Det er paradoksalt, fordi den allerstørste trussel mod sundhed i det 21. århundrede er netop klimaforandringer. Derfor er Center for Bæredygtige Hospitaler, sammen med mange andre, gået i gang med et omfattende arbejde, der skal gøre sundhedsvæsenets klima- og miljøaftryk mindre.
Vært i podcasten Bæredygtig Business, Steffen Max Høgh, taler i dag med Maria Gaden, leder på Center for Bæredygtige Hospitaler. Det er en enhed skabt af Region Midtjylland, som samler, opbygger og formidler ny viden om bæredygtig omstilling på hospitaler og i sundhedsvæsenet generelt.
Maria Gaden var egentlig jordemoder, men rakte en dag hånden op og spurgte: ”Hvorfor taler vi egentlig aldrig om klimaforandringer og bæredygtighed i det danske sundhedsvæsen?”
Og så skete der en hel masse. Ledelsen skabte rammerne og medarbejdere blev involveret. Der blev givet penge til mikrofinansieringsprojekter, lavet undersøgelser, en strategi, ansat medarbejdere, fundet lokale ”go to” personer og skabt samarbejde med eksterne partnere, både offentlige og private.
Initiativet har bidraget til mere fokus og øget bevidsthed blandt medarbejderne omkring bæredygtighed, men også pilottest og analyser af, hvad der konkret kan lade sig gøre i sundhedsvæsenet, hvor alt skal have en vis standard, og der er store krav til f.eks. hygiejne.
Men er der business i at skabe et bæredygtigt sundhedsvæsen? Ja, siger Maria Gaden.
Sundhed er virkelig mange penge værd, og det er en værdifuld vare for os som samfund. Det er ”vildt dyrt”, når folk er usunde og vi ikke har de ressourcer, der skal til for at opretholde et sundt liv. Desuden er den allerstørste trussel mod sundhed i det 21. århundrede klimaforandringer, ifølge FN, siger Maria Gaden.
Men stopper klimaforandringerne, fordi Region Midtjyllands sundhedsvæsen bliver mere bæredygtigt? Nej, selvfølgelig ikke. Men finder vi i Danmark en model, der kan eksporteres til resten af verden, kan det få stor betydning.
Lyt til podcasten her.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
