Science based target er det stærkeste værktøj for forpligtelse til den grønne omstilling.
– Jeg tror aldrig man får den perfekte måling, men det er det bedst mulige – og er det muliges kunst. Tidligere kunne man godt melde nogle fluffy målsætninger ud, men det kan man ikke længere, lyder det fra Rasmus Winther, der er direktør for public affairs hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.
Af samme grund vokser Science based target, også kaldet SBT’er, i popularitet blandt danske virksomheder. For tilslutter en virksomhed sig science based targets-initiativerne, forpligter virksomheden sig til at leve op til mål, der som navnet indikerer, baserer sig på videnskaben.
Rasmus Winther tilføjer, at han mener, at de videnskabeligt baserede mål ikke henvender sig til virksomheder, der bare leder efter en måde at greenwashe på.
– De virksomheder, der tilslutter sig science based target, har jo et reelt ønske om at vise og dokumentere de fremskridt de laver, siger han.
“Vi skal gøre os umage”
En af de virksomheder, der har har tilsluttet sig SBT’en Future-Fit er Better Energy. Ifølge bæredygtighedschef Medine Duvarci ligger det sociale ansvar lige til højrebenet:
– Det handler om at afklare, hvilken verden vi gerne vil have, og så afdække hvilke trin vi skal gå for at opnå den verden. I stedet for at bygge på tidligere erfaringer og vaner, mener vi, at det mest oplyste og ansvarlige er at tænke det omvendt. Vi har relativ kort tid her på jorden, så vi kan ligeså godt udnytte tiden og gøre os umage, siger hun.
Hos Better Energy foretrak de Future-Fit frem for en anden populær SBT, der slet og ret hedder Science Based Targets. At valget faldt på Future-Fit handler ifølge Medine Duvarci om, at den standard er mere ambitiøs.
– Science Based Targets er en god metode at navigere efter, men vi er ikke kun sat i verden for at reducere CO2-udledningerne. Vi vil ikke kun undgå at gøre skade. Vi vil også være til gavn der, hvor vi er.
Læs også: Flere virksomheder sætter seriøse klima-mål
Hun tilføjer, at Future-Fit blandt andet har fokus på biodiversitet:
– Det er ikke aspekter, som indgår i Science Based Targets-metodikken, men det indgår til gengæld i Future-Fit. Samtidig er Future-Fit nok den mest ærlige og ambitiøse tilgang til virksomhedsdrift, der findes. Future-Fit stiller store krav til os, og vi skal åbent og ærligt udpege og redegøre for de områder, hvor vi kan og bør gøre det bedre, siger bæredygtighedschefen.
Mens Future-Fit fokuserer på alle FN’s 17 Verdensmål, så ligger det primære fokus hos Science Based Targets-initiativet på net zero, altså på CO2-udledning og temperaturstigninger, med udgangspunkt i Paris-aftalens mål.
En lang række danske virksomheder, såsom Novozymes, DSV Panalpina og Bestseller, har allerede tilsluttet sig Science Based Targets, som er et initiativ af FN’s Global Compact, World Resources Institute (WRI) samt World Wide Fund for Nature (WWF).
Tiltrækker en helt ny gruppe virksomheder
Frances Lu, medlem af Udvalget for samfundsansvar og bæredygtighed, FSR Danske Revisorer, peger også på, at science based targets er det stærkeste redskab, og fremhæver særligt Science Based Targets-initiativet.
– Science Based Targets er den mest troværdige, eksternt validerede standard, som virksomheder kan sætte klimamål efter.
Hun tilføjer, at man både globalt og herhjemme ser en markant fremgang i antallet af virksomheder, der tilslutter sig værktøjet.
– Interessant nok er det ikke kun “the usual suspects“, der tilslutter sig Science Based Targets. Vi ser et lidt andet mønster i disse år, siger Frances Lu.
Hun tilføjer, at det tidligere var især de større virksomheder, der satte klimamål baseret på SBT’er, men at det nu også er mellemstore virksomheder og virksomheder ejet af private fonde.
– Det demonstrerer, at det er muligt at sætte troværdige science based targets for virksomheder i mange størrelser. SBTi (Science Based Target-initiativet, red.) annoncerede sågar en tilgang i 2020 særligt for små og mellemstore virksomheder, siger Frances Lu.
FN-rapport var ingen overraskelse
Adspurgt, om han blandt de virksomheder, som han er i berøring med, oplever en øget interesse for redskaber som science based targets efter sidste uges klimarapport fra FN’s klimapanel IPCC, svarer Rasmus Winther fra Geelmuyden Kiese:
– Der er jo intet overraskende i den rapport, der kommer fra FN’s klimakomité. De virksomheder, der allerede har læst skriften på væggen, og som interesserer sig for klimaet, har forstået det.
Han tilføjer:
– Der er egentlig bare mere vand på den mølle, der hedder, at der ER klimakrise, som ER menneskeskabt. De virksomheder, der kan se, at de et negativt CO2-aftryk, bliver bare bekræftet i, at de er nødt til at forholde sig til det, og de er nødt til at gøre noget ved det. Jeg tror ikke, at det her kommer som nogen overraskelse for nogen.
Læs også: Danish Crown tilslutter sig Science Based Targets
Han tilføjer dog, at han mener, at klimarapporten, der pegede på, at havene allerede i år 2100 kan være steget med op mod to meter med det nuværende tempo, måske kan få flere til at indse, at grøn omstilling ikke “bare er et modefænomen”.
Ambu
Zebra A/S (Flying Tiger Copenhagen)
Semler Gruppen
WS Audiology
dbramante1928
FLSmidth
BioMar Group
FlowCon International ApS
Jupiter Bach
Stark Group
Lundbeck A/S
Haldor Topsøe
Stryhns A/S
ISS A/S
Rockwool Group
Ramboll Group A/S
The Lego Group
Coloplast A/S
NKT Cables Group A/S
Scan Global Logistics A/S
Hempel A/S
Vestas Wind Systems
MHI Vestas Offshore Wind A/S
The VELUX Group
Chr. Hansen A/S
DSV Panalpina
Pandora A/S
Danfoss
Nilfisk A/S
Coop Danmark A/S
Grundfos Holding A/S
Arla Foods
MP Pension
Novozymes A/S
Ørsted
PensionDanmark
TDC A/S
Mærsk
Bestseller A/S
Novo Nordisk A/S
Carlsberg Group
Kilde: Science Based Targets
THL
Aceleron
Acre
Armstrong
Better Energy
Bright
Brunel
Business Consultants
Enviroease
Fujifilm
Handpicked Society
HelloSolar
Iönica
LD Pensions
Life Moments
Natural Numbers
Nordic Sustainability
PLS Lighting
Proxima
Riverside
TAS
Tribe
Wheb
Ziptrek
Kilde: Future-Fit
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
