Initiativer til at forebygge aldersvækkelse er vigtige, hvis udgifterne til ældreplejen ikke skal stige de kommende år, som det ellers forventes. Det skriver DTU Fødevareinstituttet , der står bag en ny undersøgelse, der undersøger 55-75-åriges danskeres sundhedsvaner.
Undersøgelsen viser, at overvægt er den hyppigste risikofaktor bland ældre over 55, hvor 43 % af mændene og 46 % af kvinderne er i højrisikogruppen. Den type overvægt er bl.a. forbundet med type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.
– Det er uhensigtsmæssigt, at så mange i aldersgruppen bærer rundt på mange ekstra kilo, da vi ved fra flere undersøgelser, at hvis kroppen både har et højt fedtindhold og en lav muskelmasse, øges risikoen for nedsat funktionsevne og svækkelse, forklarer seniorrådgiver Agnes N. Pedersen, ifølge DTU Fødevareinstituttet (link) .
Udannelsesniveau har betydning for ældres sundhed
I undersøgelsen er der blevet lavet en kostscore, som viser i hvor høj grad deltagernes kost lever op til udvalgte kostråd. Og her score alene boende og kortuddannede mænd lavest.
– Social ulighed i forhold til sundhed er et velkendt fænomen og undersøgelsen her viser, at folks uddannelsesniveau øjensynligt har en betydning for sundhedsadfærden langt op i årene, fortæller Agnes N. Pedersen til DTU Fødevareinstituttet.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet giver det derfor ikke mening, at rette forebyggelsen mod ældre generelt. I stedet bør man målrette den mere mod alene boende og kortuddannede.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.