Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Eske Willerslev får international forskningspris

Professoren modtager norsk pris for sin forskning indenfor den menneskelige evolution

Eske Willerslev vil have genindført flere ritualer og ceremonier på Københavns Universitet.

Professor Eske Willerslev modtager den personlige pris ’The Olav Thon Foundation’s International Research Award 2021’ fra den norske Olav Thon Foundation.

Med prisen følger et beløb på fem millioner norske kroner.

Willerslev får prisen for sin ”fremragende og originale forskning indenfor den menneskelige evolution,” oplyser fonden.

– Jeg er mega stolt over at modtage den her pris. Man skal tænke på, at jeg har konkurreret med stærke og dygtige forskere fra hele verden, så at blive udtrukket af den bunke – det er fantastisk, og det er en kæmpe ære og anerkendelse af centerets arbejde, siger Eske Willerslev.

Siden Eske Willerslev indledte sin forskningskarriere har hans forskning blandt andet haft betydning for vores forståelse af menneskets genetiske ophav. Fonden lægger i sin begrundelse vægt på, at Willeslev arbejder tværfagligt med 11 uafhængige forskningsgrupper inden for felter som genetik, medicin, geologi og arkæologi. Det er forskning, der fokuserer på blandt andet skizofreni, depression og ADHD.

Stiftet af norsk rigmand

Eske Willerslev driver i dag Lundbeck Fondens Center for Geogenetik på Globe Institute ved Københavns Universitet.

Siden 2019 med udgangspunkt fra det nyetablerede Globe Institute på universitetets sundhedsvidenskabelige fakultet. Desuden er han tilknyttet Cambridge Universitet i England.

– SUND er et unikt sted i forhold til andre steder, jeg har været. Vi har glæden af at have meget samarbejde på tværs af fakultetet med retsgenetikerne, neurologerne, tandlægerne og proteinforskerne, som vi ikke ville være foruden, siger Eske Willerslev.

10 millioner kroner til SDU-forsker

Eske Willerslev er ikke eneste forsker, der med udgangspunkt i Danmark, modtager anerkendelse fra den norske fond.

Således bliver professor Ming Ding fra Syddansk Universitet sammen med Professor Lars Lidgren fra Lund Universitet tildelt 10 millioner norske kroner over fire år til et forskningsprojekt om behandling af hoftefrakturer.

Olav Thon Stiftelsens internationale forskningspris blev stiftet i 2013 af den i dag 97-årige forretningsmand Olav Thon, der gennem handel med blandt andet ejendomme er blevet en af de rigeste mænd i Norge.

Ifølge Københavns Universitet skulle Eske Willerslev have modtaget prisen ved en stor gallamiddag. På grund af den aktuelle coronapandemi er overrækkelsen udskudt til næste år.

Forsiden lige nu:

Københavns Universitet brillierer i Champions League

Forskere fra Københavns Universitet modtog otte ud af 14 danske Starting Grants, da European Research Council (ERC) uddelte bevillinger tidligere på ugen. Prorektor David Dreyer Lassen kalder ERC for forskningsfinansieringens Champions League, og glæder sig over, at flere af forskerne kommer udefra.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.