Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt Center for Materialeforskning skal løse fremtidens udfordringer

Aarhus Universitet åbner nyt tværfagligt center med fokus på materialer indenfor energi

AU's nye center iMAT skal skærpe forskningsindsatsen inden for materialeforskning

I en tid hvor bæredygtighed og innovation skærper opmærksomheden på ressourcebrug og -optimering, bliver der brug for nye materialer til videreudviklingen af det moderne samfund. Med åbningen af det strategiske forskningscenter håber Aarhus Universitet at kunne skabe de nødvendige gennembrud inden for  materialeforskning. Centret, der hører under Science and Technology, åbner 15. august og kaldes iMAT, Centre for Integrated Materials Research.

– Her samler vi kompetencer og forskningsfaciliteter på en måde, der kan rumme både fremtidige forskningsindsatser i Danmark og forskningsstrategier på EU plan. iMAT giver endvidere mulighed for at skabe endnu stærkere bånd mellem forskergrupper og ikke mindst erhvervslivet. Et mål for dette center er at gøre forskningsinfrastruktur tilgængelig for industrien og i fællesskab opbygge yderligere værdi og potentiale for samarbejde, siger dekan for Science and Technology, Niels Chr. Nielsen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Et af de materialer, der tidligere har været i fokus i materialeforskningen, er beton, som udgør langt størstedelen af infrastrukturen i form af veje, broer og tunneller. Det koster enorme mængder af energi at lave og i  2013 gik Betoncenteret på teknologisk institut sammen med en række europæiske samarbejdspartnere om at udvikle en selvhelende beton, der ville spare samfundet for reparationsomkostninger og skabe større sikkerhed og færre bilkøer. Ved at tilsætte sporer af mikroorganismer til betonen er målet, den selv skal kunne reparere de små sprækker der opstår, og som leder til større og til slut til ødelæggelse. Reparationer der ellers kræver dyr manuel vedligeholdelse.

Udviklingen af sådanne avancerede materialer kræver både de rette faciliteter samt et indgående kendskab til materialets struktur og egenskaber. Parametre, som iMAT opfylder, ifølge professor Bo Brummerstedt, der skal stå i spidsen for centret:

– Samlet kan det siges, at det er symbiosen mellem syntese, brede strukturelle studier, måling af materialeegenskaber samt effektiv modellering, der giver de store gennembrud både akademisk og kommercielt. De fagmiljøer, der mestrer alle discipliner vil have afgørende forspring, og det er den overordnede ambition med iMAT at sikre, at Aarhus Universitet får netop det, siger Bo Brummerstedt.

Og Aarhus Universitet er ikke alene om at skærpe forskningsaktiviteterne på området. Fx har DTU afsat midler til at udvide og opgradere forsøgsfaciliteterne inden for beton- og materialeforskning til bygge- og anlægsbranchen.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.