Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Regeringen præsenterer plan for fremtidens grønne Danmark

Strategien møder kritik fra brancheforening.

Strategien møder kritik fra brancheforening.

Regeringen fremlagde tirsdag morgen ny strategi for elektrificeringen af Danmark, men strategien mangler konkrete handlinger, lyder kritikken fra brancheorganisationen Dansk Energi.

Strategien kommer som i forlængelse af sidste uges politiske aftale om at afsætte 850 millioner kroner til forskning i grønt brændstof.

– Med elektrificeringsstrategien udstikker regeringen for første gang en klar retning for, hvordan Danmark skal elektrificeres frem mod 2030, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Men netop en “klar retning” mangler, ifølge Dansk Energi:

– Det er supergodt, at regeringen tydeligt anerkender elektrificeringens vigtige rolle. Men vi mangler konkrete mål, og det får vi ikke med regeringens strategi, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi, i en pressemeddelelse som svar til regeringens udmelding.

Han tilføjer, at elektricitet er klimakampens kraftigste våben.

Manglende mål vil ramme branchens investeringer

Den 45 sider lange strategirapport indeholder blandt andet otte pejlemærker for, hvordan grøn elektricitet skal implementeres, men punkterne er i højere grad visioner end egentlige handleplaner, lyder kritikken fra Dansk Energi.

Blandt andet vil regeringen vil “fremme udvikling og opskalering af disse teknologier i takt med, at nye muligheder opstår, samt løbende undersøge rammerne for at understøtte efterspørgslen på Power-to-X-produkter”, lyder punkt syv i rapporten.

Derudover skal samarbejdet fremmes på tværs af landene i Europa, samtidig med regeringen vil skabe de “rette politiske rammer, der kan støtte investeringer i samt eksport af gode løsninger”.

– Energibranchen skal føre regeringens strategi ud i livet og gøre den til virkelighed. Men uden ambition og uden konkrete mål risikerer energibranchen at investere for meget, for lidt eller for sent, så det er vigtigt, at der nu politisk arbejdes for, at strategien får en konkret plan for at nå i mål, siger Lars Aagaard.

Han opfordrer derfor regeringen til at komme med mere konkrete mål og løsninger, når den præsenterer sin officielle Power-to-X-strategi.

Læs også: For lidt handling i regeringens handlingsplan

Power-to-X defineres ifølge Dansk Energi som processen, hvor grøn elektricitet omdannes til brint, eller andre PtX-produkter baseret på brint. Typisk bruges disse PtX-produkter i transport eller inden for tung industri, hvor man ikke kan køre rent på elektricitet.

Dan Jørgensen: Elektrificering kan blive det største bidrag til grøn omstilling

I sidste uge præsenterede Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet en bred politisk aftale om at afsætte 850 millioner kroner til udviklingen af Power-to-X-projekter i Danmark og EU.

Læs også: 850 millioner kroner til udvikling af grønt brændstof

Regeringen indgik aftalen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Ifølge klimaminister Dan Jørgensen er det dog ikke ambitionerne det halter med, med den nye strategi:

– Elektrificeringen kan på sigt fjerne op mod 60 procent af vores nuværende drivhusgasudledninger – eller cirka 28 millioner tons CO2e.

Ministeren tilføjer:

– Det ville svare til at fjerne 11,2 millioner personbiler fra vejene – hvilket er mere end de 9,2 millioner benzin- og dieselbiler, der findes i Danmark, Norge og Sverige tilsammen i dag. Elektrificeringen kan dermed blive det største enkeltstående bidrag til at indfri Danmarks klimamål.

Til efteråret vil ministeriet foruden en officiel Power-to-X-strategi blandt andet også udsende en gasstrategi samt første delanalyse fra sin grønne skattekommission.

Regeringens grønne el-plan
Strategien indeholder otte pejlemærker, som regeringen mener er afgørende i overgangsfasen fra et fossildrevet til et eldrevet samfund.

Derudover beskriver strategien, hvordan transportsektoren, industrien og danskernes husholdninger kan elektrificeres.

På sigt har Danmark et teoretisk potentiale for at elektrificere 60 procent af vores CO2-udledninger. Det svarer til en reduktion på 28 mio. ton CO2.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.