Budskabet stod soleklart, da næstformand i bestyrelsen i Millicom og tidligere group CEO i TDC Group, Pernille Erenbjerg, fremlagde de vigtigste pointer fra sin nye bog “Dronningens nye klæder – Den danske myte om kønsdiversitet” til et oplæg på Copenhagen Business School.
Virksomheder skal arbejde langt mere ambitiøst med diversitet, hvis det skal rykke noget.
– Der har været en tendens til, at diversitet er noget, man skal have med (til bestyrelsesmøder, red.), fordi det ser godt ud. Så kan man beskæftige sig med det i virksomheden, når man ikke lige har noget andet vigtigt. Og så bliver det talt om efter pausen til møder, når man har vendt de tunge emner, siger Pernille Erenbjerg og pointerer:
– Men vi skal ikke snakke om diversitet som nice to have. Det er hardcore business, siger hun.
Det er bl.a. en af årsagerne til, at Pernille Erenbjerg og hendes tre medforfattere har sat sig ned for at skrive bogen. De mener ikke, at diversitet bliver prioriteret højt nok i virksomhederne, og så vil de også gerne udbrede budskabet om, at det slet ikke går så godt med at få kvinder i ledelse i Danmark, som vi går og tror.
– Grunden til, at vi har skrevet bogen, var, fordi vi fik forelagt data om, hvordan vi ikke flytter os, men landene omkring os gør. Vi har ikke rigtig forstået, hvor grelt det står til i Danmark. Så vi ville gå dybere ned i spørgsmålet om, hvorfor vi ikke har flere kvinder i topledelse, siger Pernille Erenbjerg.
Danmark ligger nemlig kun nummer 13 på verdensplan, når det gælder ligestilling – hvor de andre nordiske lande, som vi sammenligner os med, ligger helt i top. Og snakker vi kvinder i ledelse, er vi helt nede på en 94. plads.
– Vi tror ikke, at bogen er løsningen, men den kan sammen med andre tiltag skabe fornyet debat. Vi har lænet os for langt tilbage i danmark, og vi er for selvfede med de ting, vi har opnået, siger Pernille Erenbjerg.
Vi skal se på diversitet som en strategisk udfordring
En af de helt store udfordringer i forhold til, at der ikke er kommet flere kvinder i ledelse over årene, handler om, at diversitet ikke bliver behandlet på lige fod med andre strategiske målsætninger i virksomheden, forklarer Pernille Erenbjerg.
– Vi skal se diversitet som strategisk udfordring og ikke CSR. Den måde, man skaber fremdrift på, er ved at lave en plan i en virksomhed. Du laver nogle mål, du afrapporterer, og du finder ud, hvordan du når dine mål. Hvis diversitet ikke bliver behandlet på den her måde, bliver det noget, man bare lige gør, når man har tid. Og ingen CEO når dertil, for de har ikke tiden, siger Pernille Erenbjerg og fortsætter:
– Hvis vi ikke investerer i det her i forhold til ledelsestid og penge, og hvis vi ikke kommunikerer om det ligesom med andre kritiske ting i virksomheden, så fokuserer lederne ikke på det. For det sender et signal om, at det ikke er så vigtigt, siger Pernille Erenbjerg.
Men det ér vigtigt, pointerer hun. For diversitet kan skabe en bedre bundlinje og mere nuanceret beslutningsgrundlag.
– Hvis alle ligner hinanden, har den samme referenceramme og har oplevet det samme, så er der ting, man glemmer at diskutere. Og det handler ikke om, hvorvidt kvinder eller mænd er bedre. Diskussioner og beslutninger bliver anderledes, når vi er anderledes. Man taber talent, innovationskraft og fremdrift, hvis man ikke formår det her, siger Pernille Erenbjerg og konkluderer:
– Vi skal flytte os fra en “fix the women”-tankegang til en “fix the organisation”.
Bogen “Dronningens nye klæder – den danske myte om kønsdiversitet” er udgivet af forlaget Content Publishing d. 15. august 2019 og er skrevet af professor på CBS og næstformand for bestyrelsen i Millicom Pernille Erenbjerg, seniorpartner i Boston Consulting Group Mai-Britt Poulsen, principal i Boston Consulting Group Matias Pollmann-Larsen, og bestyrelsesformand i Ørsted Thomas Thune Andersen.
Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

DTU-rektor med på holdet, der skal sætte EU’s retning for forskning og innovation
EU’s kommissær for forskning og innovation, Ivana Ivanova, har udpeget rektor på Danmarks Tekniske Universitet, Anders Bjarklev, til at være én af 15 eksperter, som skal komme med anbefalinger til EU’s fremtidige indsats inden for forskning og innovation.

Sådan tackler fondene den stigende magt
I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
