Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Elforbruget afslører corona-ramte brancher

Nogle branchers elforbrug er faldet med op til 45 procent.

Siden regeringens beslutning om at lukke dele af samfundet ned, er det totale elforbrug faldet cirka syv procent. Det tal har ligget stabilt siden midten af marts.

Men bag det totale fald gemmer sig brancher med langt større nedgang i elforbruget. Nogle brancher oplever nemlig fald på op til 45 procent, skriver Energinet, en selvstændig offentlig virksomhed, som ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark,  i en pressemeddelelse.

Her opdeler man Danmarks totale elforbrug i fire hovedkategorier: Servicesektoren, Husholdninger, Industri og Landbrug og Gartneri.

Ikke overraskende gælder det markante fald på 45 procent for brancher, der falder inden for ”Kultur og fritid”, såsom biografer og teatre. ”Undervisning” tegner sig for et fald på på 39 procent, mens elforbruget for ”Hoteller og restaurationer” falder med 38 procent i perioden.

Samtidig er elforbruget i ”Husholdninger” er steget med godt to procent som følge af de mange hjemmearbejdspladser.

Det viser en detaljeret opgørelse fra Energinet, der strækker sig fra 2. marts til 5. april, hvor de seneste præcise tal er fra.

Til sammenligning er faldet i ”Industrien” kun på cirka fire procent.

– Kulturtilbud, fritidslivet, skoler, spisesteder osv. er jo også de brancher, der er er hårdt ramt af nedlukninger og aflysninger, så det er jo ikke mærkeligt, at faldet er størst her, men det er alligevel ret markante fald, som er med til at vise, hvor stor effekt Corona-krisen har i dele af samfundet, siger Signe Horn Rosted, områdeleder i Energinet Elsystemansvar i meddelelsen.

For at hjælpe flere myndigheder med at overvåge konsekvenserne af Corona har Energinet de seneste uger opgjort og fulgt elforbruget i en række brancher og underkategorier.

Faldet i den samlede ”Sevicesektor”, hvor bl.a. kultur, hoteller, skoler mv. falder ind under, har haft en nedgang på samlet set 15 procent. ”Landbrug og gartnerier” har i samme periode, fra 2. marts til 5. april, oplevet et fald på ca. 10 procent.


Danmarks totale elforbrug inddelt i fire hovedkategorier: Servicesektoren, Husholdninger, Industri og Landbrug og Gartneri. Kilde: Energinet

Servicesektoren står for det mest markante fald. I grafen herover er elforbruget i de hårdest ramte underkategorier i ”Servicesektoren” vist. Med pile er markeret nogle af de politiske beslutninger og anbefalinger, som har ført til det faldende elforbrug. Kilde: Energinet

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.