Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danske Universiteter får 112 mio. kr. fra Det Europæiske Forskningsråd

Seks forskere kan se frem til at modtage en bevilling fra ERC på op mod 18 mio. kr. hver.

Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet har i disse dage det til fælles, at de har minimum én forsker siddende, som har modtaget en ”Advanced Grants”-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Det er en bevilling, der strækker sig over en femårig periode, hvor de modtager op mod 18,7 mio. kroner hver. ERC’s ”Advanced Grants” bevilliges kun til meget erfarne topforskere, der har bidraget med markante og videnskabelige resultater indenfor deres område de seneste ti år.

Det har seks forskere i Danmark altså præsteret, og de skal bruge pengene til at sætte seks nye forskningsprojekter i gang med emner i alt fra fotoniske komponenter og plantemolekylærbiologi til digitalisering og distraktion.

Det betyder altså, at Danmark modtager tre bevillinger indenfor området ”Fysiske videnskaber og ingeniørvidenskab, to bevillinger indenfor emnet ”Samfundsvidenskab og humaniora” og én bevilling til ”Biovidenskab”.

De seks bevillinger fordeler sig på tre universiteter, Københavns og Aarhus Universitet og DTU.

Københavns Universitet
Københavns Universitet er årets topscorer og har hele tre forskere, som har modtaget en bevilling.

Den første er Martin Bizzarro med projektet ”DEEPTIME – Probing the history of matter in deep time”. Det er et projekt, som har til formål at undersøge de omstændigheder, der skabte solsystemet og forudsætningerne for beboelige planeter som Jorden, skriver KU.

Den anden er Dan Zahavi med projektet ”WE – Who are we? Self-identity, Social Cognition and Collective Intentionality”. Hans projekt undersøger sammenhængen mellem menneskets egen identitet og kollektive identitet, og hvad det kræver at være en del af et større fællesskab, skriver KU. Du kan læse mere om projektet her. 

Den sidste er Morten Axel Pedersen med projektet ”DISTRACT – The Political Economy of Distraction in Digitized Denmark”. Hans projekt skal kaste lys over store tech-firmaers kamp om opmærksomhed ved at undersøge opmærksomhed som en knap ressource i Danmark, da vores land er et af de mest digitaliserede, skriver KU. Læs mere om projektet her.

Danmarks Tekniske Universitet
DTU har to forskere, der har modtaget bevillinger fra ECR.

Den ene er Jesper Mørk med projektet ”FANO – Fano Photonics”, som skal undersøge fysikken og anvendelserne af en ny klasse af fotoniske komponenter baseret på et resonansfænomen kendt som Fano-resonans, skriver DTU.

Den anden modtager er Georgios Kontogeorgis med projektet ”ElectroThermo – New Paradigm in Electrolyte Thermodynamics”, som skal give en grundlæggende forståelse af elektrolytters termodynamik og dermed gøre det muligt at skabe en ny generation af elektrolytløsninger, skriver DTU.

Du kan læse mere om begge forskeres projekter her.

Aarhus Universitet
Den sidste modtager er Jens Stougaard fra Aarhus Universitet med hans projekt ”RINFEC – The Roots of Infection”. Det er anden gang i sin karriere, at han modtager en ’Advanced Grant” fra ERC, men den her gang sigter projektet mod at identificere og karakterisere generne bag ved interaktionen mellem planterødder og jordbakterier, skriver AU. Du kan læse alt om Jens Stougaards projekt her.

Det Europæiske Forskningsråd har altså i alt bevilliget 112 mio. kr. til seks topforskere i Danmark. Generelt har de i Europa uddelt ’Advanced Grant’-bevillinger for 4 mia. kr. til 222 topforskere i 29 lande. ERC modtog i denne runde 2.052 ansøgninger, hvor 11 procent har opnået en bevilling.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.