Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Tidligere CBS-dekan er ny formand for Klimarådet

Den nye formand har ikke erfaring fra klima-området, men føler sig alligevel beredt

Tidligere CBS-professor, Peter Møllgaard, skal være ny formand for Klimarådet. Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver folketinget i klimapolitiske spørgsmål. Det er en udnævnelse de færreste havde set komme, da Peter Møllgaard ikke har beskæftiget sig med klimaet før, men derimod primært monopoler, konkurrenceøkonomi og ledelse. Men ifølge den nye formand selv, er han beredt. Dog vil han ikke løfte sløret for hvordan han vil tilgå arbejdet på sin nye formandspost. Det skriver Politiken.

Det er en stor tillid, der er blevet betroet mig med formandsposten for Klimarådet, og det tager jeg meget seriøst. Jeg ved, at der venter en stor opgave, men også en opgave, som jeg har rigtig meget lyst til at gå i gang med. Jeg ser frem til at arbejde videre med klimadagsordenen, både i dybden og i bredden, og til at gå i dialog med Klimarådets mange samarbejdspartnere, siger Peter Møllgaard, der pr. 1. december er ny formand for Klimarådet.

Han er forhenværende økonomiprofessor, institutetleder og dekan for forskning ved CBS i København og nuværende professor og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics (SBE) i Holland.

Peter Møllgaard har ikke tidligere beskæftiget sig med klimaområdet, men har været medlem af Energikommissionen, der kom med anbefalinger til fremtidens energipolitik forud for regeringens energiudspil.

Derudover har han været medlem af bestyrelsen for Energinet i en lang årrække. Energinet står for det overordnede elnet i Danmark og her blev han genudpeget flere gange af skiftende regeringer, men ikke da hans mandat udløb tidligere på året.

Jeg brænder enormt for sagen. Det gør jeg virkelig. Da jeg begyndte i bestyrelsen (for Energinet, red.), blev under 10 procent af vores elektricitet produceret med vindenergi, og ingeniørerne var betænkelige ved, om systemet kunne håndtere mere. I dag har vi et system, hvor der nogle gange er 100 procent vind og i gennemsnit omkring 45 procent. Det er virkelig imponerende. Jeg er rigtig glad for at have været med til at beslutte nogle af de meget store investeringer, der skal til for at håndtere så store mængder svingende energi, fortæller Peter Møllgaard.

Selvom Peter Møllgaard ser meget frem til at komme igang med at rådgive regeringen og resten af folketinget om, hvordan Danmark kan nå sine klimamål og årligt gøre status over hvordan det går, vil han ikke udtale sig om sine forestående strategi for rådgivningen, før han har haft sit første møde med rådets øvrige medlemmer i januar.

Jeg vil simpelthen føle det forkert at komme med en strategisk udmelding uden at have talt med rådet. Men jeg kender klimaloven og vil stå vagt om at sikre uafhængigheden i rådgivningen, siger han.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har på vegne af regeringen udvalgt Peter Møllgaard som Klimarådets nye formand. Han ser frem til samarbejdet og sætter pris på, at Peter Møllgaard har påtaget sig formandskabet:

Jeg er rigtig glad for, at Peter Møllgaard har sagt ja til at lede Klimarådet. Peter Møllgaard vil videreføre et fagligt stærkt Klimaråd, og det glæder jeg mig til at se resultaterne af, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

I sidste uge skrev flere medier at den tidligere formand Peter Birch Sørensen var blevet fyret efter ministeren havde været ude med et angreb på Klimarådets seneste, kritiske rapport.

SE OGSÅ SUSTAINREPORT.DK FOR ENDNU FLERE ARTIKLER OM SUSTAINABILITY

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply