Professor Eske Willerslev modtager den personlige pris ’The Olav Thon Foundation’s International Research Award 2021’ fra den norske Olav Thon Foundation.
Med prisen følger et beløb på fem millioner norske kroner.
Willerslev får prisen for sin ”fremragende og originale forskning indenfor den menneskelige evolution,” oplyser fonden.
– Jeg er mega stolt over at modtage den her pris. Man skal tænke på, at jeg har konkurreret med stærke og dygtige forskere fra hele verden, så at blive udtrukket af den bunke – det er fantastisk, og det er en kæmpe ære og anerkendelse af centerets arbejde, siger Eske Willerslev.
Siden Eske Willerslev indledte sin forskningskarriere har hans forskning blandt andet haft betydning for vores forståelse af menneskets genetiske ophav. Fonden lægger i sin begrundelse vægt på, at Willeslev arbejder tværfagligt med 11 uafhængige forskningsgrupper inden for felter som genetik, medicin, geologi og arkæologi. Det er forskning, der fokuserer på blandt andet skizofreni, depression og ADHD.
Stiftet af norsk rigmand
Eske Willerslev driver i dag Lundbeck Fondens Center for Geogenetik på Globe Institute ved Københavns Universitet.
Siden 2019 med udgangspunkt fra det nyetablerede Globe Institute på universitetets sundhedsvidenskabelige fakultet. Desuden er han tilknyttet Cambridge Universitet i England.
– SUND er et unikt sted i forhold til andre steder, jeg har været. Vi har glæden af at have meget samarbejde på tværs af fakultetet med retsgenetikerne, neurologerne, tandlægerne og proteinforskerne, som vi ikke ville være foruden, siger Eske Willerslev.
10 millioner kroner til SDU-forsker
Eske Willerslev er ikke eneste forsker, der med udgangspunkt i Danmark, modtager anerkendelse fra den norske fond.
Således bliver professor Ming Ding fra Syddansk Universitet sammen med Professor Lars Lidgren fra Lund Universitet tildelt 10 millioner norske kroner over fire år til et forskningsprojekt om behandling af hoftefrakturer.
Olav Thon Stiftelsens internationale forskningspris blev stiftet i 2013 af den i dag 97-årige forretningsmand Olav Thon, der gennem handel med blandt andet ejendomme er blevet en af de rigeste mænd i Norge.
Ifølge Københavns Universitet skulle Eske Willerslev have modtaget prisen ved en stor gallamiddag. På grund af den aktuelle coronapandemi er overrækkelsen udskudt til næste år.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.