Initiativer til at forebygge aldersvækkelse er vigtige, hvis udgifterne til ældreplejen ikke skal stige de kommende år, som det ellers forventes. Det skriver DTU Fødevareinstituttet , der står bag en ny undersøgelse, der undersøger 55-75-åriges danskeres sundhedsvaner.
Undersøgelsen viser, at overvægt er den hyppigste risikofaktor bland ældre over 55, hvor 43 % af mændene og 46 % af kvinderne er i højrisikogruppen. Den type overvægt er bl.a. forbundet med type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.
– Det er uhensigtsmæssigt, at så mange i aldersgruppen bærer rundt på mange ekstra kilo, da vi ved fra flere undersøgelser, at hvis kroppen både har et højt fedtindhold og en lav muskelmasse, øges risikoen for nedsat funktionsevne og svækkelse, forklarer seniorrådgiver Agnes N. Pedersen, ifølge DTU Fødevareinstituttet (link) .
Udannelsesniveau har betydning for ældres sundhed
I undersøgelsen er der blevet lavet en kostscore, som viser i hvor høj grad deltagernes kost lever op til udvalgte kostråd. Og her score alene boende og kortuddannede mænd lavest.
– Social ulighed i forhold til sundhed er et velkendt fænomen og undersøgelsen her viser, at folks uddannelsesniveau øjensynligt har en betydning for sundhedsadfærden langt op i årene, fortæller Agnes N. Pedersen til DTU Fødevareinstituttet.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet giver det derfor ikke mening, at rette forebyggelsen mod ældre generelt. I stedet bør man målrette den mere mod alene boende og kortuddannede.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.