Det er verdens 12. største land og den største ø i verden. Man kan kun komme dertil ved at flyve eller tage et krydstogtskib. Så hvordan kan det overhovedet være bæredygtigt at besøge Grønland.
Stine Selmer er specialiseret i bæredygtig turisme, og i podcasten Bæredygtig Business får du hendes bud på, hvordan turisme kan understøtte en bæredygtig udvikling i et land, der forbindes med smeltende isbjerge og isbjørne der desperat leder efter mad.
Mens Grønlands befolkning tæller lidt over 56.000 mennesker, så er turismeindustrien næsten dobbelt så stor. Over 100.000 gæster ankommer årligt til Grønland. 45 procent af dem ankommer på et krydstogtskib.
Hundeslædekørsel for turister
Stine og Steffen taler om ”turismebæredygtighed”, som er bundet op på de økonomiske perspektiver, på miljø og på de sociale og kulturelle aspekter. For eksempel kan turisme være med til at opretholde hundeslædeerhvervet; før blev hundeslæderne brugt til fiskeri, men nu er de blevet overhalet af snescootere, når der skal fanges fisk. Men på grund af turisme kan hundeslæderne nu bruges til at give turister gode oplevelser.
Når det er sagt, er der et indbygget dilemma i at gå op i bæredygtighed og så rejse til Grønland. For uagtet hvilken transportform man benytter, vil det give et stort CO2-aftryk. Så skal man undgå at rejse til Grønland?
Nej, siger Stine Selmer:
Som turist på en fjern destination, kan man tænke over både hvordan man agerer selv og hvilke produkter og ydelser, man vælger at købe, når man er der. Blot det faktum, at turisme tilgodeser lokalsamfundet, er bæredygtigt, mener hun.
Lyt med til en spændende episode om Grønland – den første af flere episoder, som Steffen Max Høgh har optaget, mens han besøgte verdens største ø.
Lyt med her.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.