De moderne lysekroner hænger højt, de mørke habitjakker sidder tæt og kaffen flyder dampende ud af de voluminøse kaffemaskiner, der står langs indgangen til Tivoli Congress Center. Formerne er på plads og man forstå godt hvorfor, i betragtning af at mere end 1000 mennesker fra godt 500 virksomheder og organisationer fra 29 lande skal diskutere fordeling af ordrer for godt 12 mia. euro i løbet af de næste 5 år.
Timingen for konferencen – Big Science Business Forum 2018 – er god, mener EU kommissær for forskning i EU Carlos Moedas fra talerstolen:
-I en verden hvor problemerne ikke har nogen grænser og mange af udfordringerne, som fx klimaændringer eller cypersikkerhed, ikke kan løses af én insitution eller ét universitet eller ét land, er Big Science vigtigere end nogen sinde.
God timing for ESS
Også for ESS – det store ”mikroskop” der er under opbygning i Lund – er timingen god, fortæller John Womersley, der er generaldirektør på ESS:
-Vi er godt og vel på toppen af vores byggeaktiviteter, ca. 40% er færdigt, og meget af det vi har lavet indtil nu er ”almindelige” bygninger – altså beton, og stål og den slags. Men nu skal vi til at uddele meget store ordrer for high-tech udstyr som skal ind i bygningerne. Denne her konference giver os en fantastisk mulighed for at vise os frem – og vi håber det giver industrien et sted, hvor de kan komme og tale med os om, hvad vi mangler.
Mange af de store “Big Science”-forskningsfaciliteter står foran at placere store ordrer, og alene i år skal fx. ESS placere ordrer for 200 mio. euro. Førhen har hver Big Science holdt sit eget møde. CERN har fx en lang historie for at samarbejde med industrien og arrangere dage, hvor forskning og industri mødes. Det samme har ITER – et kæmpe testfusionsanlæg i sydfrankrig. Men de trækker traditionelt langt færre industripartnere til end denne konference:
-ITER er en 10 år gammel institution og vi har naturligvis vores supplynetværk, men her ser vi langt flere industripartnere, og hvis Europa skal hænge bedre sammen forskningsmæssigt er det vigtigt, vi også har gode supplyindustrier og det bliver strømlinet mere, forklarer Richard Cobben, der er leder af ITERs delivery afdeling.
Industrien opfatter Big Science som one-shot
Big Sciences har på trods af de mange milliarder de uddeler, ikke altid let ved at finde de gode industripartnere, som er nødvendig for, at faciliteterne kan levere de epokegørende forskningsgennembrud, de er sat i verden for:
-Vi har nogle meget lange tidsperspektiver. Så vi bygger altså noget nu og så først igen om måske 25-30 år. Derfor ser industrien Big Science som en enkeltstående mulighed, for den næste mulighed er for langt væk.
Men sådan mener Richard Cobben ikke det er. I stedet håber han og andre Big Science folk, at industrien i fremtiden vil se dem som et stabilt, løbende marked:
-Der er et stort videnstab, når vi skal ud og finde nye firmaer. Men hvis virksomhederne i stedet kan opretholde en kultur og en viden omkring det, de leverer til os, kan vi lave bedre forskning. For vi er ikke projekter der kommer og går – Big Sciences er et stabilt marked når vi er mange, forklarer Richard Cobben.
Det handler ikke kun om penge
For ESS handler konferencen ikke bare om at få placeret ordrer, forklarer John Womersley fra ESS. Han håber også, at konferencen kan vise ESS frem, som et sted at bedrive fremtidig forskning til gavn for erhvervslivet:
-Vi vil også lægge grunden for et fremadrettet samarbejde med virksomheder, der kan bruge ESS i deres forskning. I løbet af de næste år vil vi gerne give high-tech virksomheder mulighed for, at bruge ESS til bedre at forstå fx en overfladebehandling eller deres magneters virkemåde, så ESS i fremtiden bliver et sted, hvor virksomhederne kan forbedre deres produkter.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdens største hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.