at have verdens bedste investeringsbetingelser.

Skriver de under på nogle konkrete aftaler om grønne projekter, så vil jeg anse det som en meget stor succes

Hvad vil det sige, at du skal fremme private investeringer i grøn omstilling – gør det private erhvervsliv i Danmark ikke nok på det punkt i dag?

– Jo, det private erhvervsliv i Danmark gør rigtig meget. Se bare på pensionskasserne hvor meget de investerer i det grønne område. Men globalt kan og skal der gøres meget mere for at understøtte den nødvendige, hurtige omstilling af energisystemerne mod mere vedvarende energi og for at begrænse det kraftigt stigende energiforbrug gennem yderligere energieffektiviseringstiltag.

Hvad skal der i dine øjne til for, at FN’s klimatopmøde i september bliver en succes? Og hvordan kan dit arbejde være med til at sikre, at det sker?

– Hvis en håndfuld store lande, heraf såvel ulande som vækstøkonomier, er gået ind i konstruktiv dialog med mig og andre centrale aktører og derved har fået indgående kendskab til, hvad de politisk, lovgivningsmæssigt og strukturelt kan gøre for at skabe et godt investeringsklima for grønne investeringer, så er jeg en tilfreds mand. Hvis de så også tilkendegiver, at de vil foretage ændringer i rammerne for investeringer i deres lande og skriver under på nogle konkrete aftaler om grønne projekter, så vil jeg anse det som en meget stor succes, der kan bruges som eksempel over for andre lande fremadrettet.

SE OGSÅ SUSTAINREPORT.DK FOR ENDNU FLERE ARTIKLER OM SUSTAINABILITY

Om Ditlev Engel
Ditlev Engel er 54 år og bedst kendt for sin periode som CEO for Vestas og er i dag CEO for DNV GL’s energidivision, der har base i Arnhem i Holland.
Ditlev Engel tiltræder som særlig udsending for klima og energi i forbindelse med COP24 i Katowice, Polen. Stillingen som særlig udsending for klima og energi er en tidsbegrænset deltidsstilling med udløb i 2019. Ditlev Engel har ikke ønsket at modtage et vederlag.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading