Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Sådan forbereder du din virksomhed til verden efter COVID-19

Inspirer medarbejdere, kunder og partnere til engagement er et af de fem råd.

Denne ekspertklumme er den første af tre ekspertklummer, som Ann Rosenberg, SVP for FN Partnerskaber i SAP, skriver for Sustain Report. De to kommende klummer vil handle om hverdagens helte i COVID-19-tiden, og om hvordan vi som mennesker har ændret vores levemåde i forhold til arbejdslivsstil og samtidig opretholdt vores velvære.

DEBAT: COVID-19-pandemien har inspireret virksomheder til at fremskynde deres indsatser i forhold til bæredygtighed, idet de skal navigere i en ny og anderledes verden. Virksomheder, der allerede har begyndt deres rejse i forhold til bæredygtighed, forekommer bedre forberedt og mere modstandsdygtige.

Til trods for vanskelighederne forårsaget af pandemien har det givet virksomheder, startups, NGO’er, regeringen og civilsamfundet en mulighed for at fokusere på ansvar og bæredygtighed, når de skal forberede sig på fremtiden.

Virksomheder kan allerede nu begynde at forberede sig på genåbningen af verden

Når virksomheder forsætter med at støde på udfordringer ved den globale sundhedskrise, skal de overveje og genoverveje, hvordan de kan tilpasse sig verden efter pandemien, samtidig med at de skal forholde sig til den nuværende COVID-19-økomoni.

Virksomheder kan allerede nu begynde at forberede sig på genåbningen af verden, hvor FN’s 17 verdensmål, UN Global Compacts 10 principper og SDG-Ambition vil forekomme endnu mere vigtige, når virksomheder søger vejledning til at forbedre deres bæredygtighed. For at forberede din virksomhed til verden efter COVID-19 kan du følge de 5 råd, der er beskrevet nedenfor.

1. Naviger strategisk i et nyt og usikkert miljø
I løbet af de seneste uger er en række modeller blevet præsenteret for at illustrere faser af COVID-19. Disse faser er præ-udbrud, udbrud, indeslutning og genopretning. I øjeblikket overskrider globale virksomheder velkendte handlemetoder og skal forsøge at navigere på nye måder. Derfor bør virksomheder udvikle lokale strategier for at navigere på disse særlige områder.

Virksomheder kan også lære af andre lande og forretninger, der befinder sig i andre faser af COVID-19. Der vil sandsynligvis gå lang tid, før verden kommer ud på den anden side af sundhedskrisen; derfor vil effektive og særlige strategier spille en rolle i virksomheders succes i den nye COVID-19-økonomi.

2. Udvikle et nyt mindset for verden under og efter COVID-19
Verden under og efter COVID-19 er og vil være en anden end den, vi kendte til før. Dette globale skift, der stammer fra pandemien, vil medføre en systemændring, hvor bæredygtighed og ansvarlighed bliver kernen i, hvordan virksomheder, startups, NGO’er, regeringer og civilsamfund opererer.

Som et resultat af pandemien er virksomheder nødt til at arbejde ud fra et nyt mindset. Det kan eksempelvis være filosofien om omnipreneurship, der bygger på en iværksættertilgang om at tjene, at opretholde og at give. Dette mindset er udviklet af Amr Al-Dabbagh og kan anvendes i virksomheder, startups, NGO’er, regeringer og civilsamfund. Det holistiske syn, som omnipreneurship repræsenterer, inspirerer til større mening og formål på alle områder af livet. For mere information om omnipreneurship besøg Philanthropy University.

COVID-19 har vist, at når virksomheder viser ansvarlighed, så handler det ikke udelukkende om ansvar overfor kunder eller samarbejdspartnere

Et nyt mindset omfatter også en større ansvarsfølelse. COVID-19 har vist, at når virksomheder viser ansvarlighed, så handler det ikke udelukkende om ansvar overfor kunder eller samarbejdspartnere. Det handler derimod også om en større samfundsmæssig hensynstagende på områder, hvor virksomhederne opererer. Dette stemmer også overens med FN’s forpligtelse om “leave nobody behind”.

