Selvom corona-krisen lige nu koster både virksomhederne og samfundet milliarder, er timingen den rigtige til at skrue op for klimapolitikken og investeringerne i den grønne omstilling.
Det mener Peter Birch Sørensen, tidligere formand for Klimarådet og professor i økonomi ved Københavns Universitet i en klimakommentar i Politiken.
Dansk Erhverv anslår på baggrund af en undersøgelse, at det samlede produktionstab alene i serviceøkonomien bliver på 35-52 mia. kr. i marts 2020. Samlet set er omsætningen faldet med 30 pct. i marts for Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.
“Coronakrisen illustrerer på skræmmende vis, hvor sårbare vi er, når vi står over for kræfter, vi ikke kan styre. Klimaforandringerne vil også udløse ukontrollerbare, destruktive naturkræfter, hvis ikke vi handler hurtigt. Derfor skal vi samtænke indsatsen mod den økonomiske krise med vores klimaindsats. Det er nu, vi skal skrue op for klimapolitikken for at forhindre, at vi mister yderligere værdifuld tid i klimakampen,” skriver Peter Birch Sørensen i Politiken.
Han mener, at den danske stat er så velpolstret, at den godt kan tåle en højere statsgæld særligt med med tanke på, at “renteomkostningen vil være begrænset, da renten på selv de mest langfristede statsobligationer stadig er historisk lav”.
“Derfor er der ingen grund til at nedprioritere klimapolitikken, tværtimod,” fortsætter han og opfordrer til at fremrykke nogle af de klimatiltag, der alligevel skal foretages.
De grønne initiativer skal nemlig tænkes ind i den milliardindsprøjning til virksomhederne, som staten sætter gang i. Det kan bl.a. ske ved at sænke elvarmeafgiften for at fremme udbredelsen af eldrevne varmepumper, sænkning af afgiften på overskudsvarme, direkte støtte til installering af store varmepumper samt støtte til energieffektivisering i bygninger og industri, lyder nogle af forslagene fra Peter Birch Sørensen i Politiken.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
