Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

AAU og RUC opnår plads på prestigefyldt verdensrangliste

”The Times Higher Education Young University Rankings”-listen er blevet offentliggjort.

Foto: iStock

Der er mange kriterier, der skal være opfyldt, når et universitet kommer på ”The Times Higher Education (THE) Young University Ranking”-listen.

Det er nemlig verdens bedste universiteter, som er 50 år eller yngre, der får en plads her og bliver inddelt efter, hvem der er bedst.

Ikke desto mindre har to danske universiteter igen opnået flotte placeringer på den prestigefyldte verdensliste, som i år indeholder 351 universiteter.

Aalborg Universitet har fået en delt 18. plads, og på det, der hedder 101-150 pladserne, ligger Roskilde Universitet.

Danmark har været repræsenteret siden start
Førstepladsen på ”(THE) Young University Raking”-liste er for andet år i streg Hong Kong University of Science and Technology, som er fra 1991.

The Hong Kong University of Science and Technology, som for andet år i streg har indtaget førstepladsen. Universitetet er kun 27 år gammel, og der går 10.394 studerende, hvoraf 31 % er internationale.

På en anden, tredje og fjerdeplads ligger tre prestigefyldte universiteter fra Schweiz, Singapore og Frankrig, og de fire topuniversiteter har skiftes om pladserne de seneste år.

Danmark har også været med siden listens start i 2012, men her var det Syddansk Universitet, der opnåede en plads sammen med Aalborg Universitet.

Men mens Syddansk Universitet har måtte vige pladsen for Roskilde Universitet i 2017, har Aalborg Universitet bibeholdt den, og faktisk har de aldrig ligget så højt, som i dag.

De har bevæget sig fra en 67. plads i 2012 til en 18. plads i år.

På andenpladsen ligger det schweiziske universitet École Polytechnique Fédérale de Lausanne, som har 10.343 studerende, hvor hele 57 % er internationale.

Universiteterne bliver bedømt efter 13 kriterier
Listen er en slags supplement til den mere officielle ”World University Rankings”-liste, som tæller alle universiteter uanset alder.

”(THE) Young University Rankings”-listen er nemlig kun for de universiteter, der har eksisteret i 50 år eller mindre.

Men begge lister dømmer dog universiteterne ud fra samme 13 kriterier, som de har inddelt i fem kategorier:

  • Læring (Læringsmiljøet) – 30 %
  • Forskning (volumen, indkom og omdømme) – 30 %
  • Citationer (forskningsindflydelse) – 30 %
  • Internationalt udsyn (medarbejdere, studerende og forskning) – 7,5 %
  • Industriindkomst (vidensdeling) – 2,5 %

Vægten af de forskellige kategorier er dog fordelt anderledes på ”(THE) Young University Rankings”-listen, så omdømme tæller mindre, da universiteterne er yngre.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.