I en tid med fake news, et historisk stort udbud af nyheder og stigende kamp om at fange folks opmærksomhed, er der grund til at glæde sig over at rigtig mange danskere har stor tiltro til videnskaben.
I en ny undersøgelse, svarer over 75% af danskerne, at de mener forskningsresultater skal fylde mere i medierne, end de gør i dag.
Den nye undersøgelse er lavet af at Yougov for uddannelses- og forskningsministeriet og et repræsentativt udsnit af danskere er blevet spurgt om deres forhold til blandt andet forskningsformidling i medierne, og forskeres troværdighed.
– Forskningen skal i højere grad ud til befolkningen, det er en del af den moderne oplysning. Og det er positivt, at så mange har tillid til forskerne og ønsker mere forskning og fakta ind i den offentlige debat. Derfor ser jeg gerne, at både forskerne og medierne får et større fokus på at formidle forskningsresultater, så vi på den måde får bygget bro mellem videnskaben og danskerne, og den offentlige debat i højere grad bliver funderet på viden, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
– Jeg vil også gerne appellere til mere diskussion forskerne imellem i den offentlige debat. For det er vigtigt at vise, at der kan være flere vinkler på samme sag – også inden for videnskaben,
Medierne bør, hvis man skal tage undersøgelsens resultater for pålydende, også tage et kritisk blik på sig selv, når forskningen skal formidles.
For eksempel mener kun godt hver tiende dansker, at massemedierne rapporterer nyheder retvisende.
Stor tillid til forskerne
Forskerne nyder ifølge undersøgelsen meget højt troværdighed blandt befolkningen.
Således stoler danskerne generelt mere på informationer, der kommer fra universitetsforskere end oplysninger fra “tekniske eksperter”, “folk som os selv”, og “direktører” – og som i mange andre lignende undersøgelser havner politikerne i bunden af troværdighedsbarometeret i undersøgelsen.
Knap to ud af tre dansker mener, at man kan sætte sin lid i høj eller meget høj grad til forskerne. Søren Pind mener, at den nye viden må give grobund for en mere kvalificeret debat:
– Falske nyheder og ”alternative fakta” er desværre i alt for høj grad blevet en del af vores dagligdag. Men det er ganske enkelt ikke muligt at føre en fornuftig demokratisk debat, hvis der ikke er forskel på fakta og holdninger. Det er derfor vigtigt, at forskningen og videnskaben bidrager med fakta, som kan være med til at kvalificere debatten, siger han.
Den nye danske undersøgelse placerer sig i øvrigt resultatmæssigt i samme boldgade som flere nylige, internationale undersøgelser blandt andet fra Sverige, Tyskland og Schweiz, hvor der generelt er stor tiltro til forskere, og hele 50-60% siger, de har stor tiltro til videnskaben, mens mistro til forskningen er meget lille (5-15%)
Se hele den danske måling her
Forsiden lige nu:

Dansk professors fluorid-forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Dansk hjerneforskning får central plads i europæisk samarbejde
Det danske medlemskab af EBRAINS sætter en tyk streg under Danmarks position inden for neurovidenskab, neurologi og computerscience.

Steffen Petersen: – Min vejleder tryglede mig om at blive forsker
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Professor Steffen Petersen var aldrig blevet forsker, hvis det ikke havde været for en meget insisterende vejleder.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
