Der er noget i gære på Aalborg Universitet. Efter være blevet årets danske højdespringer på Times Higher Educations liste over verdens bedste universiteter kan universitet nu pryde sig med titlen som Europas bedste uddannelse i ingeniørvidenskab.
Det er den amerikanske rangliste Best Global Universities for Enginerering, der har placeret Aalborg i den europæiske top og på en global fjerdeplads. Universitetet er kun overgået af MIT i Boston og to asiatiske ingeniøruddannelser.
Universitetets rektor, Per Michael Johansen, mener at placeringen bla. skyldes de mange internationale samarbejder universitetet har indgået om blandt andet forskning i bæredygtig energi.
Det betyder, at virksomheder fra hele verden placerer medarbejdere på universitetets campus. Det drejer sig bl.a. om Danfoss, Vestas, China State Grid og Fuji Electric.
– Lidt ubeskedent og ikke særlig nordjysk, så er vi bare blandt de bedste i verden på dette felt; vi har nogle superstærke forskningsmiljøer, stærke samarbejdspartnere og en unik undervisningsmodel, der tager udgangspunkt i løsningen af virkelige problemer, siger rektor Per Michael Johansen.
Aalborg Universitet er sprunget fra en plads som nummer 16 i 2016 til en plads som nummer 4 i 2018, og man skal kigge et stykke ned af listen for at finde danske kolleger. Næstbedste danske placering er DTU, der ligger nummer 28 i verden, og derfra er der et langt spring ned til Syddansk og Aarhus Universitet, der ligger henholdvis nr. 275 og 279.
Den nye topplacering kommer ikke længe efter at universitetet for første gang klemte sig ind i den globale top 200 på Times Higher Education’s liste og et halvt år efter at AAU’s ingeniøruddannelser kom ind på en fjerdeplads i en stor undersøgelse af verdens universiteter fra det amerikanske topuniversitet MIT.
Vigtigt for dansk erhvervsliv
Hos rådgivningsvirksomheden COWI, ser de det som en stor gave til dansk erhvervsliv, at der er et dansk universitet med helt fremme i verdenstoppen, når det kommer til uddannelse af ingeniører:
– Hos COWI lever vi af at være de dygtigste til at rådgive. Det kan vi kun være, hvis de studerende, der kommer fra universiteterne, har adgang til den ypperste forskning. Derfor er det til gavn for dansk industri, når Aalborg Universitet er med helt i toppen, siger administrerende direktør i COWI, Lars-Peter Søbye, der selv er uddannet civilingeniør fra AAU.
Aalborg rektor, Per Michael Johansen, er stolt placeringen og understreger at æren i høj grad skyldes universitetets mange dygtige forskere og medarbejdere på ingeniørfeltet.
– Stor cadeau til alle ansatte for denne fornemme placering. Resultatet er også et udtryk for et langt sejt træk, hvor AAU har arbejdet hårdt for at skabe en unik ingeniørprofil, siger Per Michael Johansen.
I september kom AAU for første gang med på den anerkendte top 200-liste over verdens bedste universiteter fra Times Higher Education.
I foråret offentliggjorde MIT en rapport om verdens førende ingeniøruddannelser, hvor AAU indtog fjerdepladsen. Rapporten byggede på interviews med 178 eksperter fra hele verden.
I februar udnævnte Dansk Industri AAU som det bedste universitet i Danmark til at samarbejde med erhvervslivet.
I marts udpegede Dansk Erhverv også AAU som det bedste danske universitet til erhvervssamarbejde inden for IT.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
