Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet har i disse dage det til fælles, at de har minimum én forsker siddende, som har modtaget en ”Advanced Grants”-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).
Det er en bevilling, der strækker sig over en femårig periode, hvor de modtager op mod 18,7 mio. kroner hver. ERC’s ”Advanced Grants” bevilliges kun til meget erfarne topforskere, der har bidraget med markante og videnskabelige resultater indenfor deres område de seneste ti år.
Det har seks forskere i Danmark altså præsteret, og de skal bruge pengene til at sætte seks nye forskningsprojekter i gang med emner i alt fra fotoniske komponenter og plantemolekylærbiologi til digitalisering og distraktion.
Det betyder altså, at Danmark modtager tre bevillinger indenfor området ”Fysiske videnskaber og ingeniørvidenskab, to bevillinger indenfor emnet ”Samfundsvidenskab og humaniora” og én bevilling til ”Biovidenskab”.
De seks bevillinger fordeler sig på tre universiteter, Københavns og Aarhus Universitet og DTU.
Københavns Universitet
Københavns Universitet er årets topscorer og har hele tre forskere, som har modtaget en bevilling.
Den første er Martin Bizzarro med projektet ”DEEPTIME – Probing the history of matter in deep time”. Det er et projekt, som har til formål at undersøge de omstændigheder, der skabte solsystemet og forudsætningerne for beboelige planeter som Jorden, skriver KU.
Den anden er Dan Zahavi med projektet ”WE – Who are we? Self-identity, Social Cognition and Collective Intentionality”. Hans projekt undersøger sammenhængen mellem menneskets egen identitet og kollektive identitet, og hvad det kræver at være en del af et større fællesskab, skriver KU. Du kan læse mere om projektet her.
Den sidste er Morten Axel Pedersen med projektet ”DISTRACT – The Political Economy of Distraction in Digitized Denmark”. Hans projekt skal kaste lys over store tech-firmaers kamp om opmærksomhed ved at undersøge opmærksomhed som en knap ressource i Danmark, da vores land er et af de mest digitaliserede, skriver KU. Læs mere om projektet her.
Danmarks Tekniske Universitet
DTU har to forskere, der har modtaget bevillinger fra ECR.
Den ene er Jesper Mørk med projektet ”FANO – Fano Photonics”, som skal undersøge fysikken og anvendelserne af en ny klasse af fotoniske komponenter baseret på et resonansfænomen kendt som Fano-resonans, skriver DTU.
Den anden modtager er Georgios Kontogeorgis med projektet ”ElectroThermo – New Paradigm in Electrolyte Thermodynamics”, som skal give en grundlæggende forståelse af elektrolytters termodynamik og dermed gøre det muligt at skabe en ny generation af elektrolytløsninger, skriver DTU.
Du kan læse mere om begge forskeres projekter her.
Aarhus Universitet
Den sidste modtager er Jens Stougaard fra Aarhus Universitet med hans projekt ”RINFEC – The Roots of Infection”. Det er anden gang i sin karriere, at han modtager en ’Advanced Grant” fra ERC, men den her gang sigter projektet mod at identificere og karakterisere generne bag ved interaktionen mellem planterødder og jordbakterier, skriver AU. Du kan læse alt om Jens Stougaards projekt her.
Det Europæiske Forskningsråd har altså i alt bevilliget 112 mio. kr. til seks topforskere i Danmark. Generelt har de i Europa uddelt ’Advanced Grant’-bevillinger for 4 mia. kr. til 222 topforskere i 29 lande. ERC modtog i denne runde 2.052 ansøgninger, hvor 11 procent har opnået en bevilling.
Forsiden lige nu:

Dansk professors fluorid-forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Dansk hjerneforskning får central plads i europæisk samarbejde
Det danske medlemskab af EBRAINS sætter en tyk streg under Danmarks position inden for neurovidenskab, neurologi og computerscience.

Steffen Petersen: – Min vejleder tryglede mig om at blive forsker
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Professor Steffen Petersen var aldrig blevet forsker, hvis det ikke havde været for en meget insisterende vejleder.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.