Ofte bliver de 17 verdensmål (SDG) ganske luftige og ukonkrete. Hvem vil ikke gerne sikre ligestilling og sundhed, bekæmpe sult og bidrage til nedsat CO2-udslip? I en erhvervs-ph.d. arbejder civilingeniør Mia Heide med at skabe en model, der gør verdensmålene til et operativt værktøj. Hendes afsæt er byggebranchen, men metoderne i værktøjet kan principielt anvendes på alle projekter på tværs af brancher.
Mia Heides afsæt er doughnut-modellen, som blev udviklet af Oxford-økonomen Kate Raworth i 2012. Modellen har fokus på, hvad vores økonomi skal opfylde. I den inderste cirkel ser man på, hvor mange mennesker, der ikke får opfyldt helt basale behov som mad, husly, uddannelse med mere. Den yderste cirkel markerer Jordens råderum også kaldt de planetære grænser. Begrebet planetære grænser er skabt af Stockholm Resilience Center, og de opererer med ni parametre. Det er områder som vandressourcer, brug af landareal, udledningen af giftstoffer og klimabelastning.
💡 Vil du have hele historien?
Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.
Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.
Har du allerede abonnement? Log ind her: