Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Førende forskere i elektromagnetisme modtager priser

H.C. Ørsted Selskabet uddeler priser til førende forskere i elektromagnetisme

Modtager af H.C. Ørsted Forskerprisen Olav Breinbjerg i ’DTU-ESA Spherical Near-Field Antenna Test Facility’. Foto: Christian Breinbjerg

I dag, på H.C. Ørsteds 200 års fødselsdag, har H.C. Ørsted Selskabet uddelt deres årlige H.C. Ørsted Forskerpris og to H.C. Ørsted talentpriser til førende og banebrydende forskere i elektromagnetisme.

Modtager af Forskerprisen er den internationalt anerkendte forsker i antenneteknologi, Olav Breinbjerg. De to forskningstalenter er Anne E. B. Nielsen, Ph.d. i fysik fra Aarhus Universitet og som i dag forsker i anyoner og lys, samt Dennis Valbjørn Christensen, Ph.d. fra DTU, som forsker i elektromagnetisme i nanosystemer.

Priserne hylder H.C. Ørsteds indflydelse på kultur, kunst og videnskab, og i 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen er prismodtagerne forskere, der arbejder med elektromagnetismen og dens bredere anvendelse – fx i den grønne omstilling.

Førende forsker i antenneteknologi
Modtager af forskerprisen, Olav Breinbjerg, er professor ved DTU og er en af verdens førende forskere i antenneteknologi. Han har gennem hele sin karriere forsket i elektromagnetisme med fokus på en lang række anvendelser af vital samfundsmæssig betydning.

Hans internationale anerkendelse stammer særligt fra hans væsentlige bidrag inden for antenner og målinger af antenner, der skal operere fra satellitter. Det gælder blandt andet målinger af meteorologiske satellitter, der skal bruges til overvågning af klimaet.

– Olav Breinbjerg er en af verdens førende forskere inden for antenner, antennemåling og beregningsteknikker til anvendelse i trådløs kommunikation. Hans forskning har vidtrækkende betydning og stor samfundsmæssig relevans, udtaler Troels Krøyer, formand for H.C. Ørsted Selskabet i selskabets pressemeddelelse.

Anyoner og lys
De to prismodtagende forskningstalenter arbejder også direkte med elektromagnestisme på hver sin måde.

Den 38-årige Anne E. B. Nielsen, der er forskningsgruppeleder ved Max-Planck-instituttet i Tyskland, forsker i anyoner.

Anyoner er de små stykker der skabes, når strømledende partikler deler sig i mindre dele. Anyoner kan blandt andet kan bruges til at lagre og bearbejde kvanteinformation, der anses som grundstenen i den næste teknologiske revolution.

Anne E. B. Nielsen har bidraget med mange nye idéer inden for anyon-forskningen, nye metoder og modeller, og hun gør banebrydende opdagelser, der kan hjælpe den teknologiske revolution på vej, lyder det i pressemeddelelsen fra H.C. Ørsted Selskabet.

Desuden forsker hun også i lys, som er elektromagnetiske bølger. Her åbner hendes forskning nye veje for fænomener, der kombinerer elektromagnetisme og kvantemekanik.

Elektromagnetisme i nanoteknologi
Det andet unge forskningstalent er den 33-årige Dennis Valbjørn Christensen, der leder DTU’s laboratorium for overflader og grænseflader samt DTU Energis forskning inden for Internet of Things og forsker i elektromagnetisme i nanosystemer.

Senest har han opdaget, hvordan der på nanoskalaniveau spontant opstår elektrisk polarisering i materialer, hvor en sådan polarisering normalt ikke er mulig. Opdagelsen gør det muligt at høste grøn energi på en helt ny måde fra vibrationer og varme på samme tid.

Dennis Valbjørn Christensen arbejder også på at fremstille en simpel sensor til detektion af selv ultra-små magnetfelter fra menneskets hjerne. Lykkes det, har han skabt en helt ny klasse af magnetoresistans, der er mere sensitiv end alle tidligere klasser – heriblandt ’Giant Magnetoresistance’ hvis opdagelse udløste en nobelpris i 2007.

Til gavn for den grønne omstilling
Hos energiselskabet Ørsted glæder Strategi- og kommunikationsdirektør, Jakob Askou Bøss, sig over, at prismodtagernes forskning på sigt kan hjælpe den grønne omstilling.

– Årets prismodtagere arbejder alle tre med vigtig og fascinerende forskning, som blandt andet kan give os nye løsninger til den grønne omstilling af verdens energisystemer. De tre prismodtageres arbejde er gode eksempler på, hvad der skal til for, at vi også kan vise vejen i fremtiden”, udtaler han i pressemeddelelsen.

Forskerprisen er på 50.000 kr. samt et kunstværk fremstillet til prismodtageren af Sabine Majus, og de to forskningstalentpriser er på hver 10.000 kr.

Prisen er indstiftet af H.C. Ørsted Selskabet og Langeland Kommune med støtte fra Energiselskabet Ørsted. Prisen blev uddelt på Langeland, fordi H.C. Ørsted voksede op i Rudkøbing.

 

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.