Der er mange agendaer og temaer i spil for de virksomheder, der er gået i gang med den grønne omstilling, og bæredygtighed spiller en stor rolle i Employer Branding. Steffen Max Høgh taler med Hans Ubbe Ebbesen, tidligere Novo Nordisk og nu Head of Global Employer Branding hos Mærsk.
Men lad os lige starte helt fra bunden. Hvad er Employer Branding?
De fleste tænker nok, at det handler om rekruttering, men begrebet betyder mere end det. Employer Branding er:
- Udtryk for, hvordan virksomheden arbejder med det, den står for og dens værdier (virksomhedens grund-/kernefortælling)
- Hvordan en virksomhed opfattes af både potentielle og nuværende medarbejdere
- Hvordan virksomheden arbejder strategisk med kommunikationen om sit brand som arbejdsplads, både internt og eksternt
Hvorfor er bæredygtighed vigtigt, når det handler om Employer Branding?
Fordi det er mennesker, der skal lykkes med at tackle de store udfordringer, vi står overfor, og således skal Employer Brandet og kernefortællingen omkring virksomheden spille sammen med det større formål der er, hvis vi skal være med til at gøre verden et bedre sted.
Hvordan skal Employer Branding foregå i praksis?
Hans Ubbe Ebbesen understreger, at topledelsen skal være med, men at det også en såkaldt ’bottom-up-øvelse,’ hvor det handler om at engagere medarbejderne i at fortælle historien.
Der skal autenticitet og sårbarhed i historierne. Det spiller en stor rolle, at virksomheden er autentisk og ikke bange for at vise sårbarhed og hvad det er, de har svært ved.
– Medarbejderne vil gerne være en del af en succes, men de vil faktisk også gerne udfordres og være med til at løse problemerne, også når det gælder den grønne omstilling. Der er bare noget vildt engagerende i at være en del af en målsætning om at nå noget sammen, siger Hans Ubbe Ebbesen.
Lyt til podcasten her.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