3. Skab en ny forretningsmodel, hvor bæredygtighed og ansvar udgør kernen
Tusindvis af virksomheder og NGO’er har allerede tilmeldt sig FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling samt de 10 principper fra UN Global Compact. For at virksomheder kan tage denne forpligtelse til det næste niveau, er de nødt til at skabe nye forretningsmodeller, hvor bæredygtighed og ansvarlighed udgør kernen.

For mange virksomheder kræver det, at de redefinerer, hvordan de arbejder med at implementere FN’s verdensmål og principper i strategi og ledelse samt i operationer og stakeholder-engagement gennem vejledning fra SDG Ambition.

I samarbejde med UN Global Compact lancerede jeg SDG Ambition under World Economic Forum i Davos i begyndelsen af dette år. SDG Ambition går ud på, “at udfordre og støtte virksomheder i at være mere strategiske og transformerende i, hvordan de driver deres virksomheder i forhold til at kunne levere til FN’s 2030-dagsorden“.

SDG Ambition vil omfatte mange ambitioner, såsom Business Ambition til 1,5 °C, som opfordrer virksomheder til at tage modige klimaforanstaltninger. Flere ambitioner vil blive offentliggjort på 20-års jubilæet Virtual Leaders Summit, 15.-16. juni 2020, hvor UN Global Compact vil fortsætte med at samle og opfordre virksomheder til at drive ansvarlige forretninger.

SDG Ambition inspirerer globale virksomheder til at etablere en ”new normal”, idet vi går ind i ’the Decade of Action’ i forhold til at opnå FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

LÆS OGSÅ: Danskere bag det nyt verdensmåls-værktøj SDG Ambition til virksomheder fra FN

4. Inspirer medarbejdere, kunder og partnere til engagement
I løbet af COVID-19 står virksomheder overfor en mulighed, idet de kan udvise en stærk dedikation til deres ansatte, kunder og partnere. The Edelman Trust-barometer beskriver, at tillid går hånd i hånd med at gøre det rigtige i en given situation.

Dette styrker, hvorfor virksomheder er nødt til at træde i karakter og støtte hjælpeindsatser mod COVID-19 og på den måde gøre, hvad der er det rigtige for det globale samfund.

Virksomheder, der lytter og tager hånd om sine medarbejdere, kunder og partnere, vil fremstå mere pålidelige, ansvarlige og bæredygtige

Virksomheder, der lytter og tager hånd om sine medarbejdere, kunder og partnere, vil fremstå mere pålidelige, ansvarlige og bæredygtige på den anden side af COVID-19. FN75-undersøgelsen beskriver FN som en samarbejdspartner, da organisationen sigter mod at bringe verden tættere sammen og informere under denne globale sundhedskrise.

Virksomheder kan gå i samme fodspor i forhold til deres lokalsamfund, som de skal lytte til og imødekomme i forbindelse med medarbejdernes, kundernes og partneres behov, og samtidig skal de inspirere til brandloyalitet.

5. Demonstrer og skab en kultur med stærkt lederskab
I krisetider spiller stærkt lederskab en fremtrædende rolle i forhold til at adskille, hvilke virksomheder der ser ud til at være succesrige, og hvilke virksomheder der ikke gør. Harvard Business Review har i artiklen ‘The 3 Things Employees Really Want: Career, Community, Cause’ udarbejdet en model for, hvordan karriere, samfund og den enkelte sag udgør en psykologisk symbiose, der opmuntrer medarbejdere til at medbringe ”hele deres person” på arbejde.

En effektiv leder vil finde måder at lede på, hvor alle disse elementer kommer i spil. Derudover kræver lederskab under og efter COVID-19 stærk kommunikation, der omfatter lydhørhed, klarhed og enkelthed, oprigtighed og etableringen af en vision. Ledere skal tilpasse kommunikationen gennem faserne af COVID-19 for at vejlede og samtidig skabe en følelse af håb og tillid.

Deltag i SAP Purpose Network Live-fællesskabet, hvor daglige debatter fokuserer på ovenstående råd, koncepter og filosofier, når virksomheder forbedrer sig på en verden efter COVID-19.

LÆS OGSÅ: Ann Rosenberg: “Nu bliver sustainability kernen i forretningen”

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.