Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Sådan udvikler SDG Action Manager din virksomheds Impactstrategi

Hvordan måler man effekten af sit arbejde med Verdensmålene og skaber et benchmark?

I år har FN’s virksomhedsnetværk Global Compact lanceret SDG Action Manager i samarbejde med B Lab, som er ansvarlig for B Corporation-certificeringen, som er en omfattende bæredygtighedscertificering for virksomheder, som har et højere formål end profit.

Værktøjet skal give virksomheder de rette værktøjer og fælles benchmarks til at kunne indfri FN’s 17 Verdensmål. Her forklarer Steffen Kallehauge, Head of Growth for den danske B Corp-bevægelse, hvordan SDG Action Manager kan hjælpe virksomheder. Indlægget har tidligere været bragt på LinkedIn.

KLUMME: Uden hjælp fra virksomheder når vi aldrig at indfri FN’s 17 Verdensmål. Og uden de rette værktøjer og fælles benchmarks, kan det være vanskeligt for virksomheder at måle og dokumentere impact. Derfor lancerer B Lab i samarbejde med UN Global Compact nu SDG Action Manager.

Vi har kun 10 år tilbage til at indfri FN’s 17 Verdensmål – et globalt fælles initiativ, der har til formål at skabe en delt og holdbar rigdom for alle. Det betyder, at vi alle må tage ansvar. Visionerne bag FN’s Verdensmål kalder på en dyb transformation.

Virksomheder skal ikke blot deltage, virksomheder skal lede. Det betyder et skifte i måden, vi måler på virksomheders performance og impact. Verdensmålene skal inkorporeres i virksomhedernes DNA, det skal ind i kerneforretningen.

Brug SDG Action Manager til at udvikle din virksomheds Impactstrategi
Indsigter fra B Lab og UN Global Compact har vist, at selvom virksomheder har stort fokus på FN’s Verdensmål, mangler de værktøjer og fælles retning. Hvor skal man starte, og hvad kan man gøre før det reelt gør en positiv forskel?

Der er allerede værktøjer på markedet, der hjælper virksomheder med at rapportere på deres bidrag til FN’s Verdensmål, og der findes how-to-guides for specifikke praksisser, der er tilknyttet FN’s Verdensmål. Men ingen gør begge. Før nu.

Med SDG Action Manager fylder vi en væsentlig kløft ved at tilbyde en gratis onlineplatform, som giver et 360-gradersperspektiv og mulige forbedringspotentialer.

Værktøjet indeholder udvalgte spørgsmål fra B Labs B Impact Assessment, der relaterer sig til FN’s Verdensmål, suppleret af performancemålinger fra UN Global Compacts 10 principper og input fra eksperter i ansvarlig virksomhedsførelse, civilsamfundet, FN og forskning. Blandt andre har Dansk Institut for Menneskerettigheder kommet med input til SDG Action Manager.

Emmanuel Faber, CEO for Danone fortæller, at de vil bruge SDG Action Manager for at følge med i Danones impact på Verdensmålene:

“We have recognized the important role that the tool can play in aligning business on a common measurement and encouraging action towards the SDGs. We will use the tool to tangibly understand our own impact and continue our efforts to contribute positively to the SDG targets,” fortæller han i et interview med amerikanske Wall Street Journal.

Et globalt værktøj for global impact
SDG Action Manager består af 17 moduler. Man starter med et baseline-modul og forsætter derefter fra Verdensmål 1 (Afskaf fattigdom) til Verdensmål 16 (Fred, tetfærdighed og stærke institutioner). På grund af dens tværgående natur er Verdensmål 17 (Partnerskaber for handling) inkorporeret i alle moduler.

Virksomheder er ikke forpligtet til at udfylde alle moduler. Man starter med baseline-målingen, hvorefter man selv prioriterer sine Verdensmålsindsats med fokus på de specifikke Verdensmål, der har størst impactforbedringspotentiale.

Hvert modul tillader en holistisk performancevurdering på FN’s Verdensmål. SDG Action Manager måler på virksomheders forretningsmodel, drift, supply chain og risikoområder. For at hjælpe virksomheder med at forbedre sin performance, måler SDG Action Manager på både kvalitative og kvantiative data, som til sammen udgør SDG-scoren.

Efterhånden som flere virksomheder vil tage del i indsatsen, vil SDG Action Manager gøre det muligt at benchmarke performance og sammenligne med andre, lignende virksomheder.

Spørgsmålene i SDG Action Manager inkluderer guides, definition og links til ressourcer, som hjælper virksomheder med at foretage meningsfyldte handlinger og forbedre sin performance. Det er også muligt at sætte virksomhedsmål og tracke på fremdriften.

Med SDG Action Manager er det muligt for virksomheder – store som små – at identificere og måle på de Verdensmål, hvor virksomhederne kan rykke mest. Værktøjet måler på virksomheders positive og negative impact på specifikke Verdensmål. Dernæst inviterer SDG Action Manager til handling gennem konkrete handlingsmuligheder, virksomheder kan sætte i gang nu og her. Den gør det muligt for virksomheder at:

  1. Finde sit startpunkt: SDG Action Manager gør det muligt for virksomheder at måle på, hvilke specifikke Verdensmål virksomhederne har den største indflydelse på – både positivt og negativt.
  2. Sætte mål og måle på forbedringer: Vi har kun 10 år tilbage til at indfri verdens vigtigste dagsorden. Ved at anvende værktøjerne i SDG Action Manager er det muligt for virksomheder at måle, sætte mål og visualisere fremgang.
  3. Blive en del af bevægelsen: B Lab og UN Global Compact inviterer til at blive en del af en global bevægelse af pionervirksomheder, der arbejder på at skabe en bedre verden for planet og population i 2030.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal gøre det samme som fx Danone og bruge SDG Action Manager, bør du give det et forsøg. Det er gratis at anvende, og hvis du allerede har udfyldt noget af The B Impact Assessment, vil du se, at nogle af spørgsmålene i SDG Action Manager allerede er udfyldt.

Vi er påbegyndt Handlingernes årti. Let’s Get to Work.

Værktøjet kan downloades som app her.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.