Der er udbredt enighed om, at samarbejder mellem den akademiske verden og virksomheder er gode for virksomhederne og giver sorte tal på bundlinjen. Til gengæld ved man ikke nær så meget om, hvad det betyder for den videnskabelige produktivitet, fx i form af publikationer eller patenter.
Præcis det spørgsmål forsøgte britiske og amerikanske forskere at finde svar på. Og deres studie tyder på, at samarbejder mellem universiteter og virksomheder øger produktiviteten efter en opdagelse – i hvert fald i forhold til publicering:
-Forskere, der arbejder med industrien, producerer flere opfølgningspublikationer, fortæller Keyvan Vakili, fra London Business School, der er en af forskerne bag det nye studie til Nature.
Deres studie viser, at godt 1/3 flere publikationer finder vej ud af samarbejder mellem virksomheder og akademia, end uden samarbejde. Til gengæld blev der overraskende nok ansøgt om færre patenter i forbindelse med samarbejder, end blandt akademikere der arbejdede på egen hånd.
En sikkert naturlig bekymring for mange forsker, er om virksomheder i et samarbejde vil holde nyfunden viden tæt til kroppen uden at publicerer den, eller måske ligefrem undertrykke negative resultater. Eller for så vidt om den frie forskning i et samarbejde måske med fokus på profit vil blive trådt under fode. Ifølge tidligere undersøgelser kan den bekymring være velbegrundet.
Men det modsatte gør sig ifølge det nye studie altså gældende, når man undersøger antallet af publicerede artikler.
Forklaringen kan være større arbejdsdeling
Det kan naturligvis være svært at måle, hvordan samarbejder giver flere publikationer. Forskernes tilgang var derfor at lede efter forskningsgrupper, der arbejdede på at løse samme problem. Den ene gruppe med samarbejde med virksomheder og den anden uden.
I perioden fra 1996 til 2008 fandt forskerne 33 opdagelser, der var sammenlignelige. Og det var så præcis hvad de gjorde: sammenlignede grupperne der havde gjort tilsvarende opdagelser og undersøgte deres efterfølgende publiceringstal. På den måde fandt de frem til at akademia-virksomhedssamarbejder giver flere publikationer og færre patentansøgninger.
Forklaringen på fundene kan ifølge Vakili findes i en større arbejdsdeling, når der er tale om samarbejder. Mange forskere der ikke har samarbejder med virksomheder har stadig interesse i, at kommercialisere deres arbejde og bruger måske tiden på det, frem for at skrive artikler.
I virksomhedssamarbejder tager virksomhederne sig af at søge patenterne, så forskerne dermed får bedre tid til at skrive artikler.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.