Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Ny fotoudstilling indfanger epidemier gennem tiden

På Medicinsk Museion kan man i disse dage opleve en COVID-19 aktuel udstilling.

@fpm

Det seneste år har sygdomsbehandling, pandemi og forståelse af ukendte bakterier gennem lægevidenskaben fyldt enormt meget. I Danmark og i udlandet har det været faste samtaleemner i den offentlige debat på et hidtil uset niveau.

I den kontekst har Københavns Universitet nu lavet en lille udstilling, som handler om at indfange epidemier. Udstillingen rummer eksempelvis fotografier af mikroskopglas med væv, og det overordnede tema er mødet mellem sygdom og den videnskab, der søger at forstå og kategorisere.

Kontroltab til sygdom  

– Som den nuværende epidemi har vist, griber vi tilbage i historien for at forstå, hvad der har ramt os. Den bevægelse ville vi gerne gøre helt konkret med dette projekt. Og Nicolai Howalts billeder formår netop både at fange historien i de gamle genstande og at gøre dem helt taktilt nærværende for os.

Sådan siger Karin Tybjerg, lektor ved Medicinsk Museion. Hun står for kuratering og konceptudvikling på projektet sammen med Helene Scott-Fondsman, ph.d. ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, og researchassistent på KU Kristine Frøsig Moseholm.

Fotografen bag, Nicolai Howalt, har erfaring med at skildrer både dødelighed og livets skrøbelighed i sit kunstneriske arbejde. Hans værker har en materiel karakter, og i denne udstilling dykker han helt ned i de mikroskopiske detaljer, der har haft afgørende betydning for at karakterisere epidemier op igennem lægevidenskabens historie. 

Epidemier i et historisk perspektiv

Fotografierne er taget af museets genstande som rør, kolber eller kolera på flaske helt tæt på. Objekter som videnskabsmænd har brugt i forsøget på at forstå fortidens store og ødelæggende epidemier som kobber eller kolera.

Udstillingen trækker tråde tilbage til fortiden og skildrer, hvordan mennesket forsøger videnskabeligt at håndtere de sygdomme, der spreder sig i samfundet. Sygdomme, der på mange måder minder om COVID-19.  

Det var i sidste del af 1800-tallet, at man begyndte at kunne isolere bakterier og studere dem i mikroskopglas. Men først i 1980 kom den første systemiske vaccine, der udryddede kobber. Udstillingen ved navn “PANDEMIA – Cunning offerings from above” skildrer også den historiske rejse. 

Økonomisk har projektet fået støtte af henholdsvis Poul M. Assens Fond og CBMR Novo Nordisk fonden. Det løber fra 13 november. 2020 til 21. februar næste år. Gæster på museet kan finde udstillingen mellem det historiske apotek og auditoriet. Billetter skal bestilles online.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.