Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Debat

Oticon: Prioriter og målret forskningen – Danmarks fremtid afhænger ganske enkelt af den

Forskning og uddannelse indenfor kunstig intelligens bør prioriteres langt højere i 2019

Uwe Hermann, direktør for Eriksholm Research Centre

Af direktør for Oticons forskningscenter, Eriksholm Research Centre, Uwe Hermann

Hvis vi ønsker vækst i dansk erhvervsliv, er det en afgørende forudsætning, at vi prioriterer og målretter forskningen – Danmarks fremtid afhænger ganske enkelt af den. Og så kunne det være dejligt at få dansk forskning på agendaen i den offentlige debat.

Forskningsåret 2019
Hvad bliver vigtigt for dansk forskning i det nye år?
Det spørgsmål har Science Report bedt nogle af de mest markante aktører på den danske forskningscene om at svare på. I den kommende tid vil vi derfor bringe en række debatindlæg, der sætter fokus på ønsker og forventninger til forskningsåret 2019.

For hvad er egentlig ’dansk forskning’? Og hvilken betydning har forskning for det danske samfund? Går man en tur ned ad Strøget og spørger forbipasserende om hvilke tre ting, de husker fra den offentlige debat i det forgangne år, så er der næppe én eneste, der vil nævne forskning. Det er farligt, for forskning er nøglen til bedre konkurrenceevne og øget velfærd, og derfor burde netop forskning have langt højere prioritet på den politiske dagsorden.

Forskning i kunstig intelligens er i rivende udvikling – men ikke i Danmark

Et aktuelt eksempel er forskning i kunstig intelligens. Der findes mange eksempler på, hvordan man ved brug af kunstig intelligens kan opnå resultater langt hurtigere og langt mere præcist, end vi er i stand til ved hjælp af den menneskelige hjerne. Kunstig intelligens vil på sigt komme til at udkonkurrere alle andre gængse algoritmer.

Derfor vil man blive nødt til at satse på kunstig intelligens, hvis man vil overleve som virksomhed. Konkurrencepresset er allerede begyndt at kunne mærkes og det forventes at blive intensiveret voldsomt over de nærmeste år. Overlevelse vil alene afhænge af, hvem der kommer først med succesfuld implementering af kunstig intelligens.

Forskning i kunstig intelligens er i rivende udvikling – men ikke i Danmark.

På ATVs Teknologiske Topmøde i november kunne man høre, at 48 procent af samtlige globale investeringer i kunstig intelligens foretages i forskningsprojekter i Kina og 38 procent i USA. Kun de resterende 14 procent fordeler sig over den øvrige verden. Og til trods for, at kunstig intelligens forventes at styrke langt de fleste af de virksomheder, der bidrager til velfærden i Danmark, spiller Danmark kun en ubetydelig rolle i forskningen.

Det er vores store ønske, at forskningsområdet vil blive prioriteret, ikke kun på finansloven, men generelt, så det får et bredere, folkeligt fokus 

Med en forøgelse af midlerne til forskning i kunstig intelligens fra 160 til 300 mio. kr. i 2019 ønsker forskningsminister Tommy Ahlers ”for alvor at sætte skub i forskningen i kunstig intelligens”. Det er afgjort et skridt i den rigtige retning, men i global sammenhæng er dette budget ganske undseeligt og vi vil fortsat være afhængige af at samarbejde målrettet med andre lande.

Det er vores store ønske, at forskningsområdet vil blive prioriteret, ikke kun på finansloven, men generelt, så det får et bredere, folkeligt fokus – for eksempel ved at prioritere det på uddannelsesområdet. Kunstig intelligens skal på undervisningsplanerne på et bredt spektrum af uddannelser, for eksempel humaniora, statskundskab, sprog, business og naturligvis teknologi.

Eriksholm Research Centre er en del af høreapparatkoncernen Oticon. Her udføres langsigtet, audiologisk funderet forskning indenfor de strategiske forskningsområder Augmented Hearing, Cognitive Hearing Science og eHealth.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.