Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Huse op til 250 kvadratmeter kan få bæredygtighedsmærke

Rådet for Bæredygtigt Byggeri erklærer sig som tilhænger af mindre huse. Parcelhusfirma, som har fået DGNB Villa stemplet: “Vi bygger de huse, kunderne efterspørger.”

Lyst og med masser af plads. Interiørbillede fra villaen i Vonsild, som har fået mærkningen DGNB Villa. Men som Rådet for Bæredygtigt Byggeri selv skriver, så koster hver kvadratmeter på klimaregnskabet: PR-foto: Milton Huse.

"Hver kvadratmeter kræver klimaskadelige materialer."

Sådan lød budskabet, da Rådet for Bæredygtigt Byggeri lancerede mærkningsordningen DGNB-Villa.

Nu har samme organisation givet mærket, der skal afspejle bæredygtighed, til et parcelhus med 207 af de kvadratmeter, som alle kræver klimaskadende materialer.

Ved lanceringen af den nye ordning, fremhævede Rådet for Bæredygtigt Byggeri selv nødvendingehden af at se på klimabelastningen per person i stedet for per kvadratmeter. Og man fortalte endda, at DGNB Villa så på klimabelastningen per person.

"I DGNB Villa vil det – for første gang i DGNB-sammenhæng – være muligt at opgøre CO2 per person i stedet for per kvadratmeter," lød budskabet fra organisationen i januar.

Men det er fiktive personer, Rådet for Bæredygtigt Byggeri taler om. Der er alene tale en teknisk tilgang, hvor husets indretning bruges til at fastsætte en såkaldt personfaktor. Man har altså ikke opgjort klimabelastningen per person ud fra faktiske personer, der bor i huset.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: