Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Debat

Det er nok ulovligt og i hvert fald uetisk at bruge ChatGPT

FREMTIDENS AI. Danske akademiske og publicistiske medier og biblioteker bør hoppe på Don’t Scrape Me-bølgen og arbejde sammen om en dansk-produceret sprogmodel.

Dataetisk rådgiver Pernille Tranberg mener, at forskere burde gå sammen om at udvikle en dansk sprogmodel som modsvar på og beskyttelse over for ChatGPT. Foto: empathy.co.

Af Pernille Tranberg, Dataetisk rådgiver, Digital Identitet, medstifter, DataEthics.eu, foredragsholder, forfatter

I juni gik fem professorer ud med en kronik i Politiken med overskriften 'Skab et offentligt alternativ til techgiganterne'. Selv om jeg ikke nødvendigvis er enig i, at det skal være rent offentligt, så er det helt nye toner, når flere eksperter siger, at vi kan selv, at vi selv bør udvikle en dansk sprogmodel fremfor at omfavne de amerikanske såsom ChatGPT eller Google Bard.

Mange i Danmark og Europa har allerede kastet sig over de store amerikanske sprogmodeller ikke mindst ChatGPT, og kurser i brugen af værktøjet er poppet op over alt som svampe på en regnvåd skovbund.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: