Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Fem offentlige foredrag gør dig klogere på H.C. Ørsted

Lær om hans liv, oprettelse af uddannelse, opfindelse af danske ord og eletromagnetismen

Statue af H.C. Ørsted i Rudkøbing på Langeland. Foto: iStock/BirgerNiss

Det er i år 200 år siden, at den verdensberømte fysiker og kemiker Hans Christian Ørsted opdagede elektromagnetismen. 

Det bliver gennem hele året fejret på adskillige måder, og nu bliver det også muligt at lære endnu mere om elektromagnetismen og dens betydning for nutiden samt om H.C. Ørsted selv og hans liv i forskning gennem en række offentlige foredrag.

Flere af foredragene vil også handle om alt det, som H.C. Ørsted også bidrog med, men som de færreste kender til – herunder oprettelsen af den polytekniske læreanstalt og indførelsen af 2000 ord i det danske sprog.

De offentlige foredrag vil være åbne for alle, og de er arrangeret af både Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Selskabet for Naturlærens Udbredelse, og de har fået støtte fra Carlsbergfondet.

I mandags blev det første foredrag afholdt af professor emeritus Helge Kragh på Niels Bohr Instituttet, som fortalte om H.C. Ørsted som folkeoplyser, men der er stadig fire foredrag tilbage, som kan gøre dig klogere på forskeren og hans liv.

Alle fire offentlige foredrag bliver afholdt i auditorium 1 i H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø.

1. Udforskning af jordens magnetfelt med satellitter – Fra Ørsted til SWARM
Tid: 17. februar 2020 kl. 19:30-21:30

Magnetfeltsmålinger, der bl.a. er målt med den danske Ørsted-satellit, har ført til de mest detaljerede modeller af Jordens magnetfelt og tidlige forandring, men deres største begrænsning for nøjagtighed handler om tilstedeværelsen af elektriske strømme i Jordens omgivelse.

Til dette foredrag vil professor på DTU Space Nils Olsen fortælle om at måle Jordens magnetfelt med satellitter, om at bruge de rå målinger til at adskille de forskellige bidrag fra Jordens indre og dens omgivelser, samt hvordan disse resultater fortolkes.

2. H.C. Ørsteds rejsebreve
Tid: 9. marts 2020 kl. 19:30-21:30

Til dette foredrag fortæller professor emeritus ved Niels Bohr Instituttet Andrew Jackson om H.C. Ørsteds rejsebreve. 

Forskeren foretog nemlig otte udlandsrejser, hvor hans oplevelser fra dem er særligt veldokumenteret i hans breve, som han sendte til familie og venner. Brevene giver også en fascinerende dokumentation af hans udvikling som både videnskabsmand og menneske.

3. H.C. Ørsted og farmacihistorien
Tid: 30. marts 2020 kl. 19:30-22:30

Dr.pharm. Poul R. Kruse fra Dansk Farmacihistorisk Selskab fortæller om H.C. Ørsteds arbejde med at få indført en eksamensordning for den farmaceutiske kandidatuddannelse i 1828 – den uddannelse, som hidtil havde været en apotekteruddannelse, men som herefter omhandlede både apotek og kemi. 

En uddannelse, som blev en væsentlig forudsætning for opstarten af den danske lægemiddelindustri.

H.C. Ørsted var nemlig selv uddannet farmaceut, og under et studieophold i udlandet så han en opblomstrende industri, som var baseret på naturvidenskabelige undersøgelser. Han mente, at det samme kunne opnås i Danmark med forbedring af undervisningen og eksamen i naturvidenskaberne.

4. Ørsteds bidrag til det danske sprog
Tid: 20. april 2020 kl. 19:30-21:30

Til dette foredrag fortæller professor ved Københavns Universitet Frans Gregersen om H.C. Ørsteds bidrag til det danske sprog, og han sætter Ørsteds indsats som sprogfornyer ind i en historisk kontekst.

Ørsteds politiske overbevisning tilsagde ham nemlig, at almindelige mennesker skulle engageres i videnskab, og derfor skulle der danske ord til. 

Ørsted foreslog og brugte selv omkring 2000 nye danske ord som fagtermer, hvor de vigtigste var ordene “ilt” og “brint”. Frans Gregersen gennemgår baggrunden for de to succesfulde ord, og så ser han på Ørsteds praksis i forhold til den nuværende sprogpolitik. 

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.