Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Partnerskab skal sikre sojaproduktion uden afskovning

Import af soja til kvægfoder bringer Danmark i toppen af EU-lande, som er ansvarlige for afskovning. Det koster på både klima og biodiversitet. Nyt partnerskab skal som modsvar fremme ansvarlig soja.

Den danske import af soja til dyrefoder medvirker til afskovning. Det koster på både klima og biodiversitet. Det skal det nye projekt rette op på. Foto: Luis Barreto/WWF-UK.

Danmark har en uheldig top-3 placering blandt EU-landene. Målt per indbygger har vi en podieplacering, når man måler på, hvordan vores forbrug fører til afskovning. Det skyldes primært Danmarks årlige import af ca. 1,7 mio. tons soja til dyrefoder.

Det koster på CO2-kontoen. Afskovningens regning for sojaimporten alene lander på ca. fire mio. tons udledt CO2 om året.

Det bør der gøres mere ved, mener både NGO’er, regeringen og en række danske virksomheder.

WWF Verdensnaturfonden, Etisk Handel Danmark og Udenrigsministeriet søsætter et nyt partnerskab for at fremme sojaproduktion, der ikke fører til afskovning. Ambitionen er at forandre hele sojamarkedet i en mere bæredygtig retning.

‘Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ blev oprettet i 2019. Her deltager både virksomheder, erhvervsorganisationer og NGO’er. Organisationen skal fungere som advisory board i projektet.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: