Hvis et nyt forslag bliver en realitet, kan det måske sætte ekstra tryk på pensionsselskabernes bæredygtige investeringer.
For ikke nok med at kravene til ansvarlige investeringer stiger. Nu skal den danske pensionsbranche muligvis også udfordres af, at medarbejdere frit skal kunne vælge pensionsselskab, frem for at arbejdsgiveren bestemmer, som det er tilfældet i dag.
I hvert fald hvis det står til fire tidligere direktører, og de C20-virksomheder de hævder at have fået positiv respons fra i en kronik på Finans.dk.
Det drejer sig om Niels Lehde Pedersen (ph.d. og bestyrelsesmedlem i Pensam), Jesper Winkelmann (tidl. direktør i Danica Pension og Baltica Forsikring), Kim Skinnerup (konsulent) og Jørgen Klejnstrup (tidl. direktør i Danske Bank).
Forslaget går på, at der skal ske en opsplitning af pensionsselskabernes ydelser til virksomhederne. De skal fortsat have en en samlet ulykkes- og sygeforsikring fra et pensionsselskab. Men når det gælder forvaltningen af den enkelte medarbejders pensionsmidler, skal han eller hun selv kunne vælge et pensionsselskab.
For at det skal kunne lade sig gøre “på et oplyst grundlag”, foreslår eks-direktørerne, at der etableres en portal, som gør det muligt at sammenligne pensionsselskaberne på tværs. Fra 2020 skal pensionsselskaberne bruge de samme definitioner på de produkter de udbyder, hvilket gør sådan en model lettere.
Ud over relevante nøgletal og finansiel performance, forestiller kronikskribenterne sig også, at pensionsselskaberne skal inkludere deres investeringsfilosofi:
“Der skal også̊ være oplysninger om, hvilken investeringsfilosofi, det enkelte pensionsselskab anvender – f.eks. om der er tale om en passiv strategi, en særlig grøn strategi osv.,” hedder det i kronikken.
Og kundernes krav til pensionsselskabernes grønne profil bliver et konkurrenceparameter for dem i fremtiden. Det vurderede Deloitte tidligere på året på baggrund af undersøgelsen “Tillid og bæredygtige investeringer i bank og pension”.
I forbindelse med publiceringen sagde Bahare Haghshenas, leder af Deloittes SDG Services:
“I Deloitte vurderer vi, at hvis vi ser 10 år frem, så vil impact investment utvivlsomt være det stærkeste værditilbud fra pensionsselskaberne til kunderne. Spørgsmålet er derfor, hvem der først forstår at tilbyde kunderne mere transparens omkring, hvor pengene er placeret, og mulighed for at tilvælge etiske investeringer.”
Og spørger man Jan Auerbach, partner i Deloitte, har forslaget om at gøre det muligt og enkelt for en medarbejder at vælge pensionsselskab en fremtid:
– Langt de fleste virksomheder har forskellige modeller som arbejdstagerne kan vælge imellem inden for et rammesæt, som arbejdsgiveren fastsætter. I fremtiden vil der formentlig være flere arbejdstagere, som vil træffe mere selvstændige valg af kapitalforvalter, hvis det valg gøres nemt.
Tror du, at privatkunderne er der, hvor en reform af pensionssystemet kan rykke ved det eksisterende styrkeforhold mellem pensionsselskaberne til fordel for de mest grønne selskaber?
– Vores undersøgelser af pensionsselskaberne indikerer, at langt de fleste af disse ser en bæredygtig investeringsprofil som en fremtidig hygiejne-faktor. Spørgsmålet er, om en first-mover fordel for en meget troværdig bæredygtig profil kan rykke markedet i en grønnere retning.
Hvad vil det kræve af pensionsselskaberne, hvis de vil gøre deres grønne profil til et stærkere konkurrenceparameter?
– At de troværdigt kan vise sammenhængen imellem kundens indsatte pensionskrone som en del af en investering, der fremmer bæredygtighed. For at skabe denne troværdighed skal der formentlig en større transformation til. Troværdighed er ikke en one-size-fits-all øvelse på tværs af køn, alder, type etc. Man skal gennem data og analyse vide meget mere om den enkelte kunde, og så skal man gennem rådgivning målrette sin kommunikation.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
