Artiklen blev første gang publiceret i 2019 og er dags dato opdateret med flere podcasts.
Flere virksomheder, radiokanaler og privatpersoner har kastet sig over podcast-formatet for at gøre dig klogere på, hvordan du bruger bæredygtighed i din virksomhed, og hvordan du rent faktisk skaber forretning ud af det.
Det har de inviteret topforskere og ledende erhvervsfolk ind for at debattere, og de deler ud af deres viden og erfaringer, som nuancerer, hvad de rigtige og forkerte løsninger kan være.
Vi har samlet syv af de allerbedste podcasts til dig, som gør netop dette.
1. Outrage and optimism
FN’s topforhandlere bag Paris-aftalen i 2015, Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac, er medværter på podcasten “Outrage and Optimsm”. Den udkommer ugentligt og har ofte prominente gæster på besøg, som kan tælle alle fra modedesigneren Stella McCartney, som aldrig har anvendt skind eller pels i sine designs,
Pulitzer Prize-vinderen Tom Friedman og Mark Carney, tidligere nationalbankdirektør i Storbritannien.
Formålet er, som titlen antyder, både at tale om de negative og postive udviklinger i forhold til klimaindsatsen. Folkene bag skriver selv om podcasten:
“Our aim with the podcast is to highlight how we need both the outrage we see on the streets as well as the deep conviction that we CAN address climate change to break through the current status quo. It’s not always easy to bring these two sentiments together, but we strongly feel that outrage without optimism leads to defeatism, and optimism without outrage leads to unacceptably incremental approaches. Instead, we endeavor to show how they can be forged into effective action.”
De har desuden også lige udgivet bogen ‘The Future We Choose’.
Hør podcasten og se bagkataloget her.
2. Bæredygtig Business af Steffen Max Høgh
Hver anden uge sætter Steffen Max Høgh sig bag mikrofonen og interviewer erhvervsledere og eksperter om emner som CSR, cirkulær økonomi, SDG, og hvad der ellers hører under bæredygtig forretning.
Her debatterer de, om det er muligt at tjene penge på grøn omstilling og socialt ansvar – og i så fald, hvordan man gør det.
Find “Bæredygtig Business”, hvor du henter dine podcasts, eller lyt til den her.
3. Forecast: Climate conversations with Michael White
I løbet af tre år fra 2015-2018 lavede redaktøren for klimaforskning på det videnskabelige tidsskrift Nature, Michael White, 77 afsnit i podcasten “Forecast”.
Alle afsnittene er på engelsk og handler om klima, hvor Michael White taler med klimaforskere om deres liv og arbejde. Gæsterne er vidt forskellige, og han taler både med professoren, som har mange års erfaring, og han taler med kandidatstuderende, der er i gang med at færdiggøre studiet.
Du kan lytte til podcasten her, hvor du også kan læse om hvert enkelt afsnit og gæst.
4. The Elephant Podcast
Siden 2015 har radio- og podcastproducer Kevin Caners været vært på den engelske podcast “The Elephant”, hvor han inviterer førende eksperter, forskere og journalister i studiet for at tale om klimaforandringerne.
Her forsøger de sammen at undersøge de udfordringer og idéer, der er relateret til klimakrisen, og sammen drøfter de også nogle af de politiske og økonomiske konsekvenser og løsninger.
Du kan lytte med fremover og høre tidligere afsnit her.
5. GreenBiz
GreenBiz er et amerikansk digitalt medie om bæredygtig forretning, som dækker diverse sektorer samt laver talrige events. Mediet udgiver også podcasten GreenBiz 350, som altid har interview med interessante brancheaktører.
Det kan være alt fra Danones CEO, der taler om biodiversitet til grønne start-ups. Den indledningsvise ping-pong mellem de to værter kan til tider være lidt akavet, men den opsummerer på god vis, hvilke vigtige bæredygtighedsemner, der har været på dagsordenen i den forgangne uge.
Du finder alle afsnit her.
6. Living Planet af Deutsche Welle
Denne engelsksprogede podcast er blevet anbefalet af mange, og den har sågar modtaget flere priser – herunder FN’s guldpris.
Podcasten tager forskellige emner op, der er relateret til klima og miljø, og som foregår overalt i verden. Den har primært fokus på, hvordan det påvirker vores hverdagsliv – derfor kaster den også lys over menneskenes indflydelse på jorden.
Der er allerede mange afsnit at tage fat på, og podcasten bliver konstant udvidet med flere udsendelser, der altid stiller vigtige spørgsmål om miljø, mennesker og grøn teknologi.
Du kan lytte til “Living Planet” her.
7. The biggest story in the world af The Guardian
Den britiske avis The Guardian lavede i 2015 en podcastserie på 12 afsnit under navnet “The biggest story in the world”.
Selvom serien er nogle år gammel, er den stadig mere relevant end nogensinde, da den tidligere chefredaktør på The Guardian, Alan Rusbridger, sammen med sit team forsøger at finde ud af, hvordan man skal fortælle den mangeårige historie om klimaforandringerne én gang til.
I den forbindelse forsøger at de at finde ud af, hvordan vi redder verden fra klimaforandringerne, mens de beskriver komplicerede begreber indenfor bæredygtighed, så alle kan være med.
De 12 afsnit i den prisvindende podcast kan lyttes til her.
8. Edie’s Sustainable Business Covered Podcast
Podcasten udgives af det britiske sustainability-medie Edie.net og bringer interview med diverse erhvervsledere om deres forskellige tiltag særligt i relation til klima. Oftest er der fokus på et bestemt tema, som angribes fra flere vinkler og med synspunkter fra flere virksomheder.
Emnerne dækker eksempelvis cirkulær økonomi, Kvindernes Kampdag eller indsatser i forhold til plastik. Stilen kan være lidt tør, men podcasten er uden tvivl informativ og kildenetværket bredt og tæller blandt andre repræsentanter fra NGO’er, Mars, Nestlé, Hilton og British America Tobacco.
Du finder alle afsnit her.
9. At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed af Den2Radio
I løbet af 16 afsnit bliver du i “At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed”-podcasten klogere på bæredygtighed i byggebranchen – og hvad det betyder i henholdsvis boliger, byer og bydele.
Byggebranchen producerer nemlig store mængder affald, og det stiller krav til den måde, vi udvikler vores by og lever på. Hvis vi skal have mere bæredygtighed, skal der i højere grad tænkes over valg af materialer, energibesparelser og ny forskning, som kan være med til at finde svaret på, hvordan vi fremtidssikrer byerne. Og så er der et hav af overvejelser om økologi, etik og socialt liv. Måske recirkulering er svaret?
Du finder udsendelsen, hvor du henter dine podcasts, eller du kan lytte til den her.
10. Tjek også podcasts fra danske selskaber som Ørsted, som i december lancerde podcasten ‘Climate Action Now‘, som undersøger og forklarer, hvordan den globale opvarmning kan begrænses til 1,5 °C ved at omstille det globale energisystem.
11. Det statslige selsakb Energinets podcast ‘2. halvleg – af den grønne omstilling‘ handler om næste fase i den grønne omstilling. “Vi udforsker veje til fremtidens energi og undersøger, hvad der skal til, for at vi kan komme fra 50 til 100 % vedvarende energi”, lyder beskrivelsen.
12. Dagbladet Informations podcast ‘Den grønne løsning‘ tager hver gang et forskelligt emne op inden for den grønne omstilling og dækker derfor alt fra tøjbranchen til CO2-lagring.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
