Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

DTU og KU til forskere bag klima-opråb: Vi er allerede i fuld sving

I fredags modtag ledelsen på landets universiteter et åbent brev, der opfordrer til ambitiøs klimahandling. I brevet, som nu hastigt nærmer sig 700 underskrifter, opfordrer danske forskere til, at der omgående bliver udviklet og implementeret nogle tiltag, der drastisk reducerer universiteternes CO2-udledning.

600 DANSKE FORSKERE VIL HAVE KLIMAHANDLING NU

Science Report har bedt landets otte universiteter kommentere på brevet og svare på, hvorvidt det har givet universitetsledelsen anledning til at overveje de opfordringer, forskerne kommer med.

Imens de fleste universiteter enten nøjes med at byde forskernes initiativ velkommen eller helt afventer at kommentere på brevet, er meldingen en anden fra især Danmarks Tekniske Universitet.

– Jeg er helt enig i, at universiteterne skal gå foran og eksemplificere, hvad man kan gøre og vise vejen, lyder det fra universitetsdirektør Claus Nielsen, som efterfølgende siger;

– Men der er ikke nogen af de initiativer, der nævnes, vi ikke allerede er i gang med eller har været i gang med igennem flere år. Så opfordringen i brevet ligger helt i tråd med vores arbejde i forhold til, hvor vi sætter et klimaaftryk.

Pas på med kontraproduktive mål

I brevet opfordrer forskerne til, at universiteterne udvikler ”en ambitiøs og langsigtet klimapolitik” ved at (1) begrænse flyrejser og støtte klimavenlige transportformer, (2) reducere energiforbrug, (3) investere i teknologier, der muliggør fjerndeltagelse ved internationale konferencer, (4) prioritere bæredygtige tilbud i kantiner og (5) øge kildesortering.

– Vi er i gang med kildesortering, der er krav til kantinerne, og der er masser af investeringer i energiforberedende tiltag, pointerer Claus Nielsen fra DTU.

Hvad angår flyrejser og dermed forskeres mulighed for at være fysisk tilstede ved internationale konferencer, er han dog mere forbeholden:

– Selvfølgelig skal man kigge på flyrejser, men man skal også være åben overfor, at hvis det er rigtigt at tage til en konference, så skal vi ikke adfærdsregulere. Vi skal passe på med ikke at sætte nogle mål, som er kontraproduktive for dét mål, vi som universitet er sat i verden for. Meget teknisk forskning kræver et højt energiforbrug, men teknisk forskning er samtidig med til at udvikle fremtidens energiløsninger, siger universitetsdirektøren, og tilføjer;

– Dermed ikke sagt, at der ikke har været overflødige flyrejser. Alene det, at det kan være billigere at flyve til London end at tage toget til Aarhus, giver en kæmpe udfordring i forhold til den måde, vi transporterer os på, anerkender han.

Grønt regnskab

Derudover henviser han til, at DTU både har en bæredygtighedspolitik og et grønt regnskab i årsrapporten, der redegør for universitetets bæredygtighedstiltag, og hvor CO2-aftrykket er opgjort.

– I og med, at vi kender vores klimaaftryk, kan vi også arbejde med vores ressourceforbrug, siger Claus Nielsen.

Adspurgt, om DTU i så fald kunne gøre mere for at kommunikere og gøre forskere, og andre interesserede, opmærksomme på arbejdet med bæredygtighedstiltagene, lyder svaret;

– Vi er mere til den praktiske handling, end til at udstille den. Den største indsats sker dybest set i forskningsmiljøerne, ved innovation af nye teknologiske løsninger og i formidlingen af vores viden om bæredygtige teknologier og klimatilpasning.

DTU’s grundlæggende synspunkt er, at bæredygtighed rækker meget vidt og i virkeligheden skal være indgribende i alt, hvad universitetet foretager sig, siger han.

– Om det så er i tilrettelæggelse af og udformningen af vore uddannelser, måder og standarder efter hvilke, vi bygger og renoverer, hvordan vi affaldssorterer, eller hvordan vi laver sluk-lyset-kampagner, cykel-til-arbejde kampagner osv., påpeger han.

Grøn Campus KU

Fra Københavns Universitet henviser vicedirektør Jasper Steen Winkel ligeledes til, at universitetet er i fuld sving og allerede har vedtaget bæredygtighedsplanen ”Grøn Campus”.

Med den har KU defineret syv indsatsområder på klimafronten, som universitetet vil arbejde med frem mod 2020. De syv områder fokuserer på universitetets indkøb, byggeri og vedligeholdelse, adfærd, it og kommunikation, samt transport og en miljøbevidst drift.

Det betyder blandt andet, at Københavns Universitet vil reducere energiforbruget med 50 procent pr. årsværk i 2020 i forhold til 2006, ifølge planen.

På transportområdet er den store klimasynder, de internationale flyrejser, beskriver universitetet, men erkender samtidig, at “tilbud om velfungerende og lettilgængelige virtuelle kommunikationsløsninger kan stimulere til flere møder uden rejser, men disse tilbud eksisterer kun i begrænset grad på KU i dag”.

De seks andre

Hos de øvrige af landets universiteter forholder man sig mere afventende med konkrete kommentarer til, hvorvidt man vil tage forskernes forslag op til overvejelse.

Aarhus Universitet mener, at det er “et prisværdigt initiativ fra forskernes side”, siger universitetsdirektøren Arnold Boon:

– Det er kun rimeligt, at vi som institution også tager ansvar for påvirkning af klimaet. Det er et emne, vi allerede har tænkt ind på forskellige områder fx bæredygtigt byggeri og energiforbrug, men vi kan og skal helt sikkert gøre langt mere, mener han.

På Aalborg Universitet har universitetsdirektør Antonino Castrone ”noteret sig henvendelsen”, lyder det:

– Vi tager det åbne brev som et relevant indspark i klimadebatten. Vi har i flere år været opmærksomme på vores CO2-udledning. For eksempel bliver vores bygninger løbende mere og mere klimavenlige i forhold til den mængde energi, de bruger til at varme rummet op, siger Antonino Castrone.

Fra Roskilde Universitet siger universitetsdirektør Peter Lauritzen, at ”det er en vigtig diskussion, og der vil nu pågå en dialog om eventuelle. tiltag”.

Også Copenhagen Business School oplyser, at ”emnet er planlagt til drøftelse på et af de førstkommende direktionsmøder på CBS”, og har derfor ikke yderligere kommentarer forinden.

Hverken Syddansk Universitet eller IT-Universitetet har kommentarer til brevet på nuværende tidspunkt.

Forsiden lige nu:

Nyt nationalt forskningscenter skal sikre den bedste start på livet

BEVILLING. Københavns Professionshøjskole, Novo Nordisk Fonden, LEGO Fonden og TrygFonden opretter et nyt tværfagligt forskningscenter med særlig fokus på de mindste børn. I centerets arbejde skal forskning og praksis gå hånd i hånd med henblik på at styrke indsatsen for at sikre de små børns trivsel.


Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading