”Vi skal designe smartere”, er ofte en af forslagene til løsningen på mange af de globale udfordringer, som verden står overfor.
Det er også budskabet bag danske Index Award, som er den største internationale pris for bæredygtigt design, der hylder projekter og produkter, der forbedrer liv igennem design.
Danske Lego og Plastix er en del af den prestigefyldte finalistliste på 42 projekter, som hver især inddelt under fem kategorier:
Krop, Hjem, Arbejde, Leg & Læring og Samfund.
Finalisterne er blevet udvalgt ud fra 1.800 nominerede projekter, og der bliver vundet én vinder i alle kategorier, som hver modtager 100.000 euro.
Og den administrerende direktør for Index Project, Liza Chong, som er den danske nonprofitorganisation bag The Index Award, er stolt over feltet af finalister i år.
– Vi er i en brydningstid, hvor det er den nære fremtid, der kommer til at gøre den store forskel for menneskeheden, og derfor opfylder prisen sit formål om at inspirere håb og fungere som en katalysator for banebrydende innovation. Det er vores opgave som verdensborgere at handle i den situation, vi står i, og finalisterne er alle strålende eksempler på mulige løsninger på presserende problemer, siger hun.
Plasten er grøn hos Lego og Plastix
De to danske virksomheder Lego og Plastik lever af at producere plast i den ene eller anden form – og så er de begge finalister til årets Index Award for deres produktion af bæredygtig og grøn plastik.
I ordets bogstavelige forstand.
For når du fremover køber et nyt samlesæt fra Lego vil alle træer, buske og blade i pakken være produceret af plantebaseret plastik, der stammer fra sukkerrør.

Buske, træer og blade fra Lego i plantebaseret plast fra sukkerrør. Foto: Index Award
Det betyder, at 1-2 procent af virksomhedens samlede produktion af plast til legetøj vil stamme fra plantebaseret plastik – første skridt mod engang at producere alt i plantebaseret materiale, skriver de.
Her er det noget anderledes for virksomheden Plastix. De producerer nemlig selv plast, men det er deres bæredygtige materialer, som gør produktet helt særligt.
Plasten kommer nemlig fra reb og fiskenet, som bruges i fiskeindustrien, og der er rigeligt med materiale både nu og i fremtiden, som virksomheden kan lave om til rå-plast.

Plastix samarbejder direkte med NGO’er, offentlige myndigheder, den maritime industri, samlere, fiskenet- og reb-producenter og fiskere til både at indsamle og genbruge plastik på den bedste måde. Foto: Index Award
Plastic Change anslår nemlig, at plastaffald fra fiskeindustrien står for omkring 10 procent af verdens samlede plastforurening i havene.
Midlertidige tatoveringer til børn med diabetes og selvrensende gardiner
De i alt 42 finalister kommer fra 19 forskellige lande, og hvert enkelt projekt eller produkt er unikt indenfor sin kategori, hvor det opfylder et eller flere af verdensmålene.
Men der er nogle af projekterne, der skiller sig ud.
I ”Krop”-kategorien er der f.eks. et produkt, der kan opdage kræft indenfor ti sekunder samt et bærbart tekstil, som kan overvåge ens sundhed – hvilket særligt er tiltænkt befolkningens ældre generation.
Under denne kategori findes også midlertidige tatoveringer til børn med diabetes, som skal gøre det nemmere og sejere at lære selv at behandle med insulin.

Det er den mexicanske designer Renata Souza Luque, som har lavet de midlertidige tatoveringer samt børnevenlige insulinpenne, der skal lære og hjælpe børn med selv at indsprøjte insulin, så de ikke er afhængige af en voksen. Foto: Index Award
IKEA har også udviklet et produkt, der kan forbedre brugervenligheden for handikappede, og så bliver det muligt at hænge luftrensende gardiner op. Blot to af de syv finalister i ”Hjem”-kategorien.
I den største gruppe ”Samfund” med 14 finalister er den finske virksomhed Solar Foods repræsenteret, som producerer ”mad ud af luft”. Sidst ses en form for svamp, som lettere kan opsuge olieudslip i havet.
Vinderne indenfor hver kategori kåres d. 6. september i København, hvor en af priserne uddeles af Kronprinsesse Mary, og du kan læse om alle finalisterne her.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
