De moderne lysekroner hænger højt, de mørke habitjakker sidder tæt og kaffen flyder dampende ud af de voluminøse kaffemaskiner, der står langs indgangen til Tivoli Congress Center. Formerne er på plads og man forstå godt hvorfor, i betragtning af at mere end 1000 mennesker fra godt 500 virksomheder og organisationer fra 29 lande skal diskutere fordeling af ordrer for godt 12 mia. euro i løbet af de næste 5 år.
Timingen for konferencen – Big Science Business Forum 2018 – er god, mener EU kommissær for forskning i EU Carlos Moedas fra talerstolen:
-I en verden hvor problemerne ikke har nogen grænser og mange af udfordringerne, som fx klimaændringer eller cypersikkerhed, ikke kan løses af én insitution eller ét universitet eller ét land, er Big Science vigtigere end nogen sinde.
God timing for ESS
Også for ESS – det store ”mikroskop” der er under opbygning i Lund – er timingen god, fortæller John Womersley, der er generaldirektør på ESS:
-Vi er godt og vel på toppen af vores byggeaktiviteter, ca. 40% er færdigt, og meget af det vi har lavet indtil nu er ”almindelige” bygninger – altså beton, og stål og den slags. Men nu skal vi til at uddele meget store ordrer for high-tech udstyr som skal ind i bygningerne. Denne her konference giver os en fantastisk mulighed for at vise os frem – og vi håber det giver industrien et sted, hvor de kan komme og tale med os om, hvad vi mangler.
Mange af de store “Big Science”-forskningsfaciliteter står foran at placere store ordrer, og alene i år skal fx. ESS placere ordrer for 200 mio. euro. Førhen har hver Big Science holdt sit eget møde. CERN har fx en lang historie for at samarbejde med industrien og arrangere dage, hvor forskning og industri mødes. Det samme har ITER – et kæmpe testfusionsanlæg i sydfrankrig. Men de trækker traditionelt langt færre industripartnere til end denne konference:
-ITER er en 10 år gammel institution og vi har naturligvis vores supplynetværk, men her ser vi langt flere industripartnere, og hvis Europa skal hænge bedre sammen forskningsmæssigt er det vigtigt, vi også har gode supplyindustrier og det bliver strømlinet mere, forklarer Richard Cobben, der er leder af ITERs delivery afdeling.
Industrien opfatter Big Science som one-shot
Big Sciences har på trods af de mange milliarder de uddeler, ikke altid let ved at finde de gode industripartnere, som er nødvendig for, at faciliteterne kan levere de epokegørende forskningsgennembrud, de er sat i verden for:
-Vi har nogle meget lange tidsperspektiver. Så vi bygger altså noget nu og så først igen om måske 25-30 år. Derfor ser industrien Big Science som en enkeltstående mulighed, for den næste mulighed er for langt væk.
Men sådan mener Richard Cobben ikke det er. I stedet håber han og andre Big Science folk, at industrien i fremtiden vil se dem som et stabilt, løbende marked:
-Der er et stort videnstab, når vi skal ud og finde nye firmaer. Men hvis virksomhederne i stedet kan opretholde en kultur og en viden omkring det, de leverer til os, kan vi lave bedre forskning. For vi er ikke projekter der kommer og går – Big Sciences er et stabilt marked når vi er mange, forklarer Richard Cobben.
Det handler ikke kun om penge
For ESS handler konferencen ikke bare om at få placeret ordrer, forklarer John Womersley fra ESS. Han håber også, at konferencen kan vise ESS frem, som et sted at bedrive fremtidig forskning til gavn for erhvervslivet:
-Vi vil også lægge grunden for et fremadrettet samarbejde med virksomheder, der kan bruge ESS i deres forskning. I løbet af de næste år vil vi gerne give high-tech virksomheder mulighed for, at bruge ESS til bedre at forstå fx en overfladebehandling eller deres magneters virkemåde, så ESS i fremtiden bliver et sted, hvor virksomhederne kan forbedre deres produkter.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.