Det er paradoksalt, fordi den allerstørste trussel mod sundhed i det 21. århundrede er netop klimaforandringer. Derfor er Center for Bæredygtige Hospitaler, sammen med mange andre, gået i gang med et omfattende arbejde, der skal gøre sundhedsvæsenets klima- og miljøaftryk mindre.
Vært i podcasten Bæredygtig Business, Steffen Max Høgh, taler i dag med Maria Gaden, leder på Center for Bæredygtige Hospitaler. Det er en enhed skabt af Region Midtjylland, som samler, opbygger og formidler ny viden om bæredygtig omstilling på hospitaler og i sundhedsvæsenet generelt.
Maria Gaden var egentlig jordemoder, men rakte en dag hånden op og spurgte: ”Hvorfor taler vi egentlig aldrig om klimaforandringer og bæredygtighed i det danske sundhedsvæsen?”
Og så skete der en hel masse. Ledelsen skabte rammerne og medarbejdere blev involveret. Der blev givet penge til mikrofinansieringsprojekter, lavet undersøgelser, en strategi, ansat medarbejdere, fundet lokale ”go to” personer og skabt samarbejde med eksterne partnere, både offentlige og private.
Initiativet har bidraget til mere fokus og øget bevidsthed blandt medarbejderne omkring bæredygtighed, men også pilottest og analyser af, hvad der konkret kan lade sig gøre i sundhedsvæsenet, hvor alt skal have en vis standard, og der er store krav til f.eks. hygiejne.
Men er der business i at skabe et bæredygtigt sundhedsvæsen? Ja, siger Maria Gaden.
Sundhed er virkelig mange penge værd, og det er en værdifuld vare for os som samfund. Det er ”vildt dyrt”, når folk er usunde og vi ikke har de ressourcer, der skal til for at opretholde et sundt liv. Desuden er den allerstørste trussel mod sundhed i det 21. århundrede klimaforandringer, ifølge FN, siger Maria Gaden.
Men stopper klimaforandringerne, fordi Region Midtjyllands sundhedsvæsen bliver mere bæredygtigt? Nej, selvfølgelig ikke. Men finder vi i Danmark en model, der kan eksporteres til resten af verden, kan det få stor betydning.
Lyt til podcasten her.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
