Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Klimakrisen skal ikke løses ved grøn kolonialisme

PODCAST. Det er en forkert præmis at natur skal vige for klima, mener Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven. Han gæster Steffen Max Høgh i podcasten Bæredygtig Business.

Det er en forkert præmis, at klimakrisen skal løses på bekostning af biodiversitetskrisen, mener Frank Erichsen. Foto: Sofie Klougart

Bonderøven aka Frank Erichsen og Steffen Max Høgh tager fat på en meget vigtig diskussion i dagens episode: Hvilken krise er værst?

Klimakrisen eller biodiversitetskrisen? Kan vi løse dem begge, og hvad skal der til?

Lyt med til en snak om blandt andet biodiversitetsdræberen over dem alle og selvforsyning, når Frank Erichsen er gæst i podcasten Bæredygtig Business.

Kriserne står i kø i øjeblikket, og lige nu ”stakker” vi dem ovenpå hinanden, så de kommer til at konkurrere med hinanden.

Et eksempel er vindmøller, som ikke bliver etableret, fordi der er nogle dyr i området, som lider last. Men det er en forkert præmis, mener Frank Erichsen. For natur skal ikke vige til fordel for klimaet.

Det er en grundlæggende forkert diskussion, hvis vi når frem til, at natur må vige til fordel for klimaet. For så har vi ikke forstået essensen af den grønne omstilling. Det er en omstilling – ikke bare business as usual og den samme måde at tænke på, siger han.

Frank Erichsen kommer med et konkret eksempel fra Norge, hvor to samiske familier har ”vundet” over 300 kæmpevindmøller. Opsætningen af dem får prædikatet ”grøn kolonialisme”.

Den store biodiversitetsdræber

Et andet eksempel er såkaldt ”erstatningslogik” hvor vi kommer til at smadre mere, end vi vinder, hvis vi eksempelvis fælder ældgamle træer, som står i vejen, for derpå at erstatte dem med nye, små træer, der er mange år om at vokse op.

I episoden er der også gode råd til virksomheder, som vil arbejde mere med biodiversitet og natur. Her siger Frank Erichsen, at det fysiske areal er et rigtigt godt sted at starte. Og så kan en virksomhed påvirke sine medarbejdere i den rigtige retning og arbejde på en ny, fælles fortælling, når det handler om biodiversitet.

Og hvis du nu tænker, hvilken biodiversitetsdræber er den værste?, skal du blot kigge ud på din egen eller på naboens græsplæne. Hør hvad det er med de græsplæner i episoden ”Krisesnak med Bonderøven” som du kan lytte til her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.