Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Mærsk og Grundfos vinder CSR Prisen 2019

Vinderne af årets CSR-priser er måske de sidste, der vil rapportere efter nuværende regler

A.P. Møller-Mærsk og Grundfos løb af med årets CSR Priser for deres lederskab inden for arbejdet med at rapportere om samfundsansvar og verdensmålene. Priserne uddeles af FSR – danske revisorer og blev overrakt af H.K.H. Kronprinsessen ved årets CSR-konference hos Dansk Erhverv på Børsen i København torsdag.

At hele to virksomheder deler sejrskammelen med deres sustainability rapporter for 2018 var en nyskabelse i år i anledning af 25-året for uddelingen af CSR Prisen, som både hædrede den bedste rapport blandt de 50 største børsnoterede- og ikke-børsnoterede virksomheder.

I førstnævnte kategori dystede Mærsk mod Carlsberg, Novozymes og Ørsted, mens Grundfos var oppe imod Arla Foods og Salling Group.

Men selvom man kan kalde sig cremen af dansk sustainability-rapportering, er der plads til forbedringer. Det 11 personer store dommerpanel vil gerne vide mere om A.P. Møller Mærsk udfordringer i forhold til arbejdsforhold og korruption og ønsker sig blandt andet også en stillingtagen til de produkter, der bliver transporteret.

Når det gælder Grundfos, ønsker dommerpanelet sig endnu flere data, der viser fremdriften, men også et større indblik i den kulturforandring virksomheden gennemgår. Et andet ømt punkt er, hvordan eventuelle udfordringer for eksempel i forhold konfliktmineraler håndteres. Læs hele dommerpanelets ris og ros sidst i artiklen.

Erhvervsminister vil strømline sustainability-rapporteringen
Som optakt til prisoverrækkelsen, satte årets CSR-konference fokus på verdensmål og ansvarlighed i
direktions- og bestyrelseslokalet. Den anledning brugte erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at lancere et tiltag for at styrke danske virksomheders rapportering om samfundsansvar.

Det skyldes, at alle dele af CSR-rapporteringen i dag ikke er databaseret og sammenlignelig på tværs af virksomheder og brancher. Den skal en offentlig høring, der er åben frem til 1. december, lave om på med det formål at skabe en “mere værdifuld afrapportering”. Erhvervsministeriet forventer, at arbejdet munder ud i konkrete anbefalinger i efteråret 2020.

– Efter min mening har vi brug for mere transparente og sammenlignelige løsninger, når det gælder CSR-rapportering. Det gør det både lettere for virksomhederne at arbejde mere fokuseret med samfundsansvar, og det gør det lettere for investorer at finde de bæredygtige virksomheder, siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Det her er et område, hvor jeg ønsker, at danske virksomheder skal være i front. Derfor er det vigtigt, at vi finder frem til en rapporteringsform, som giver mest mulig værdi for alle parter. I den forbindelse er det afgørende at få input fra virksomhederne og de øvrige interessenter på området.

I 2008 blev der i Danmark indført regler om rapportering om samfundsansvar, men det er op til den enkelte virksomhed, hvordan den ønsker at rapportere. Derfor er det svært at foretage sammenligninger for en branche eller på tværs af brancher, ligesom det er vanskeligt at tracke udviklingen over tid.

“Proaktivt lederskab” og “kulturel tradition for bæredygtighed” 
Årets vindere af CSR Prisen 2019 udmærker sig dog ved at være på forkant med rapporteringen om deres sustainability-indsatser. For A.P. Møller-Mærsk gør det sig blandt andet gældende ved brugen af “stærke data”, som Birgitte Mogensen, formand for FSR – danske revisorers CSR-udvalg, fremhævede i sin begrundelse for prisen.

– A.P. Møller-Mærsk viser endnu engang med deres rapport, at de tager proaktivt lederskab og gør deres indflydelse gældende inden for vigtige områder som blandt andet skibsophug og klimamål om nul CO2-udledninger i 2050. Samtidig konkretiseres deres fortælling med stærke data, der viser, hvordan virksomheden performer fx inden for klima og miljø, siger Birgitte Mogensen i en pressemeddelelse.

Grundfos’ sustainability rapport for 2018 udmærker sig blandt andet ved den svære disciplin at rapportere om verdensmålene.

– Hos Grundfos fremgår det tydeligt, at det er en virksomhed med en kulturel tradition for at arbejde med bæredygtighed og social ansvarlighed. Ligesom hos A.P. Møller-Mærsk er rapporten meget ambitiøs og gør det klart hvilke af FN’s verdensmål, de har størst mulighed for at påvirke gennem deres forretning og hvilke de påvirkes af, siger Birgitte Mogensen.

Selvom det er syvende gang, at at A.P. Møller Mærsk vinder CSR Prisen, gør det ikke stoltheden mindre for modtageren af den; Morten H. Engelstoft, Executive Vice President og Member of the Executive Board.

– Vi er stolte af at modtage denne pris, som anerkendelse for vores arbejde. Rapportering er en vigtig prioritet i vores arbejde med bæredygtighed, og vi gør meget ud af at give omverdenen et ærligt indblik i vores forretning, så vores kunder, investorer, medarbejdere og andre stakeholders med egne øjne kan se, hvordan vi møder udfordringerne og dilemmaerne på tværs af bæredygtighedsagendaen, siger han i en pressemeddelelse.

