Velux Fonden har stiftet en ny bæredygtig tænketank, Tænketanken Hav.
– Hvis man dykker bare lidt ned under overfladen, så er vores hav lige nu i en dyb naturmæssig krise, siger Maria Reumert Gjerding, forperson for tænketankens bestyrelse, i en pressemeddelelse. Maria Reumert Gjerding står også i spidsen for Danmarks Naturfredningsforening.
Ifølge Velux Fonden skal Tænketanken Hav være ”omdrejningspunkt” i bestræbelserne på at få et sundt hav, der bliver brugt på en bæredygtig måde. Det skal blandt andet ske gennem samarbejde mellem virksomheder, borgere og beslutningstagere.
– Vores tilgang i Velux Fonden er altid at skabe forandring gennem dialog og samarbejde mellem interessenter og tværfagligheder. Det mener vi, i den grad også havet har brug for, siger forperson i Velux Fondens bestyrelse, Lykke Ogstrup Lunde, i samme pressemeddelelse.
Læs også: Shell laver gigantisk klima-selvmål
Økonomisk hviler Tænketanken Hav på Velux Fonden, der har afsat 75 millioner kroner til tænketanken over mindst fem år. Tænketanken er blevet etableret som en forening, der åben for alle – både privatpersoner og virksomheder.
– Krisen for naturen og miljøet i havet, der dækker 70 procent af jordens overflade, er desværre meget overset. Derfor er der brug for en tænketank, som lægger alle sine kræfter i lige netop havet, og som viser veje til, hvordan vi kan komme i gang med en blå omstilling, siger Maria Reumert Gjerding.
Hun peger blandt andet på, at et hav med planter og dyr kan opsuge store mængder CO2
– Et sundt hav betyder flere fisk og bedre fødevareforsyning i fremtiden. Bæredygtig brug af havet rummer et kæmpe potentiale for vores erhvervsliv, siger Maria Reumert Gjerding.
Læs også: Her er Verdensmålene ingen vil røre ved
Tænketanken Hav skal blandt andet bidrage med viden om forretningsmuligheder. I spidsen for dette vil Liselotte Hohwy Stokholm, tidligere direktør i Copenhagen Business Hub, indtage positionen som administrerende direktør.
Tænketanken Hav afholder sin første generalforsamling for medlemmer i september.
Afsatte stort millionbeløb til klimatiltag
I begyndelsen af maj meddelte Velux Fonden, at den som et led i at hjælpe Danmark til at reducere CO2-udslippet med 70 procent frem mod 2030, vil afsætte 320 millioner kroner til at støtte fem forskellige klimatiltag, herunder et dataprojekt i samarbejde med Aalborg Universitet.
Læs også: Millionbevilling skal opdatere forældet CO2-data
En af ambitionerne i millionplanen var, at pengene skal hjælpe med at søsætte projekter, der blandt andet skal øge befolkningens viden om, hvad der reelt gør en forskel på klimafronten samt fokusere på at undervise de nye generationer i klimaspørgsmål. Derudover bliver der sendt 39 millioner kroner til dataprojektet i samarbejde med det nordjyske universitet.
– Mange af de data, vi i dag bruger til at udregne vores CO2-fodaftryk, er mere end ti år gamle. Vi har derfor ikke et retvisende billede af, hvor meget CO2 danskerne egentlig udleder, lød det fra fondene.
Her er planen, at forskere fra Aalborg Universitet skal videreudvikle en klimaaftryksberegner, der kan bruges både herhjemme og internationalt til at give et bedre billede af det reelle CO2-fodaftryk.
– Den overordnede strategi er, at vi skal have valide data gjort tilgængelige, så virksomheder og andre kan se, præcis hvordan deres beslutninger kommer til at påvirke klimaet, sagde Connie Hedegaard ved lanceringen.
Læs også: Villum Fonden giver million-støtte til grønne forskere
Connie Hedegaard er forperson i bestyrelsen for både KR Foundation samt tænketanken Concito, der er modtager af de 156 millioner kroner af beløbet.
Forperson Maria Reumert Gjerding (præsident, Danmarks Naturfredningsforening)
Næstforperson Thomas Thune Andersen (bestyrelsesforperson i blandt andet Ørsted A/S og VKR Holding A/S)
Dea Forchhammer (direktør, Ungdomsøen)
Katherine Richardson (professor, Københavns Universitet)
Dorthe Jørgensen, (dr.phil. og dr.theol. – filosof, teolog og idéhistoriker)
Anne Christine Brusendorff (generalsekretær, ICES)
Martin Præstegaard (viceadministrerende direktør, ATP)
Kilde: Velux Fonden
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
