Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Lego Ventures investerer i iværksættere for at få impact

Vi skal vise, at der kan være forretning i at tage børn alvorligt, fortæller Michael Stahl

– Ideen med Lego Ventures er at bygge videre på Legos formål om at inspirere og udvikle dem, der bygger fremtiden.

Sådan siger Michael Stahl, Head of Incubation Studio i Lego Ventures, som er en relativt ny forretningsgren i Lego-koncernen, som blev grundlagt for bare to år siden og endnu ikke en fastsat pulje eller størrelse for sine investeringer.

– For selvom Legoklodsen er fantastisk, er Lego-ideen og troen på læring gennem leg større end selve klodsen. Derfor er formålet at lave et rum, hvor vi kan udforske andre områder, som leverer på den dna. fortæller han om ideen med at investere i iværksættere fra den helt spæde start.

Noget som ellers kan være svært at finde kapital til, som Tue Mantoni, tidligere adm. direktør for B&O og professionelt bestyrelsesmedlem for nylig har gjort opmærksom på.

Vi har selv været på den entreprenør-rejse, som vi nu hjælper andre med

Selv er Michael Stahl uddannet maskiningeniør og iværksætter inden for medicotekniske virksomheder.

– Lego er et eksempel på en iværksættervirksomhed, der er næsten 90 år gammel og begyndte som en trævarefabrik, udviklede sig til at producere trælegetøj og siden blev til det, vi kender i dag. Så vi har selv været på den entreprenør-rejse, som vi nu hjælper andre med.

Nye iværksættere skal skabe meningsfulde produkter
Selvom Lego er en af verdens stærkeste brands, ifølge en ny rapport fra Reputation Institute, er det vigtigt at holde kog i iværksætterånden ved at engagere sig i startups, mener Michael Stahl.

Det primære formål er ikke at skabe et finansielt afkast

Men når man som global virksomhed, fond eller anden type investor vil skyde penge i dem, er det altafgørende at gøre sig klart, hvad man vil have ud af det,

– Vi har ejerandele i de virksomheder, vi investerer i, men det primære formål er ikke at skabe et finansielt afkast. For os handler det om at hjælpe nye iværksættere på vej, som kan skabe meningsfyldte og succesfulde produkter, som fremmer læring gennem leg for børn og unge, siger Michael Stahl og tilføjer:

– Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om filantropi. De virksomheder vi er med til at bygge skal blive kommercielt bæredygtige og være sunde forretninger både når det gælder økonomi, medarbejderkultur og det at have en mission, som er større end at skabe afkast til aktionærerne. Sociale iværksættere bliver også meget stærkere, når der er en kommerciel struktur bag, så de ikke skal leve af fondsbevillinger og lignende.

For en virksomhed af vores størrelse, er der er næsten større risiko ved ikke at være eksponeret for iværksættermiljøet end ved at være det

Penge er ikke noget uden purpose
Selvom mange iværksættere fejler, mener Michael Stahl, at det giver værdi at ofre tid og penge på dem.

– For en virksomhed af vores størrelse, er der er næsten større risiko ved ikke at være eksponeret for iværksættermiljøet end ved at være det. Det giver os en viden om, hvor verden bevæger sig hen, og hvem morgendagens skabere af nye forretninger er, frem for at vi skal læse om dem i Børsen, siger han.

Risikoen for at det går galt for de helt spæde startups er desuden en del af læringen.

– Data lyver ikke i forhold til, at det er risikobetonet at investere i startups. Men vi vil gerne finde de iværksættere, som har gjort forsøget nogle gange, for det lærer de en masse af. Vi kan også nemmere være med til at coache og præge de tidlige iværksættere, så de forstår, hvad vi mener, når vi taler om læring gennem leg. På mange områder er det ligesom med børn. I de tidlige år kan du meget bedre forme et barn, end hvis du møder en 18-årig, siger Michael Stahl.

Kommer du kun med penge, som investor, kommer du ikke med meget

Derfor er det heller ikke nok for Lego Ventures at kaste penge efter iværksætterne.

– Kommer du kun med penge, som investor, kommer du ikke med meget. Der kan godt sidde en person på et kontor og give penge til 50 iværksættere og vente på, hvad der sker, men det får man ikke noget ud af. I værste fald kaster man gode penge efter dårlige. Vi har en aktiv og engageret tilgang, som gør, at vi forstår vores kunder og deres behov – i vores tilfælde iværksætterne.

Skal være rollemodel for at skabe forretning med større formål end penge
Geografisk har Lego Ventures et globalt fokus, men holder også øje med det danske startup-miljø, og virksomhedens samfundsansvar er også en af bevæggrundene for at etablere Lego Ventures. Det spiller nemlig en stor rolle, hvilke typer virksomheder, der gror frem.

– Mange af de iværksættere jeg kender uden for Lego vil gerne lave en tech-virksomhed, som de kan sælge, når den har nået en vis størrelse. Som verdens bedste brand inden for læring, er det vores opgave at være en rollemodel i forhold til at vise, at det også kan være en god kommerciel forretningsmulighed at tage børn alvorligt og at levere kvalitetsprodukter- og services til børn og unge, som styrker deres læring og kreativitet, siger Michael Stahl og tilføjer:

– For mig personligt, er der en pass it on-filosofi i det, for da jeg var iværksætter for 15 år siden, var der ikke mange succesfulde forbilleder eller venturekapital i markedet. Det vil jeg gerne være med til at sikre i dag.

Historien vil vise, at vi ikke investerer i virksomheder for at inddæmme dem i Lego eller for at lukke dem

Facebooks tilgang er ikke idealet
Hvad gør I jer af overvejelser om at sætte jer på området for læring og leg og på den måde omfavne og måske kvæle kommende konkurrenter?

– Det er et fair kritikpunkt, men historien vil vise, at vi ikke investerer i virksomheder for at inddæmme dem i Lego eller for at lukke dem. Med den viden, de midler og det brand, vi har, mener vi, at vi har en pligt til at fremme fremtidens forretninger, som kan være med til at give børn de bedste forudsætninger. Det kræver, at vi gør, alt hvad vi kan for at fremme morgendagens skabere og sikre, at de bliver succesfulde, siger Michael Stahl.

Ser du en risiko for at I får samme ry som Facebook, der er kendt for at opkøbe alle potentielle konkurrenter?  

– For Facebook handler opkøbene helt klart om konsolidering ved enten at lukke eller integrere virksomhederne i Facebook. Når vi investerer, gør vi det ikke for at købe os til  nye kompetencer, men for at verden får flere iværksættere, som er enige med os i, at det er super vigtigt at sikre børn læring gennem leg. Forskellen er, om man investerer for at få et finansielt afkast eller for at skabe en impact.

Lego Ventures har ikke bestemte målsætninger om fx hvor mange succesfulde iværksættere, der skal skabes inden for en bestemt tidshorisont, oplyser Michael Stahl.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply