Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Ny forskning peger på biologisk alternativ til pesticider

Forskningsresultater fra KU melder godt nyt for mikrobiologisk skadedyrsbekæmpelse

Bladlus er nogle af de skadedyr, der kan bekæmpes biologisk

Tre amerikanske studier med dansk deltagelse kunne i starten af året oplyse om, at det kan have negative konsekvenser for børns hjerner, hvis kvinder eksponeres for pesticidrester fra fødevarer under graviditeten. En information, der indkredser interessen for biologiske alternativer til brugen af pesticider i landbruget. Fx kan landmænd anvende svampesporer til at bekæmpe bladlus, mens vira med fordel kan bruges til at inficere æbleviklerlarver.

Som en del af det større EU-finansierede projekt, INBIOSOIL, der har fokus på biologisk bekæmpelse af jordlevende skadedyr, har et nyt studie fra Københavns Universitet beskæftiget sig med, hvordan forskellige biologiske mekanismer arbejder med eller mod hinanden.

Ph.d.-studerende Ana Gorete Campos Azevedo har undersøgt hvilken effekt, svampen Metarhizium brunneum har på den nyttige rovgalmyg, hvis larver er dræbende for bladlus. For alt imens interessen for mikrobiologisk skadedyrsbekæmpelse er stigende, er det vigtigt at skærpe opmærksomheden på, hvordan de forskellige biologiske bekæmpelsesmidler påvirker andre naturlige mekanismer, som hjælper med at beskytte landbruget. Resultaterne er heldigvis positive.

– Der har været bekymring for, at mikrobiologisk bekæmpelse af skadedyr med den svamp har en negativ effekt på de naturlige fjender, vi også bruger i biologisk bekæmpelse. Det er vigtigt at finde ud af, om vi kan sætte ind med svampen i kombination med for eksempel rovgalmyggen, for de begge har et stort potentiale for at bekæmpe skadedyr i dansk planteavl. Vi fandt ud af, at det overordnet godt kan lade sig gøre at bruge begge former for biologisk bekæmpelse sammen siger hun, siger hun i en artikel til KU

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.