Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Grønne iværksættere: Vi har brug for hjælp

Vækstlaget for bæredygtige løsninger er truet af de økonomiske konsekvenser af corona.

En række grønne iværksættere er pressede af coronakrisen. De sender nu et nødråb til erhvervsminister Simon Kollerup (S) om at gøre brug af den Grønne Fremtidsfond for at redde dem.

De hjælpepakker erhvervslivet hidtil har kunnet søge, hjælper nemlig ikke iværksættere, som endnu ikke har nogen omsætning. Det skriver dr.dk.

– Vi hører, at rigtig mange virksomheder er berørt af situationen. Det kan godt være, at de kan klare den de næste par måneder, men inden for et halvt år vil det virkelig ramme dem. Det ville være drønærgerligt, hvis nogen af dem skal lukke og slukke. Hvis det sker, kan nogle af de gode grønne ideer gå tabt, siger Maria Skotte, som er direktør for Clean, en klyngeorganisation med fokus på miljø og energi, til dr.dk.

Ifølge erhvervsministeren bliver der netop nu arbejdet på arbejdet på at gøre det nemmere for iværksættere at bruge hjælpepakkerne til erhvervslivet. Han lover også at nogle af de 25 mia. kr., som indgår i Den Grønne Fremtidsfond vil blive taget i brug.

Og iværksættere er afgørende for Danmarks mulighed for at nå sine klimamål og at få nye grønne eksportsuccesser, ifølge Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre. I forbindelse med lanceringen af det 14. klimapartnerskab, skrev han i et Instagram-opslag:

– [Iværksættere] er eksperter i at finde nye og radikale løsninger, ligesom de udfordrer veletablerede virksomheder til at forny sig. Jeg håber, at det 14. klimapartnerskab bliver et talerør for alle iværksættere, der skal hjælpe ikke bare Danmark, men hele verden i den grønne omstilling.

Allerede inden coronakrisen havde bæredygtige-, eller impact-, iværksættere svært ved at få hjælp og finansiering sammenlignet med ikke alene etablerede virksomheder men også andre iværksættere.

– Du er oppe imod hårde odds som impact startup. Jeg oplever, at der er mange, som giver op på vejen. Kapitalen er svær at finde, det samme gælder rådgivningen, siger Lili Dreyer, founder af WAIR – en impact startup, der arbejder med upcycling af tekstilaffald (at omdanne tekstil affald til et nyt produkt af samme eller højere kvalitet, red.) i et interview med Sustain Report.

Det bakker Klavs Hjort, chef for Growth og Impact i Danske Bank, op om i samme artikel:

– Det er helt klart en udfordring for impact startups at finde kapitalen, og vi oplever i høj grad, at det drejer sig om venturefonde (fonde, der rejse penge fra investorer til nystartede virksomheder, red.). Det er dog ikke, fordi pengene ikke er der. Der er bare ikke ligeså mange penge, som der er i det brede økosystem omkring almindelige startups, siger han.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.