Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Mobilselskaber lancerer klimamærkning

Mærkningen skal skabe transparens omkring miljøpåvirkningen af mobiltelefoner

Mærkningen skal skabe transparens omkring miljøpåvirkningen af mobiltelefoner

Din mobiltelefon skal være grønnere. Sådan lyder det fra teleselskaberne Telia, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange. 

– Vi ser et behov for at skabe mere gennemsigtighed og transparens omkring miljøpåvirkningen af de mobiltelefoner, som vores kunder vælger, siger Julie Nilsson Bour-Hil, kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Telia Danmark, i en pressemeddelelse.

For at opnå dette har de fem selskaber indført ‘Eco Rating’ en fælles mærkningsordning til mobiltelefoner, som de håber, kan blive en “ny global standard” inden for miljø- og klimamærkning. 

– Eco Rating lægger sig op ad den bevægelse, vi kan se i andre brancher, hvor klima- og miljøpåvirkning kan aflæses direkte i købssituationen, siger Julie Nilsson Bour-Hil.

Fem parametre

Eco Rating bygger på information leveret af de deltagende mobiltelefon-producenter. Her bliver telefonerne vurderet på en skala fra 0-100. Jo højere scoren er, desto mere miljøvenlig er mobiltelefonen. Vurderingerne sker inden for fem parametre:  

  • Holdbarhed: Denne del ser på, hvor holdbar telefonen er, hvor lang batteriets levetid er, og hvor længe garantiperioden gælder. 
  • Genanvendelighed: Hvor let kan mobiltelefonen skilles ad og genbruges. 
  • Reparerbarhed: Hvor let kan telefonen repareres og telefonen liv forlænges. 
  • Ressourceeffektivitet: Her vurderer Eco Rating virkningen af den mængde knappe råmaterialer (som for eksempel guld), der er i telefonen.Jo bedre score her, desto lavere er påvirkningen af tilgængeligheden af materialer
  • Klimahensyn: Hvor stor CO2-emission telefonen har i hele sin levetid. 

Mobilselskaberne oplyser, at Eco Rating er udviklet efter seneste standarder fra blandt andet EU. 

– Det ligger også i naturlig forlængelse af vores indsats for bæredygtighed, hvor produktion og brug af mobiltelefoner fylder 20 procent af vores samlede CO2-aftryk. Der er altså tale om et område, hvor der er meget at hente, hvis vi får flyttet forbrugere og producenter i en mere bæredygtig retning,” siger Julie Nilsson Bour-Hil, kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Telia Danmark.

Læs også: TDC-medarbejdere stiller krav om samfundsansvar

Planen er, at kunderne hos Telia Danmark vil kunne se de første ratings i butikker og webshop efter sommerferien.

Eco Rating i Europa
De fem telefonselskaber vil arbejde med Eco Rating i følgende lande:
Albanien
Danmark
England
Estland
Finland
Frankrig
Grækenland
Irland
Kroatien
Litauen
Montenegro
Nord Makedonien
Polen
Portugal
Rumænien
Slovakiet
Spanien
Sverige
Tjekkiet
Tyrkiet
Tyskland
Ungarn
Østrig

Forsiden lige nu:

PET har skruet markant op for indsatsen

Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Nyt millionstyrket partnerskab sætter jagten ind på CO2-fangst

Men 201 millioner kroner og en lang række institutter, universiteter og virksomheder i ryggen skal det nye partnerskab INNO-CCUS for alvor sætte skub i den grønne mission om at fange, lagre og anvende CO2 for at nå de danske klimamål.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.