Hver gang et rederi køber et ton brændstof, skal det betale et beløb til en forskningsfond, der har til formål at skabe CO2-neutral skibsfart frem mod 2030.
Sådan lyder forslaget til den nye industrifinansierede fond. Over de næste ti år skal den vokse til 5 milliarder dollar – eller omkring 32 milliarder kroner. Det skal sætte turbo på forskning- og udvikling af grønne brændstoffer, ifølge Danske Rederier.
I dag står shippingbranchen for cirka tre procent af verdens CO2-udledning.
Læs også: Forskere skal regne på indføring af CO2-afgift
Forslaget skal behandles på det næste møde i miljøkomiteen i FN’s søfartsorganisation, IMO.
Det er udarbejdet af de internationale rederiorganisationer, og i Danske Rederier er man glade for, at den danske regering officielt støtter forslaget og vil bidrage til at forhandle det på plads.
– Danmark spiller en vigtig rolle i IMO og med et erhverv, der går forrest og stiler mod CO2-neutralitet i 2050, så er det vigtigt med dansk opbakning til den forsknings- og udviklingsindsats, der skal rulles ud. Det er ret unikt, at et samlet internationalt erhverv selv foreslår at betale til forskning og udvikling. Vi har brug for en global lovramme vedtaget i IMO, så alle verdens rederier kan bidrage økonomisk til omstillingen, siger Jacob Meldgaard, formand for Danske Rederier i en pressemeddelelse.
Krydser fingre
En global forskningsfond finansieret af skibsfarten var et af de initiativer, som ’Klimapartnerskabet for Det Blå Danmark’ afleverede til regeringen sidste år.
– Vi krydser fingre for, at landene i FN’s søfartsorganisation IMO vedtager forslaget. Vi har i den grad behov for finansiering til at sætte turbo på udviklingen af de grønne brændstoffer, som skibsfarten skal sejle på i fremtiden. Uden dem kommer vi ikke i mål med en CO2 neutral skibsfart, siger Jacob Meldgaard.
Læs også: Regeringen giver trecifret millionbeløb til grøn forskning
Et nyt forskningscenter for CO2-neutral skibsfart, som har modtaget 400 millioner kroner i finansiering fra A.P. Møller Fonden, blev desuden sat i søen sidste år med det formelle navn Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping. Det har allerede fået talrige erhvervspartnere og skal også tiltrække forskere.
Såvel Mærsk som DFDS har forpligtet sig til at være CO2-neutrale i 2050, hvilket gør virksomhederne mere ambitiøse end den Internationale Søfartsorganisation (IMO), som generelt får skyld for at være mere fodslæbende, når det gælder såvel ambitioner som konkret klimaregulering af branchen.
Forslaget skal drøftes af medlemslande på IMO’s miljøkomitemøde i juni 2021. Hvis forslaget få tilstrækkelig støtte, skal det udvikles yderligere frem mod næste miljøkomitemøde i efteråret, hvor der kan tages en endelig beslutning om at etablere fonden.
Allerede nu skal skibe rapportere deres brændstofforbrug til IMO. De oplysninger kan benyttes til at sikre, at alle skibe betaler ind til fonden.
Kilde: Danske rederier
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.