I en tid med fake news, et historisk stort udbud af nyheder og stigende kamp om at fange folks opmærksomhed, er der grund til at glæde sig over at rigtig mange danskere har stor tiltro til videnskaben.
I en ny undersøgelse, svarer over 75% af danskerne, at de mener forskningsresultater skal fylde mere i medierne, end de gør i dag.
Den nye undersøgelse er lavet af at Yougov for uddannelses- og forskningsministeriet og et repræsentativt udsnit af danskere er blevet spurgt om deres forhold til blandt andet forskningsformidling i medierne, og forskeres troværdighed.
– Forskningen skal i højere grad ud til befolkningen, det er en del af den moderne oplysning. Og det er positivt, at så mange har tillid til forskerne og ønsker mere forskning og fakta ind i den offentlige debat. Derfor ser jeg gerne, at både forskerne og medierne får et større fokus på at formidle forskningsresultater, så vi på den måde får bygget bro mellem videnskaben og danskerne, og den offentlige debat i højere grad bliver funderet på viden, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
– Jeg vil også gerne appellere til mere diskussion forskerne imellem i den offentlige debat. For det er vigtigt at vise, at der kan være flere vinkler på samme sag – også inden for videnskaben,
Medierne bør, hvis man skal tage undersøgelsens resultater for pålydende, også tage et kritisk blik på sig selv, når forskningen skal formidles.
For eksempel mener kun godt hver tiende dansker, at massemedierne rapporterer nyheder retvisende.
Stor tillid til forskerne
Forskerne nyder ifølge undersøgelsen meget højt troværdighed blandt befolkningen.
Således stoler danskerne generelt mere på informationer, der kommer fra universitetsforskere end oplysninger fra “tekniske eksperter”, “folk som os selv”, og “direktører” – og som i mange andre lignende undersøgelser havner politikerne i bunden af troværdighedsbarometeret i undersøgelsen.
Knap to ud af tre dansker mener, at man kan sætte sin lid i høj eller meget høj grad til forskerne. Søren Pind mener, at den nye viden må give grobund for en mere kvalificeret debat:
– Falske nyheder og ”alternative fakta” er desværre i alt for høj grad blevet en del af vores dagligdag. Men det er ganske enkelt ikke muligt at føre en fornuftig demokratisk debat, hvis der ikke er forskel på fakta og holdninger. Det er derfor vigtigt, at forskningen og videnskaben bidrager med fakta, som kan være med til at kvalificere debatten, siger han.
Den nye danske undersøgelse placerer sig i øvrigt resultatmæssigt i samme boldgade som flere nylige, internationale undersøgelser blandt andet fra Sverige, Tyskland og Schweiz, hvor der generelt er stor tiltro til forskere, og hele 50-60% siger, de har stor tiltro til videnskaben, mens mistro til forskningen er meget lille (5-15%)
Se hele den danske måling her
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
