Bundlinje i dag er noget andet, end det var engang, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på DI’s Årsmøde i DR’s Koncertsal tirsdag.
Med andre ord er det ikke nok kun at tænke i profit, der skal tænkes i grønne løsninger. Regeringen har nemlig brug for virksomhedernes hjælp, hvis den skal nå i mål med sine ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.
Derfor inviterer statsministeren hele erhvervslivet til at indgå en “klimakontrakt”.
– Vi bliver nødt til at gå i gang branche for branche, sagde Mette Frederiksen og nævnte en række af brancher som mode, fødevarer, turisme, transport, det maritime og procesindustrien.
Hun understregede, at det ikke kun handler om det overordnede niveau.
– Mit håb og min invitation er, at vi får lavet den grønne klimaplan branche for branche. Jeg håber at se jer alle til en ny klimakontrakt og inviterer jer snart til Marienborg, sagde Mette Frederiksen.
Til gengæld for virksomhedernes samarbejdsvilje, lovede statsministeren, at en del af klimakontrakten er, at virksomhederne skal “melde ind”, hvis de støder på forhindringer “og så får vi dem ryddet af vejen”.
Partilederen for Radikale Venstre, Morten Østergaard, og fra De Konservative, Søren Pape, som netop har meldt ud, at han støtter et bredt forlig om Klimaloven var også til stede i selskab med Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, ligesom Troels Lund Poulsen repræsenterede Venstre.
Statsministerens appel til sine politiske kollegaer var at få Klimaloven forhandlet på plads inden jul.
– Efter klimaloven kommer klimahandingsplanen, sagde hun. Og den skal tage udgangspunkt i hver enkelt branche.
Trods mange roser til erhvervslivet var ikke alt fryd og gammen mellem den nye statsminister og erhvervslivet.
– Vi kommer ikke til at være enige om det hele, i hvert fald ikke det med topskatten, men vi er en regering for jer alle sammen og ikke mindst jer (virksomheder, red.). I gør et fremragende stykke arbejde.
Det skyldes blandt andet, at virksomhederne har været på forkant med den grønne omstilling, kunne man forstå på statsministeren.
– I og jeres medarbejdere har været i gang med den grønne omstilling i mange år.
Og ud over, at statsministeren, som socialdemokrat, værdsætter de klimaambitioner, anerkendte hun også erhvervslivet for at tage samfundsansvaret på sig ved at holde fast i medarbejdere, som rammes af sygdom i familien, bliver nedslidte eller er unge og nye på arbejdsmarkedet.
– Jeg kan se, hvor mange af der gør det med den største selvfølge og uden at klage, lød det fra Mette Frederiksen.
Hun slog flere gange fast, at der ikke er en modsætning mellem et stærkt velfærdssamfund og et stærkt erhvervsliv. Og samme pointe blev understreget i hendes to ambitioner for den kommende klimalov. Den skal nemlig både være til gavn for virksomhederne, væksten og konkurrenceevnen. Og den må ikke få uligheden til at stige.
Lykkes det at kombinere de to elementer med en ambitiøs klimaplan har vi noget, hele verden vil misunde os, mener Mette Frederiksen.
I samme hug anerkendte hun, at tilliden til politikerne nærmest er i “frit fald”. Derfor er opgaven så meget desto vigtigere.
– For hvis ikke vi, hvad enten vi er forældre, virksomhedsejere eller beslutningstagere viser, at vi tager opgaven på os og løser den, er jeg bange for, at vi kommer til at efterlade en generation med afmagt og manglende tiltro, sagde statsministeren.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
