Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

“Socialdemokratiet har tilsyneladende glemt sine grønne ambitioner”

Danmark får hård kritik for sine “meget lave” ambitioner for at sænke energiforbruget.

EU-Kommissionens evaluering af Danmarks klima- og energiplan giver Danmark ridser i den grønne lak, mener man i interesseorganisationen Synergi.

Danmarks ambitioner for at sænke energiforbruget får stemplet ”meget lave” for som et af de få EU-lande forventes det, at Danmark øger sit energiforbrug frem mod 2030. Dermed står vi til at bidrage negativt til EU’s fælles 2030-mål om at spare på energien.

Som om det ikke var nok, har også en førende organisation inden for bygningers energiforbrug, BPIE, hård kritik af Danmark i en rapport. Danmark overholder nemlig heller ikke kravet om at have en langsigtet strategi for renovering af bygninger, skriver Synergi i en pressemeddelelse.

En af manglerne er, at Danmark ikke har en energisparepolitik for offentlige bygninger og heller ikke har sat energisparemål for hele bygningsmassen i 2050. På verdensplan står byggeriet for ca. 40 procent af verdens CO2-udledning.

Synergis bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen, er helt på linje med kritikken.

– Det er i den grad usædvanligt, at Socialdemokratiet tilsyneladende helt har glemt sine grønne ambitioner og på eget initiativ underkendt sine forslag fra tiden i opposition. Husk på, at regeringen er valgt på det grønneste mandat nogensinde, og at der er opbakning fra både blå og rød side af Folketinget til fx at stille krav om at spare på energien i alle offentlige bygninger, siger han i meddelelsen.

Bendt Bendtsen henviser særligt til Socialdemokratiets plan ”Danmark skal igen være en grøn stormagt” fra 2018, hvor ønsket var at gå længere end EU’s minimumskrav i forhol til energieffektivisering.

– For to år siden ville Socialdemokratiet gå længere end det EU-mål for energieffektivitet, som vi i dag ikke er i nærheden af at opfylde. For to år siden havde Socialdemokratiet en klar og fornuftig ambition om at høste de massive energi-, CO2- og sundhedsgevinster, der ligger i at renovere offentlige bygninger i elendig forfatning. Jeg har svært ved at se det logiske eller fornuftige i, at det tilsyneladende ikke længere er noget, regeringen går ind for, siger Bendt Bendtsen i meddelelsen.

Han påpeger, at de sparede el- og varmeudgifter vil gøre mange renoveringer af offentlige bygninger rentable inden for en kort årrække. Samlet anslår Synergi, at et mindre energispild kan spare 14 mia. kr., eller cirka halvdelen af ekstraregningen for at nå CO2-målet 2030.

EU-Kommissionen har foreslået energisparekrav for hele den offentlige sektor bl.a. fordi renoveringer af offentlige bygninger kan give ”store energibesparelser” og skabe ”sundere og mere komfortable bygninger for borgerne, skriver Synergi endvidere.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.