Din mobiltelefon skal være grønnere. Sådan lyder det fra teleselskaberne Telia, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica og Orange.
– Vi ser et behov for at skabe mere gennemsigtighed og transparens omkring miljøpåvirkningen af de mobiltelefoner, som vores kunder vælger, siger Julie Nilsson Bour-Hil, kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Telia Danmark, i en pressemeddelelse.
For at opnå dette har de fem selskaber indført ‘Eco Rating’ en fælles mærkningsordning til mobiltelefoner, som de håber, kan blive en “ny global standard” inden for miljø- og klimamærkning.
– Eco Rating lægger sig op ad den bevægelse, vi kan se i andre brancher, hvor klima- og miljøpåvirkning kan aflæses direkte i købssituationen, siger Julie Nilsson Bour-Hil.
Fem parametre
Eco Rating bygger på information leveret af de deltagende mobiltelefon-producenter. Her bliver telefonerne vurderet på en skala fra 0-100. Jo højere scoren er, desto mere miljøvenlig er mobiltelefonen. Vurderingerne sker inden for fem parametre:
- Holdbarhed: Denne del ser på, hvor holdbar telefonen er, hvor lang batteriets levetid er, og hvor længe garantiperioden gælder.
- Genanvendelighed: Hvor let kan mobiltelefonen skilles ad og genbruges.
- Reparerbarhed: Hvor let kan telefonen repareres og telefonen liv forlænges.
- Ressourceeffektivitet: Her vurderer Eco Rating virkningen af den mængde knappe råmaterialer (som for eksempel guld), der er i telefonen.Jo bedre score her, desto lavere er påvirkningen af tilgængeligheden af materialer
- Klimahensyn: Hvor stor CO2-emission telefonen har i hele sin levetid.
Mobilselskaberne oplyser, at Eco Rating er udviklet efter seneste standarder fra blandt andet EU.
– Det ligger også i naturlig forlængelse af vores indsats for bæredygtighed, hvor produktion og brug af mobiltelefoner fylder 20 procent af vores samlede CO2-aftryk. Der er altså tale om et område, hvor der er meget at hente, hvis vi får flyttet forbrugere og producenter i en mere bæredygtig retning,” siger Julie Nilsson Bour-Hil, kommunikations- og bæredygtighedsdirektør i Telia Danmark.
Læs også: TDC-medarbejdere stiller krav om samfundsansvar
Planen er, at kunderne hos Telia Danmark vil kunne se de første ratings i butikker og webshop efter sommerferien.
Albanien
Danmark
England
Estland
Finland
Frankrig
Grækenland
Irland
Kroatien
Litauen
Montenegro
Nord Makedonien
Polen
Portugal
Rumænien
Slovakiet
Spanien
Sverige
Tjekkiet
Tyrkiet
Tyskland
Ungarn
Østrig
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
