Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Mange unge med hjertestop har stoffer i kroppen

NY FORSKNING: Forskerne bag en ny undersøgelse fandt lovlige eller ulovlige stoffer hos overraskende mange af de unge afdøde.

I første omgang var de afdøde blevet undersøgt og lægerne fandt ikke, at stoffer eller medicin var medvirkende dødsårsag. Men i det nye studie kiggede forskerne efter hos unge under 49 år, de rekvirerede toksikologiske rapporter og biopsiundersøgelser af i alt 477 afdøde. De blev overraskede over resultatet, hvor de kiggede efter både lovlige og ulovlige stoffer

– Vores undersøgelse viser, at der var medicin og andre stoffer i blodet hos mere end halvdelen af mennesker i alderen 1-49 år, der er døde af akut og uventet hjertestop. Hos mere end halvdelen af disse fandt vi mere end ét stof,” forklarer Jacob Tfelt-Hansen, der er afdelingslæge og klinisk forskningslektor på Rigshospitalet og en af hovedkræfterne bag det nye resultatet, skriver sciencenews.dk

Ukendt cocktaileffekt
Medicin bliver som regel kun testet som et stof ad gangen, og der bliver sjældent kigget på ”cocktail-effekten” – når flere stoffer optræder samtidig og muligvis påvirker virkningen af hinanden. I undersøgelserne af de døde fandt forskerne, at næsten 2 ud af 3 havde mere end et stof i kroppen, og mener derfor også blandingen har en betydning.

Langt de mest almindelige stoffer i de afdøde var psykofarmaka, fx som antidepressiver eller medicin mod angst. Men også alkohol blev fundet hos knap 1/3 del, og da netop alkohol har vist sig at påvirke hjerterytmen, kan det have haft betydning for det pludselige hjertestop, mener forskerne.

Ud fra undersøgelserne kan forskerne imidlertid ikke afgøre hvilken rolle stofferne har spillet, men hæfter sig ved det store antal afdøde, der rent faktisk har stoffer i blodet. De håber, vi i fremtiden bliver mere opmærksomme på, når der er flere stoffer i blodet hos unge, der dør af pludseligt hjertestop, så vi bedre kan forudsige hvem, der er er i farezonen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.