Gennem efteråret dukkede flere og flere sager op, hvor forskere var blevet politikanmeldt for at arbejde andre steder, end de havde angivet. Sagerne har været genstand for større og større utilfredshed fra først universiteter og siden fra politikere:
– Det problem skal bare løses, og det skal være nu, udtalte Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i den forbindelse.
Siden fulgte integrationsminister Inger Støjberg (V) trop, og sluttelig nåede kritikken op på statsministerniveau, hvor Lars Løkke kaldte på en forsimpling af reglerne.
Siden har også udlandet taget fat på den bizarre situation, hvor både tyske og amerikanske medier har haft nemt ved at se alvoren i situationen.
SIRI kan ikke sige, hvorfor det har ændret sig
Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som er underlagt Udlændingeministeriet, der står for at uddele bøderne. De har talt op, at der har været 7 anmeldelser af forskere fra 1 januar 2016 til november 2017. Men allerede i 2014 fik SIRI nye registermuligheder, der gjorde det nemmere at finde sager med overtrædelser. Derfor kan det undre, hvorfor bøderne pludselig begyndte at dukke op i 2017, for SIRI angiver ifølge Politiken, at de ikke har ændret praksis:
-Der er ikke ændret praksis, og de gældende regler har været gældende længe«, skriver de i en mail til dagbladet og tilføjer, at sådanne sager »altid er blevet sendt til politiet«.
De har ikke lyst til at oplyse, hvor længe de har politianmeldt udlændinge for at bryde stedfæstningen.
Dansk lovgivning siger som det er nu, at fx forskere og musikere skal søge tilladelse hver gang de arbejder uden for deres arbejdsplads – det arbejdssted som stedfæstningen angiver.
Ud over at få en bøde forlænger en lov fra 2016 også karenstiden, før der kan søges om permanent opholdstilladelse til 15 år.
Regeringen har i godt 2 måneder sagt de vil ændre lovgivningen. Man kan læse mere om hele sagen her.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.