En ny erhvervsalliance vil gøre en ende på sojaens dårlige ry, som årsag til blandt andet rydning af regnskov i Sydamerika.
Derfor offentliggør Aldi, COOP, Dagrofa, Danish Crown, Letz Sushi, Lidl, Rema1000 og Salling Group nu alle handlingsplaner for ansvarlig soja som en del Dansk Alliance for Ansvarlig Soja.
Danmarks årlige import af soja er på ca. 1,7 millioner tons om året, hvoraf kun ca. 20 procent anslås at være certificeret eller verificeret på en måde, så man er sikker på, at det ikke bidrager til afskovning.
– Soja-alliancens mål er at sikre, at Danmarks import af soja ikke rydder uvurderlig regnskov og natur. Derfor er det positivt, at Danish Crown – der er en af Danmarks største fødevareproducenter – i deres nye handlingsplan lover, at de fremover udelukkende vil købe soja uden regnskov på samvittigheden, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse og tilføjer:
– Vi glæder os til at nærlæse planerne fra alle alliancens medlemmer, og hvis de er lige så ambitiøse, vil alliancen have gjort kæmpe fremskridt for at redde verdens skove. Vi fortsætter arbejdet med at eliminere det globale afskovningsaftryk fra dansk fødevareproduktion og håber, at flere virksomheder vil se alliancens styrke.
Virksomhedernes initiativer spænder over brug af certificeringsordninger, engagement i internationale initiativer, skærpelse af ambitionsniveauet for internationale sojastandarder samt krav til leverandører.
Alliancen faciliteres af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) og her uddyber man op i en pressemeddelelse, hvad problemet med soja er.
Når danske forbrugere køber fødevarer er der stor sandsynlighed for, at der er soja i kurven. Soja anvendes nemlig blandt andet i foder til dyr, og indgår dermed indirekte i de fleste kød og mejeriprodukter.
Soja er en central proteinkilde og har en høj produktion per areal. Men nogle steder har sojaproduktionen betydelige negative miljømæssige og sociale konsekvenser.
Det gælder for eksempel afskovning særligt i Sydamerika og deraf følgende konsekvenser for klima og biodiversitet, samt et højt forbrug af pesticider, der er mistænkt for at forårsage alvorlige skader hos lokalbefolkningen.
For at sikre at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt og ikke bidrager til afskovning, gik dansk dagligvarehandel, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder sammen i efteråret 2019 og lancerede Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, som altså nu lover at lancere deres handlingsplaner.
– Den soja, vi bruger i Danmark, skal være ansvarligt produceret uden at bidrage til afskovning. Derfor er det glædeligt, at en gruppe visionære danske virksomheder og organisationer i dag udviser handlekraft – og vi vil stærkt opfordre alle, der vil afskovning til livs, til at være med i denne vigtige alliance, siger direktør i DIEH Mikkel Stenbæk Hansen.
Men det er sværere end som så at sikre, at man aftager ansvarligt produceret soja, skriver Danish Crown i sin pressemeddelelse om initiativet.
De sydamerikanske landmænd og virksomheder adskiller nemlig kun i begrænset omfang de områder, som i årevis har været ryddet til brug for nytteplanter som soja og de områder som inden for de seneste 20-30 år er ryddet i blandt andet regnskoven.
– Det vil tage tid at få definitionerne på plads for hvilke områder, der ikke er blevet afskovet i strid med internationale aftaler. Vi er dog overbeviste om, at det vil være på plads, så al den soja grisene æder hos Danish Crowns ejere i 2025, vil være produceret på både bæredygtig og forsvarlig vis, siger Preben Sunke, Vice CEO i Danish Crown.
Brug af ansvarligt dyrket soja kan vise sig at blive en konkurrencefordel. Det er nemlig rykket højere op på dagsordenen hos koncernens kunder, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown i en separat pressemeddelelse.
– Indtil for et år siden var soja ikke et tema på møderne med vores kunder, men under og efter de store brande i Amazonas er vi blevet varslet af flere, at de i fremtiden vil stille konkrete krav på området. Derfor vil vores initiativ give os en konkurrencefordel i forhold til leverandører fra Spanien og Tyskland, så jeg er sikker på, at det – udover være et rigtigt skridt – og vil vise sig at være en god investering.
Miljø- og fødevareministeriet, WWF Verdensnaturfonden, Landbrug & Fødevarer og DAKOFO er blandt støttemedlemmerne i alliancen og har alle bidraget til at etablere alliancen. Fødevareministeren har fulgt indsatsen i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja tæt og set frem til den første store milepæl, hvor de deltagende virksomheder skal offentliggøre handlingsplaner:
– Det er afgørende, at den soja, vi importerer, er ansvarligt produceret og ikke har ført til afskovning. Danske virksomheder bør være i front og sikre, at den danske import af soja har så lille klimabelastning som overhovedet muligt og er produceret under ansvarlige forhold. Det haster med at komme i mål, og derfor har jeg store forventninger til virksomhedernes handlingsplaner, som jeg glæder mig til at læse, siger fødevareminister Mogens Jensen i meddelelsen.
Også i Landbrug & Fødevarer ser man Soja-alliancen som et vigtigt skridt i den rigtige retning.
– Det er vigtige skridt, der nu tages af en række virksomheder. Store og små skridt i forening. Løsningerne er forskellige, men bidrager alle til at udvikle udbuddet af ansvarligt produceret soja. Det kan alle være stolte af, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.
DIEH opfordrer til, at alle virksomheder, som har mulighed for at fremme en ansvarlig produktion af soja, deltager i alliancen.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
