Der findes mange måder at måle forskere og forskning på. Leiden rankningen lægger vægt på bibliometriske faktorer – statistiske analyser af videnskabelige artikler fra over 900 større universiteter i verden.
Når man måler på videnskabeligt impact – fx hvor ofte artikler bliver citeret, ligger KU højst iblandt de danske universiteter. Man taler meget om salamitaktik ifht publicering og om at forskerne stræber efter at få mange artikler, frem for gode artikler, afsted. Det kan man ikke se ud fra tallene fra KU, hvorfra der er publiceret lige på den anden side af 11000 artikler, hvoraf de godt 13% er blandt de 10% mest citerede.
Københavns universitet er således krøbet en plads opad på listen i forhold til tidligere år og ligger i øjeblikket på en 5. plads i Europa, efter højt estimerede universiteter som Cambridge og University collage i England. Globalt ligger de nr. 39.
Næste danske universitet efter KU på listen over europæiske universiteter, er Aarhus universitet på en 32. plads, DTU som nr. 55, SDU på 121. plads og Ålborg Universitet på en 168. plads.
Der er meget stor spredning indenfor hvilke videnskabelige grene, de danske universitet excellerer i. Fælles er dog, at de alle har flest publikationer indenfor biomedicin og sundhedsforskning, undtagen DTU, der publicerer mest indenfor fysiske videnskaber og ingeniørvidenskab.
Øverst på listen globalt ligger Harvard University, USA, med næsten 23% af deres videnskabelige artikler blandt de 10% mest citerede.
Du kan selv bladre rundt i tallene her.
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.