Det er første gang, at Grundfos vinder CSR Prisen for bedste CSR rapport, som tildeles inden for kategorien stort ikke-noteret selskab. Men virksomheden udgav sin første bæredygtighedsrapport for 20 år siden, ifølge Poul Due Jensen, Group Executive Vice President, Grundfos Holding A/S, og Vice Chairman of the Poul Due Jensen Foundation.

– Vi udgav den første bæredygtighedsrapport for 20 år siden og det er blevet en kultur- og værdibærer for den virksomhed vi er og den rejse, vi er på. I sidste ende handler dette jo ikke om os, om Grundfos – det handler om den større omstilling, som vi tror på, vi skal igennem. God rapportering er en del af den rejse og den rolle vi spiller som virksomhed, hvis vi vil skubbe i den rigtige retning, siger han i meddelelsen.

At sustainability er for alle, og ikke kun de største virksomheder, gjorde Kronprinsesse Mary det klart i sin tale til prisvinderne:

– Det er ikke virksomhedens ejerform, størrelse eller branche, der er afgørende for samfundsansvaret – det er ledelsens vision, tilgang og vilje, der kan mærkes i alle led af virksomheden.

Hvad var godt, og hvad kan være bedre ifølge dommerpanelet?

A.P. Møller-Mærsk Sustainability Report 2018
På plussiden er A.P. Møller-Mærsks rapport robust, informativ og balanceret med redegørelser for positive og negative udviklinger, ifølge dommerpanelet, som fortsætter:

A.P. Møller-Mærsk formidler desuden klart, hvilke verdensmål de vurderer, at de at de kan have en potentiel negativ indvirkning på, og inden for hvilke de har mulighed for positivt at påvirke og skalere løsninger.

Rapporten demonstrer tydeligt, at A.P. Møller-Mærsk tager lederskab og gør sin indflydelse gældende inden for væsentlige områder som skibsophug og klimamålet om nul CO2-udledninger i 2050.

Rapporten er klart opdelt i en stærk narrativ sektion, der udfolder selskabets strategiske prioriteter og en disclosure sektion, der skematisk redegør for fremdrift, handlinger og ambitioner. Performance data understøtter beretningen om årets resultater.

Dommerpanelet fremhæver rapportens ærlighed, fokus på impact og det ansvar, A.P. Møller-Mærsk påtager sig ved at gå ind i industriens problemstillinger og gå foran med ambitiøse tiltag, der kan skabe forandringer i branchen.

Kan forbedres
Dommerpanelet ser gerne, at A.P. Møller – Mærsk i kommende rapporter i større grad redegør for deres påvirkning af det marine økosystem, og panelet vil gerne høre mere om de havne, som anløbes, og hvordan eventuelle udfordringer i forhold til arbejdsforhold og korruption håndteres.

Endelig ser dommerpanelet gerne omtale af A.P. Møller – Mærsks stillingtagen til de produktkategorier og produkter, der transporteres.

Download A.P. Møller Mærsks Sustainability Report 2018 her og læs en CSR-eksperts detaljerede gennemgang her.

Grundfos Sustainability Report 2018
Dommerpanelet fremhæver Grundfos’ rapport som transparent, relevant og troværdig. Det fremgår tydeligt af rapporten, at Grundfos har en lang historik inden for arbejdet med bæredygtighed, hvilket bl.a. demonstreres gennem brugen af performance data og fokus på impact, skriver dommerpanelet i sin begrundelse, som fortsætter:

Der redegøres grundigt for tilgangen til verdensmålene, herunder omtale af positive og negative påvirkninger, og Grundfos har vurderet målene i forhold til, hvor de ser, at de har den største mulighed for at påvirke målene gennem deres forretning. Rapportens struktur er klar, og der er god brug af case-eksempler, grafiske illustrationer, ærlige billeder og ikke mindst balancerede udviklingsforklaringer, som betyder, at rapportens indhold fremstår væsentligt, nærværende og troværdigt for læseren.

Dommerpanelet pointerer desuden, at rapporten er en bærer af Grundfos’ kultur og mission. Det gør, at den kommunikerer godt både til medarbejdere og til eksterne interessenter, der ønsker at blive klogere på Grundfos’ formål og impact.

Kan forbedres
Dommerpanelet ser gerne, at Grundfos i kommende rapporter i endnu større grad medtager data, der understøtter redegørelsen om årets fremdrift, og panelet ønsker at få indblik i den kulturforandring, Grundfos gennemgår.

Endelig ser dommerpanelet gerne omtale af Grundfos’ stillingtagen til valg af materialer til brug for de løsninger, der produceres, og hvordan eventuelle udfordringer for eksempel i forhold konfliktmineraler håndteres.

Læs Grundfos’ Sustainability Report 2018 her.

LÆS OGSÅ: 5 virksomheders sustainability-rapporter vurderes af eksperter

Forsiden lige nu:

Dansk forskning er dybt afhængige af EU – men vi skal af med omstridt princip

REPORTAGE. På Christiansborg var dansk forskning, erhvervsliv og politikere samlet til en diskussion af, hvordan vi bidrager til stærk prioritering af forskning i EU, så unionen både kan konkurrere med Kina og USA og komme dansk forskning til gode. Når det kommer til sidstnævnte kalder tiden på et opgør med et “fornuftsstridigt” regnestykke, lød det.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading