Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Danske guldsmede satser på ny standard for bæredygtighed

‘- Certificeringen er et godt skridt i den rigtige retning, siger ekspert.

'- Certificeringen er et godt skridt i den rigtige retning, siger ekspert.

Der er store miljømæssige og menneskelige omkostninger forbundet med guldproduktion. Det prøver tre danske guldsmede at ændre.

Gennem organisationen Fairmined køber guldsmedene guld, som er underlagt langt strengere krav til miljø og arbejdstagerrettigheder end konventionel guldproduktion. 

Therese Mørch er en af de tre guldsmede, som er begyndt at bruge Fairmined guld. Hun ser det certificerede guld som en nødvendig ny måde at tilgå branchens ressourcer på.

Læs også: CSR-eksperter vil uddanne erhvervslivet til grøn omstilling

– Vi bliver nødt til at tage stilling til arbejdsforholdene for de mennesker, som leverer råstofferne. I Danmark har vi høje levestandarder, og jeg synes, at vi bør løfte standarderne i resten af verden, siger Therese Mørch.

Certificeringer kan gøre en forskel 

Fairmined er en organisation under organisationen Alliance for Responsible Mines. Organisationen fokuserer på at forbedre forholdene for en del af verdens 20 millioner små-skala-minearbejdere i blandt andet Mongoliet, Peru og Colombia. 

Minedrift er generelt et belastet område i forhold til arbejdstagerforhold og forurening, fortæller lektor ved CBS Steen Vallentin, som forsker i virksomheders sociale ansvar og bæredygtighed. 

– Certificering af guld er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Det gør, at der bliver arbejde systematisk og målrettet med at udbedre nogle forhold for eksempel i forhold til arbejdstagerrettigheder, siger han.

Fairmined guld er cirka 40 procent dyrere for forbrugeren end almindeligt guld. Foto: Mikkel Vigholdt.

Steen Vallentin peger videre på, at certificeringer og standarder giver en tredjepart, der siger god for virksomheden. Det er en fordel, mener han:

– Det er helt klart en måde at understøtte troværdigheden på.

Skaber forbedringer for minearbejdere

Fairmineds arbejde er knyttet op på verdensmålene, hvor organisationen lover, at 9 ud af FN’s 17 verdensmål imødekommes gennem Fairmineds standarder.

Der er endnu få uafhængige studier af, om Fairmined-standarden lever op til det, som den lover. Flere studier peger dog på, at Fairmined skaber forbedringer for minearbejdere og sikrer bedre arbejdsrettighederf, fortæller professor ved CBS, Andreas Rasche, der forsker i globale forsyningskæder. 

Læs også: Virksomheder frygter hak i tuden, hvis de ikke er grønne nok

– Hvis du som forbruger leder efter en indikator for, at arbejderne i gennemsnit er sikret bedre arbejdsforhold, så kan du godt stole på denne certificering, men hvis du leder en garanti, så bliver det sværere, siger han. 

Genbrugt guld er bæredygtigt 

Therese Mørch oplever, at hendes kunder er nysgerrige men tilbageholdende efter Fairmined guld. 

– Jeg ser på min butik som om, at jeg har økologiske varer på hylden og konventionelle varer på hylden. For mig ligger udfordringerne i at overgå 100 procent til at bruge Fairmined guld. Det er ikke muligt for mig som forretning at gå all-in endnu, siger Therese Mørch.  

Læs også: C25-selskabernes klimamål er svære at gennemskue

Hvordan kan du være sikker på, at det guld, som du får også er Fairmined? 

– Jeg stoler på dokumentationen, der ligger bag certificeringen. Organisationen har en interesse i at forbedre nogle standarder for befolkningen. De mineorganisationer, der indsamler guldet, skal stå til regnskab for organisationen, siger Therese Mørch.

Muligt at undgå minerne

Brancheorganisationen Jewellery of Denmark oplever, at kun få danske guldsmede arbejder med fairmined. Til gengæld er guldsmedene i Danmark meget optagede af, at de guldsmykker, som de sælger i deres butikker, er forarbejdet og fremstillet af genbrugsguld – altså guld, der blev gravet op for mange år siden, fortæller Søren Petersson, salgs- og marketingsdirektør i Jewellery of Denmark,

– Langt størstedelen af det guld, der bliver brugt til smykker i Danmark, er genbrugsguld. Det er vores opfattelse, at genbrugt guld er det bæredygtige valg, for så undgår man helt minerne, de dårlige arbejdsforhold og forurening, som kan være forbundet med minedrift, siger Søren Petersson. 

Læs også: Ørsted: Politikerne skal skabe et marked for grønne løsninger

Therese Mørch mener, at det giver fin mening at recirkulere guld. Det udelukker Fairmined ikke. Til gengæld mener Therese Mørch, at genanvendelse af guld ikke løser, at der fortsat er en mineindustri, som har store omkostninger både socialt og klimamæssigt.   

Hvis brancheforeninger bakkede op om at forbedre forholdene, ville billedet se noget anderledes ud “ude i felten”, siger Therese Mørch og tilføjer: 

– Andelen af guld, der graves op af små-skala minedrift, vedrører i omegnen af 150 millioner minearbejdere og deres familier. Deres forhold mener jeg, at vi har mulighed for at have indflydelse på, siger hun. 

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.